VIDEO: Dúbravka opäť spomínala na Deža, Jakub Ursiny pokrstil nový album

20.9.2020
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Známa akcia Spomienka na Deža, ktorá sa od roku 2018 každé leto koná v bratislavskej Dúbravke, sa v sobotu napriek pesimistickým správam nakoniec konala. Musela sa však prispôsobiť koronadobe.

Na rozdiel od predchádzajúcich ročníkov, na akcii v parku na Fedákovej chýbali stánky s občerstvením, čo je súčasť opatrení proti šíreniu koronavírusu. Do priestoru pred pódiom, ktorý bol oplotený, bol vstup možný iba v rúškach. Kontrolovali to zdravotníčky, ktoré prichádzajúcim taktiež dezinfikovali ruky.

​Spomienka na Deža pripomína slovenského hudobníka, režiséra, dramaturga Deža Ursinyho, ktorý od roku 1976 žil na Fedákovej ulici v bratislavskej Dúbravke. Tu tvoril, hral, písal a venčil psa Havrana...

Zdroj: ms

​​​Priamo pod pódiom bol vstup možný iba v rúškach, preto mnohí ľudia ostali radšej za ohradeným priestorom. Neskôr večer sa park i priestor pod pódiom zaplnil.

Pri Fedákovej 24 stojí od roku 2018 aj Pamätník Listovanie venovaný Dežovi Ursinymu, dielo sochárky Miry Podmanickej a práve od roku 2018 tu prebieha aj komunitná hudobno-umelecká akcia Spomienka na Deža otvorená pre všetkých.

Zdroj: ms

Už tradične nechýbali ani dúbravskí hasiči.

Tento rok sa park zmenil na kultúrny openair a spojil hudbu, literatúru a umenie.

Spomienka na Deža - vystúpenie skupiny Definitivum:

Po predchádzajúcich obmedzeniach organizátori podujatie najskôr zrušili, v pondelok po informovaní Ústredného krízového štábu jeho konanie zas obnovili.

Zdroj: ms

Skupina Diego.

Na akcii vystúpili napríklad Queer Jane, Definitivum, Diego, Katarína Máliková, vLaska feat. Žena s ovocím - Marián Slávka a spol., AUTOPSY - projekt Vladislava Slnka Šarišského a PJONI a konala sa premiéra nového projektu - Kubo Ursiny a Modrý vrch live.

Včera v parku na Fedákovej pokrstil Jakub Ursiny Nové mapy ticha... Nové mapy ticha je štúdiový album od skladateľa a speváka Deža Ursinyho a textára Ivana Štrpku z roku 1979:

(ms)

Páčil sa vám článok?