Počas víkendu postupne ožijú fontány. Vieme, ktoré budú prvé

30.5.2020
0

Zdroj: Magistrát

Páčil sa vám článok?

V súvislosti s priaznivým vývojom epidemiologickej situácie by sa od 1. júna by sa mali Bratislavčania dočkať spustenia väčšiny fontán v hlavnom meste.

Vyplýva to z rozhodnutia regionálneho hygienika RÚVZ, ktorý však nateraz nepovoľuje spustenie pitných fontánok v meste. Mestská organizácia GIB postupne plánuje uviesť do prevádzky 38 fontán z celkového počtu 41, ktoré má vo svojej správe.

Ich spúšťanie bude prebiehať počas tohto víkendu. Ako prvé sa budú spúšťať fontány v centre mesta - fontána Žena s krčahom na Františkánskom námestí, fontána Lev s erbom na Nám. SNP, fontána Dievča so srnkou na Hviezdoslavovom námestí, fontána Milenci na Dulovom námestí, fontána Zuzka na Karadžičovej ulici (na fotografii), fontána Marína na Šafárikovom námestí, Závojová a Vejárová fontána v parku A. Hlinku a postupne budú spustené ďalšie.

"Zároveň chceme všetkých Bratislavčanov aj návštevníkov mesta upozorniť, že voda vo fontánach je chemicky upravovaná a neslúži v žiadnom prípade na občerstvenie či uhasenie smädu. Pitné fontánky z hľadiska ochrany verejného zdravia na základe rozhodnutia RÚVZ zatiaľ nespúšťame," informovala nás Iveta Kešeľáková z magistrátu.

Dlhodobo zostávajú nefunkčné 3 mestské fontány – fontána Uránový kameň na Uránovej ulici v MČ Ružinov, Technická fontána na Borskej ulici v MČ Karlova Ves a fontána Družba na Námestí slobody, ku ktorej je aktuálne podpísaná zmluva na projektovú dokumentáciu. Opätovné sprevádzkovanie týchto fontán si vyžaduje kompletnú rekonštrukciu stavebnej, ako aj technologickej časti zariadenia.

Generálny investor Bratislavy ako správca mestských fontán zabezpečuje údržbu a prevádzku celkovo 55 zariadení - z toho 41 fontán, 14 pitných fontánok a 3 studní. 

(ms) 

Páčil sa vám článok?