Riešenie zadlženosti Devína: Mesto pracuje s dvoma alternatívami

22.12.2019
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Mesto Bratislava chcelo do konca roka predostrieť najlepší spôsob, ako vyriešiť zadlženosť Devína, ktorá bola na jeseň na úrovni 11,5 milióna eur a pre dlhy je mestská časť v nútenej správe.

Magistrát uviedol, že oddlženie Devína rieši. Priznáva však, že vecne zodpovedný odborný útvar bol zahltený inou agendou, najmä prípravou návrhu budúcoročného rozpočtu, a mesto nestíha plánované predstavenie riešenia zadlženosti mestskej časti Devín do konca roka.

"Návrhy riešení budeme konkretizovať a rozpracúvať v prvom kvartáli roku 2020. Nateraz možno povedať, že na základe doteraz identifikovaných možností na oddlženie Devína pracujeme s dvoma alternatívami," priblížil hovorca Bratislavy Peter Bubla. Zástupcovia mesta už absolvovali prvé rokovania na ministerstve financií, s niektorými veriteľmi Devína, ako aj s núteným správcom mestskej časti. "Vzhľadom na otvorené rokovania by sme však neradi v tejto chvíli bližšie konkretizovali uvedené návrhy," podotkol Bubla.

Starostka Devína Ľubica Kolková v septembri povedala, že celková výška dlhu Devína je aktuálne 11,5 milióna eur, hodnota majetku mestskej časti je na nulovej úrovni, všetko, s čím samospráva narába, je zverené a ročný rozpočet Devína je na úrovni 800.000 eur. "Každý, kto si to vie spočítať, vidí, že Devín sa sám z tejto situácie nedostane," podotkla.

Snaha Devína dostať sa z dlhov trvá už niekoľko rokov. Rokovaniami s veriteľmi počas roka 2017 dosiahla samospráva prísľub, že pri splatení sumy 6,75 milióna eur by boli všetky jej záväzky vynulované a nútená správa by mohla byť ukončená. Devín však toľko peňazí nemá, preto chcel, aby mu v tejto situácii pomohlo hlavné mesto. Naň totiž v roku 2014 prešiel legislatívnou zmenou výkon nútenej správy z ministerstva financií.

V roku 2018 bratislavskí mestskí poslanci vyjadrili ochotu pomôcť mestskej časti dostať sa z nútenej správy a poverili vtedajšieho primátora Bratislavy Iva Nesrovnala, aby v spolupráci s Devínom realizoval kroky k príprave dohody so všetkými veriteľmi mestskej časti s cieľom vyrokovať podmienky jej oddlženia. Magistrát minulý rok uviedol, že riešenie tejto otázky je veľmi komplikované, či už po stránke finančnej legislatívy, kde primátor hovoril na túto tému s viacerými členmi vlády, ako aj v rovine dohody na úrovni samotného mesta, kde by sa na vyriešenie tohto problému vyžadoval konsenzus všetkých 17 mestských častí Bratislavy. Nesrovnal deklaroval, že mesto musí v tejto veci postupovať podľa zákona.

Ochotu pomôcť Devínu dostať sa z nútenej správy vyjadril v roku 2018 aj finančník Patrik Tkáč. Devínska samospráva s finančníkom o tejto možnosti aj rokovala. V oboch možnostiach riešenia svojho dlhu však Devín nenašiel doteraz finálne riešenie.

Devín je od roku 2005 v nútenej správe pre dlhy. Zadlžovanie mestskej časti sa začalo v roku 1996, keď sa vytvorila skupina, ktorá chcela pod hlavičkou mestskej časti vyvíjať realitnú a developerskú činnosť.

(TASR)
 

Páčil sa vám článok?