V piatok sa začína Bratislavské kultúrne leto. Program je viac ako lákavý

23.6.2022
Menšinové kultúrne leto - Marek Konček

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Otvorenie 47. ročníka multižánrového festivalu Bratislavské kultúrne leto sa blíži! Už tento piatok 24. júna odštartuje podujatím bratislava-inline na Kamennom námestí a prvý festivalový víkend ponúkne pestrú ponuku kultúrnych podujatí.

Fanúšikovia kolieskových korčúľ vyštartujú o 21.00 z Kamenného námestia po trase cez Staré Mesto a Ružinov. Už od 18.00 si organizátori podujatia - Bratislavské kultúrne a informačné stredisko a bratislava-inline pripravili pestrý program pre najmenších - kreslenie či inline škôlku s inštruktormi. Športovým večerom budú sprevádzať moderátori, chýbať nebude hudobný program, inline škola pre dospelých a súťaže o zaujímavé ceny. Trasu korčuliarov nájdete tu.

Zločin, ktorý sa nedá odpustiť a zamlčať. Príznačný názov nesie výstava fotografií na Tyršovom nábreží zachytávajúca tragédiu ukrajinského ľudu a ruských vojnových zločinov. Výstava fotografií reportérov, ktorí riskovali život, aby zachytili aktuálnu situáciu vo svojej krajine, je nainštalovaná vo vnútornom priestore objektu Archipelago a vznikla v spolupráci s Veľvyslanectvom Ukrajiny v Slovenskej republike. Upozorňujeme, že výstava ukazuje vojnovú realitu, jej smutnú a brutálnu tvár a následky.

Už túto sobotu o 18:00 ožije námestie pred novou budovou SND tradičným galakoncertom všetkých troch súborov - opery, baletu a činohry. Prezentácia nesmrteľných diel Bizetovej Carmen, Suchoňovho Svätopluka či Čajkovského Labutieho jazera vyvrcholí koncertom kapely z inscenácie Stouni o 20.30. Na pódiu vystúpia Robert Roth, Alexander Bárta, Daniel Fischer, Ondrej Kovaľ, Marián Džubák a Jakub Ursiny.

Rozšírené Rande s mestom. Cyklus tematických vychádzok BKIS so sprievodcami má pevnú základňu fanúšikov. Počas letných mesiacov pozývame na ešte viac vychádzok, vďaka ktorým spoznáte hlavné mesto, jeho históriu, ale aj miesta často neobjavené, ktoré ponúkajú kultúrny zážitok či oddych v prírode.

V sobotu 25. 6. o 17:00 porozpráva sprievodca Pavol Šimove o histórii lekární a lekárnictva v Bratislave na vychádzke s názvom Dejiny lekárnictva a lekárnikov v Bratislave.

V nedeľu 26. 6. o 10:00 je pripravená vychádzka pre rodiny s deťmi s Katarínou Králikovou, ktorá porozpráva o Príbehoch ukrytých v sochách. Dozviete sa napríklad, kde jazdil najradšej Svätopluk na koni, odkedy stráži dobrý pastier dom plný hodín, alebo kto boli kamenní ľudia na Rybnom námestí. Vychádzky sú bezplatné. Avšak ich kapacita je obmedzená, preto je nutné vopred sa registrovať prostredníctvom online formuláru. Po registrácii dostanete e-mail s informáciou o mieste stretnutia.

 Celý program festivalu Bratislavské kultúrne leto nájdete na www.kulturneleto.sk

​(ivk)

Páčil sa vám článok?