Hrad Devín získal ocenenie Zlatý špendlík. Rozhodovali recenzie používateľov Google

15.8.2023
0

Zdroj: Dominika Bolgáčová

Páčil sa vám článok?

Ocenenie Zlatý špendlík pre hrad Devín v Bratislave, spomedzi hradov a zámkov na území Bratislavského kraja, je potvrdením skvalitňovania služieb, zlepšovania infraštruktúry pre návštevníkov a rozvoja programovej ponuky hradu. Skonštatoval to vedúci hradu Devín Milan Zálešák. Ocenenie na základe používateľských recenzií udeľuje spoločnosť Google.

"Chceme prispievať ku kvalitnému zážitku z návštevy hradného areálu. Ocenenie Zlatý špendlík je pre nás do istej miery potvrdením, že sa nám to darí a že svoju prácu napriek rôznym ťažkostiam robíme dobre," poznamenal Zálešák.

Z oblastí, ktorým sa na hrade Múzeum mesta Bratislavy (MMB) ako jeho správca venuje, spomína okrem iného dlhodobý archeologický výskum, ale tiež snahu o sprístupňovanie odborných poznatkov verejnosti modernými spôsobmi. Veľmi dôležitou je pre múzeum údržba zelene a zachovávanie prírodného charakteru lokality.

Devín zohrával dôležitú rolu v rôznych obdobiach slovenských dejín. Sídlili tam Kelti, rozsiahle pamiatky tam zanechali Rimania, v časoch Veľkej Moravy bol Devín dôležitým hradiskom a vojenským i kultúrnym centrom. V stredoveku tam bol postupne vybudovaný veľký pevnostný systém a Devín zažil nebývalý rozmach. "V 19. storočí síce najskôr hrad značne poškodili Napoleonské vojská, novú slávu mu však vtlačila generácia štúrovcov, pre ktorú sa stal symbolickým miestom," uvádza sa na webovej stránke múzea.

Samotný hradný areál má rozlohu šesť hektárov a člení sa na dolný, stredný a horný hrad. Vďaka kombinácii jedinečných historických pamiatok, umiestnenia na sútoku riek Dunaja a Moravy a okolitej prírody je podľa MMB unikátom nielen na Slovensku, ale aj v rámci strednej Európy. Hrad Devín je národnou kultúrnou pamiatkou.

(TASR)

Páčil sa vám článok?