FOTO: Prezidentka navštívila Ekocentrum v Čunove, bola nadšená

21.5.2024
0

Zdroj: BSK

Páčil sa vám článok?

Kaštieľ v Čunove, ktorý kompletne zrekonštruoval Bratislavský samosprávny kraj (BSK) a vybudoval tu nadnárodné Ekocentrum, navštívila v utorok 21. 5. 2024 prezidentka Zuzana Čaputová. Župnému environmentálno-vzdelávaciemu centru udelila Prezidentskú zelenú pečať.

„Som nadšená úspešnou rekonštrukciou budovy, za ktorú som udelila Prezidentskú zelenú pečať. Tú udeľujeme výnimočne stavbám a rekonštrukciám obnovy verejných budov, ktoré splnia náročné kritériá. Táto budova ich splnila a potvrdila ich aj svojím účelom a to ekovýchovou. Je tu množstvo interaktívnych expozícií a to nielen pre mladú vekovú skupinu, ale aj dospelých,“ povedala Zuzana Čaputová.

BSK schátraný Kaštieľ komplexne zrekonštruoval a zrevitalizoval aj záhradu. Ako nám ďalej priblížila hovorkyňa BSK Lucia Forman, v budove sa nachádza interaktívna náučná expozícia zameraná na rôzne oblasti prírodného dedičstva regiónu. Napríklad veľa zaujímavého sa dozviete o bobroch, zistíte ako vidí hmyz a prostredníctvom virtuálnej reality sa môžete plaviť lužným lesom vnútrozemskej delty Dunaja. V záhrade návštevník nájde biotopové jazierko, altánok, záhradku s bylinkami, exteriérovú učebňu a informačné panely.

FOTOGALÉRIA:

„Som hrdý na to, že sme Národnú kultúrnu pamiatku zrekonštruovali a zriadili tu niečo, čo v kraji a na Slovensku absentovalo. Ocenenie Prezidentskej zelenej pečate je ocenenie úsilia, ktoré sme do tohto projektu vložili. Na Slovensku zatiaľ neexistuje budova podobného typu, ktorá by pečať získala a ani takéto centrum. Vytvorili sme niečo nové, v podstate multifunkčný priestor v oblasti environmentálneho vzdelávania a výchovy," ozrejmil predseda BSK Juraj Droba.

Dlhodobým cieľom samotného Ekocentra je koordinácia environmentálno-vzdelávacích centier v kraji a poskytovanie metodickej podpory v oblasti environmentálneho vzdelávania, výchovy a osvety. Otvára bránu do prírody, prepája odborné a praktické aktivity v oblasti ochrany prírody a environmentálnej výchovy. Zameriavať sa bude aj na osvetu detí a mládeže. Zázemie poskytne organizáciám na ochranu prírody a podporí aj cezhraničný turizmus a ekoturizmus.

Prezidentka udeľuje Zelenú pečať tým, ktorí pripravia nadštandardné projekty obnovy verejných budov z hľadiska technických, estetických, ale aj prevádzkových a sociálnych kritérií. Tie vypracovala expertná skupina pre udržateľnosť a uhlíkovú neutralitu.

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?