FOTO: Pozor, v Devíne vás môže i po takmer 30 rokoch porezať ostnatý drôt ukrytý v tráve

18.8.2019
0
Hrad Devín

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Bratislavčania si iste pamätajú celé kilometre oplotenia, ktoré lemovalo až do roku 1989 hranicu medzi Slovenskom a Rakúskom pri Devíne. S pádom železnej opony ploty z ostnatého drôtu zmizli, no ich pravdepodobné zvyšky vám môžu znepríjemniť život v tejto mestskej časti aj takmer po 30 rokoch. Presvedčila sa o tom naša čitateľka Jana.

"Boli sme v sobotu na výlete loďou v Devíne, prechádzka bola naozaj príjemná, najedli sme sa v reštaurácii.pod hradom.  Čo nás však prekvapilo, bol ostnatý drôt, na ktorý sme narazili priamo pri rieke. Dcérka zbehla dolu kamennými schodmi po dunajskom brehu a hneď pri nich vkročila do chuchvalcov starého hrdzavého ostnatého drôtu, ktorý tu možno leží ešte od roku 1989 či dlhšie. Dokonca si porezala ruku," napísala nám čitateľka Jana. 

Spomínaný ostnatý drôt pod schodami sme našli i my. Je možné, že naozaj pochádza ešte z oplotenia tvoriaceho železnú oponu.

Toto oplotenie oddeľujúce vtedajšie Československo od Rakúska začali ľudia spontánne strihať a likvidovať 10. decembra 1989 počas známeho pochodu do Hainburgu. Z radosti, že konečne padli hranice, sa totiž davy Slovákov (pravdepodobne viac ako 100-tisíc ľudí) vybrali do tohto rakúskeho mestečka. Ďalšie davy ich pozorovali na našej strane, zo svahu devínskeho hradu, pričom si obe skupiny nadšene mávali. Následne, 11. decembra, začali plot už strihať aj vojaci - hraničiari, jeho likvidácia sa teda spustila aj oficiálne

FOTOGALÉRIA:

Z rozstrihaného oplotenia však 10. decembra  vzniklo i umelecké dielo - Srdce Európy, ktoré vytvoril výtvarník Daniel Brunovský. Toto srdce však ostalo po pamätnom pochode na rakúskej strane, jeho ďalší osud nepoznáme. Pre mladších čitateľov dodávame, že ploty boli vtedy iba na našej strane hranice, Rakúšania ich vybudované nemali.

​Srdce Európy z ostnatého drôtu môžete vidieť pod hradom Devín i dnes, nie je to však pôvodné dielo. Jeho autorom je taktiež Daniel Brunovský, no vzniklo až v roku 2009. Ani drôty už nie sú pôvodné, ale kupované v roku 2009 v tých časoch v obchodoch. Nepredpokladáme, že drôty na brehu by mohli byť z tohto nového diela, pretože ho v Devíne osadili ako hotové, predtým bolo vystavené na Hviezdoslvovom námestí. Istotu o pôvode drôtov však samozrejme nemáme. 

Srdce Európy Daniela Brunovského z roku 2009:

Zdroj: ms

(ms)

Páčil sa vám článok?