Koronavírus: Alarmujúce výsledky testovania v Devíne, škola odložila zápis prváčikov

11.4.2021
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

AKTUALIZOVANÉ Chybné testy alebo došlo k dramatickému zhoršeniu situácie? Bratislavská mestská časť Devín hlásila v ostatných týždňoch 0 percent pozitívnych pri testovaní na COVID-19. Najnovšie však prišiel šok, počet pozitívnych po sobotňajšom testovaní prekročil osem percent. Škôlku zatvorili a miestna základná škola už zrušila zápis prváčikov, ktorý sa mal konať dnes a zajtra.

V Devíne, ktorý patrí medzi najnavštevovanejšie a najkrajšie lokality hlavného mesta, bola v sobotu doslova hlava na hlave. Bratislavčania vyrazili na výlety a väčšina z nich zrejme ani netušila, že v mestskej časti sa zároveň odohráva iný príbeh, ktorý by mal byť pre výletníkov, ktorí za pekného počasia neraz odkladajú rúška, varovaním. Pri sobotňajšom testovaní v miestnom Dome kultúry totiž hranica pozitívne testovaných dosiahla 8,2 percenta (celoslovenský priemer za sobotu je 0,27 percenta). 

"Z desiatich, čo sme tam v tej chvíli boli, sme až štyria odchádzali s pozitívnym výsledkom. Už som absolvoval  PCR test, aby som si to potvrdil alebo vyvrátil," prezradil pre banoviny jeden z Devínčanov. Príznaky ochorenia nepociťuje žiadne.

Na situáciu už dnes ráno zareagovala aj miestna súkromná základná škola, ktorá o týždeň preložila zápis prváčikov. Miestna materská škola prerušila prevádzku, až kým nebudú známe výsledky pretestovania PCR testami. Dvaja z rodičov totiž nahlásili riaditeľke, že boli pozitívne testovaní.

Zdroj: BN

​Oznam na bráne školy, ktorá  pre výsledky testovania dnes zrušila zápis prváčikov.

"Keď som zbadala na stránke školy oznam, skoro som odpadla. Už sme boli pripravení ísť na zápis, tak som hneď volala do školy, či je to pravda. Potvrdili mi to s tým, že dôvodom sú obavy z koronavírusu a výsledky testov boli vraj až na hranici 10 percent, čo je vysoké číslo," vyjadrila sa pre banoviny.sk jedna devínska mamička.

​Keďže číslo pozitívne testovaných je na slovenské pomery neuveriteľne vysoké, starostka mestskej časti Ľubica Kolková  kontaktovala hygienikov. "Prisľúbili, že budú pozitívne testovaných urgentne pozývať na PCR testy. Domnienka hygienikov je, že môže ísť o chybné testy. Prvýkrát sme totiž použili testy Siemens. Ale v ostatných mestských častiach, kde ich začali používať ešte pred nami, bol trend ich použitia opačný a priniesol  pokles pozitívne testovaných," vysvetlila pre banoviny.sk starostka Kolková.

Pokiaľ ide o presné čísla, v piatok otestovali v Devíne 171 ľudí, pozitívny výsledok nemal nikto. V sobotu otestovali 328 ľudí a 27 testov bolo pozitívnych.

K chybným výsledkom antigénových testov došlo napríklad minulý rok v Karlovej Vsi, kde nechali pretestovať väčšinu zamestnancov miestneho úradu. Piatim vyšiel test pozitívne, no pri následnom pretestovaní PCR testami boli všetci negatívni.

Zároveň starostka vyzvala miestnych obyvateľov k zvýšenej opatrnosti a požiadala o posilnenie policajných hliadok v mestskej časti. Cez víkend je Devín totiž doslova plný turistov a nie všetci dodržiavajú prijaté protipandemické opatrenia. "Požiadala som o posilnené hliadky mestskú políciu, keďže tu máme veľa turistov. Hliadku mi prisľúbili.  Mnohí turisti opatrenia totiž nedodržiavajú, nenosia rúška, nedodržiavajú odstupy," prezradila Kolková.

Či sú za výsledkom testovania v Devíne chybné testy, alebo je následkom Veľkej noci (napríklad v sobotu sa celý národ stretol v obchodoch, keďže i potraviny boli tri zo štyroch dní zatvorené), ukážu už najbližšie dni či hodiny. 

Aktuálne už poznáme výsledky PCR testov viacerých obyvateľov Devína, ktorým vyšiel pozitívny antigén. Výsledok PCR testu mali negatívny.

(ms)

Páčil sa vám článok?