Milovníci vtákov sú nadšení: Na Sysľovských poliach sa objavil vzácny dravec - luniak sivý

21.5.2024
0

Zdroj: Ján Dobšovič, watching.sk

Páčil sa vám článok?

Mladým nadšencom pozorovania vtákov sa počas uplynulého víkendu podaril pozorovateľský zázrak. Na slovenskom území zaznamenali luniaka sivého. Informoval nás o tom hovorca bratislavského magistrátu Peter Bubla.

Ide o pomerne malý druh drahého vtáka s výrazným červeným okom, ktorý je v strednej Európe veľmi vzácny. A práve jeden luniak sa rozhodol „skontrolovať“ novovysadené stromy na okraji Chráneného vtáčieho územia (CHVÚ) Sysľovské polia (chránené vtáčie územie v katastri mestských častí Bratislavy Jarovce, Rusovce a Čunovo).

Mladí pozorovania vtáctva tohto vzácneho dravca videli v okolí trojhraničného bodu medzi Slovenskom, Maďarskom a Rakúskom. V sobotu sa zdržiaval na maďarskej strane, no v nedeľu tento loviaci jedinec zaletel na slovensko-rakúske pohraničie a pristál na jednom z nedávno vysadených stromov na hranici, na území Slovenskej republiky. Bolo to síce len dva metre za hraničnou čiarou, ale bol na Slovensku.

„Luniak sivý je v Strednej Európe veľmi vzácnym hosťom. Ide o druh, ktorý hniezdi v Afrike, Ázii a v Európe prakticky len na Pyrenejskom polostrove. U nás je to len tretie pozorovanie tohto vzácneho druhu,“ hovorí Ján Dobšovič z watching.sk. „Luniaka sivého som doteraz videl len v Ázii a na Cypre a toto pozorovanie bolo aj pre mňa veľkým prekvapením a veľmi sa z toho teším,“ dodáva.

V marci 2024, počas Zásadného víkendu, vysadili dobrovoľníci stovky drevín v oblasti trajhraničia. Podujatie organizoval magistrát ako súčasť projektu LIFE Steppe on border. Projekt má prispieť k ochrane stepných druhov, akými sú drop veľký a sokol kobcovitý, pre ktoré je oblasť CHVÚ Sysľovské polia jedinou známou lokalitou na Slovensku, kde tieto druhy ešte pravidelne hniezdia.

„Teším sa z víkendového pozorovateľského úlovku. Verím, že k tomu prispeli aj aktivity mesta, ktoré robíme v tejto vzácnej lokalite,“ hovorí námestník primátora Bratislavy Jakub Mrva. „Dúfam, že nová výsadba sem priláka aj iné unikátne druhy vtáctva, ktoré obohatia toto vzácne územie.“
(ts, ms)

Páčil sa vám článok?