Na lacné obedy pre deti z Devína zákon nemyslel

5.10.2019
Na obedoch pre školské jedálne chcela zarobiť tajomná eseročka - skolska_jedalen
Páčil sa vám článok?

„Obedy zadarmo“ narobili starosti školám a roztrpčení sú aj rodičia. V princípe totiž ide len o marketingový názov pre štátnu dotáciu, ktorá však nepokryje ani náklady na potraviny, takže na prípravu jedla treba priplácať. Najhoršie ale dopadli deti zo zadlženej mestskej časti Devín.

Predškoláci, ktorí navštevujú materskú školu v Devíne, nemajú na „obedy zadarmo“ nárok, hoci za problémy tejto mestskej časti nijako nemôžu. „Keďže sa naša mestská časť Devín nachádza v režime nútenej správy, nie je oprávnená čerpať žiadne granty a dotácie od štátu. Príspevok na stravovanie je štátnou dotáciou, a tak nemôžeme oň žiadať. Rodičia detí, ktoré navštevujú našu materskú školu, teda žiaden príspevok nedostanú,“ vysvetlila prednostka úradu Lenka Satinová.

Vodohospodári prezradili detaily budúceho „PKO“ v devínskom kameňolome, ale ešte nevedia, kedy vznikne

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) nateraz nevie odhadnúť, kedy, v akom rozsahom a za koľko peňazí vznikne v časti kameňolomu pri bratislavskom Devíne ním navrhovaný park kultúry, oddychu (PKO) a športu. Vodohospodári priznávajú, že bez spolupráce so samosprávami zámer nebude možné zrealizovať. Mesto Bratislava i mestská časť Devín potvrdili, že si už začiatkom októbra naplánovali so SVP rokovanie.

​Práve na túto nespravodlivosť upozorňovalo Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) autorov legislatívy, ako aj ústredie práce. „Zastávame názor, že dotácia by mala byť dostupná aj pre samosprávy v špeciálnom režime, keďže cez samosprávy a ich školské zariadenia smeruje priamo k deťom a žiakom. Rodičia ani žiaci nemôžu za ekonomickú situáciu, v ktorej je samospráva,“ zdôvodnil Michal Kaliňák zo ZMOS.
Táto diskriminácia sa však netýka devínskych žiakov, ktorí navštevujú ZŠ Ivana Bukovčana v Devínskej Novej Vsi – stravujú sa totiž v školskej jedálni zriadenej touto mestskou časťou. Niektorí devínski žiaci chodia aj do súkromnej ZŠ Česká, ktorá má pobočku v Devíne, pričom aj neštátna škola dostane dotáciu, ak o ňu požiada. „O dotáciu sme požiadali, čakáme na jej schválenie, či neschválenie,“ informoval nás riaditeľ Karol Janíček. U nich sa stravuje približne 78 percent žiakov ZŠ, neodobrané obedy neevidujú.

Škola nemusí žiadať dotáciu
Štátna dotácia je viazaná na školu, ktorú vaše dieťa navštevuje, pretože o dotáciu na obedy žiada buď škola, alebo jej zriaďovateľ. Barbora Petrová z ministerstva práce a sociálnych vecí zároveň vysvetľuje, že škola nemá povinnosť požiadať o dotáciu na stravu. Štát týmto spôsobom len podáva pomocnú ruku, t. j. má snahu prispievať k zabezpečeniu stravovania detí v školských zariadeniach a finančnému odbremeneniu rodičov od platenia úhrady za stravu. „Ak nejaká škola napriek tomuto ústretovému kroku zatiaľ nepožiadala o dotáciu, môže to urobiť nasledujúci mesiac do 10. dňa (teda napríklad do 10. októbra), avšak spätne už financie nedostane,“ dodala.

(ac)

Páčil sa vám článok?