Hrošíky libérijské v bratislavskej ZOO už bývajú pod novou strechou

4.11.2022
0

Zdroj: TASR - Jaroslav Novák

Páčil sa vám článok?

Počas predminulého mesiaca prebehla v priestoroch ubikácie hrošíkov libérijských v ZOO Bratislava veľká rekonštrukcia. Informovala nás o tom Alexandra Ritterová z oddelenia marketingu zoologickej záhrady.

Vďaka finančným darom a zbierke, organizovanej neziskovou organizáciou Priatelia ZOO, sa podarilo vyzbierať viac ako 30.000 eur, ktoré sa použili na celkovú rekonštrukciu poškodenej strechy a na prípravu ubikácie na ďalšie stavebné práce, ktoré sa budú realizovať v nasledujúcich mesiacoch.

S prípravami na stavebné práce sa začalo ešte na konci augusta, pristavením nákladného kontajnera do výbehu adaxov núbijských. Do tohto dočasného domova bol na dobu rekonštrukcie umiestnený samec hrošíka. Keďže hrošíky potrebujú k svojmu životu najmä vodu, vytvorilo sa samcovi vo výbehu bahnisko, v ktorom trávil väčšinu času. Samica a jej mláďa zas našli útočisko v priestoroch ubikácie s prístupom do vonkajšieho výbehu. Presunutím hrošíkov počas dňa sa pracovníkom zabezpečil voľný prístup do ubikácie, ktorý bol pre rekonštrukciu strechy nevyhnutný.

Stavebné práce pokračovali začiatkom septembra, keď sa začala rozoberať strešná konštrukcia. "Aj bližší pohľad ukázal, že trámy boli prehnité a spráchnivené, v konštrukcii sa nachádzali aj hniezda ôs a sršňov. Rozhodnutie zrekonštruovať strechu sa tak ukázalo ako opodstatnený a správny krok. Ak by sa totiž nevykonala, hrozilo, že by takto poškodená strecha pod náporom snehu, silného vetra alebo zrážok skolabovala a úplne sa prepadla. Okrem demontovania strechy sa na chovnom zariadení vykonali aj stavebné úkony na zlepšenie statiky a tepelnoizolačných vlastností budovy. V ďalších fázach, ktoré sa budú realizovať na jar budúceho roka, sa plánuje zateplenie fasády chovného zariadenia a výmena okien na budove. Tieto činnosti by však nebolo možné zrealizovať bez menších stavebných úkonov, ktoré sa vykonali už počas tejto rekonštrukcie," vysvetlila Ritterová. 

Počas nasledujúcich dní sa pokračovalo v montáži oceľovej konštrukcie a časti novej strechy. Na strechu pribudla strešná fólia, presahy, atika a plný záklop. Adaxy a hrošíky, ktoré sa nachádzali v okolitých výbehoch, všetko  sledovali. Chovatelia, naopak, veľmi pozorne sledovali stav a správanie zvierat. Po dokončení oceľovej konštrukcie sa začalo so strešnou izoláciou. Po týchto prácach už mohli hrošíky, vo štvrtok 8. septembra, stráviť prvú noc vo svojom vynovenom príbytku.

Začiatkom ďalšieho týždňa sa úspešne dokončila izolácia strechy, osadil sa nový komín a spustilo sa aj vykurovanie objektu ubikácie. Do piatka 16. septembra sa nainštalovala tepelná izolácia vo vnútorných priestoroch ubikácie, zrealizovala sa parozábrana a aj podhľady zo severskej borovice.

V pondelok 26. septembra sa začala pokladať zelená strecha, ktorá sa v tento deň aj dokončila.
(ts, ms)

Páčil sa vám článok?