V Primaciálnom paláci sa predstavia mimoriadne nadané deti

10.11.2019
0
Primaciálny palác

Zdroj: citylife.sk

Páčil sa vám článok?

Mimoriadne talentované deti Anna Ponomareva, Teo Gertler a Ryan Martin Bradshaw vystúpia s orchestrom v nedeľu v Primaciálnom paláci v Bratislave. Druhý ročník medzinárodnej prehliadky Tlieskame vám! sa začne o 11.00 h.

"Cieľom projektu je vyzdvihnúť mimoriadne talentované deti v našom meste a referovať tak o kultúrnosti mesta a jeho prístupe k umeleckému vzdelaniu," povedala riaditeľka Základnej umeleckej školy Ľudovíta Rajtera v Bratislave Erika Fáberová, ktorá prehliadku organizuje.

Spolu s orchestrom sa predstaví 12-ročná flautistka Anna Ponomareva. Je laureátkou a víťazkou mnohých medzinárodných súťaží. Hru na flaute študuje na katedre dychových nástrojov na Špeciálnej hudobnej škole vo Voroneži v Rusku, ako priblížila Fáberová. V roku 2018 jej mesto Voronež udelilo Cenu pre nadaných študentov za mimoriadne úspechy v oblasti kultúry a umenia.  

Na husliach zahrá 11-ročný Teo Gertler. Študuje na ZUŠ Ľudovíta Rajtera, ZUŠ Aladára Tótha v Budapešti a na Akadémii Zakhara Brona v Interlakene vo Švajčiarsku. "Na svoj vek preukázal mimoriadne schopnosti a dosiahol výnimočné úspechy tak na domácej, ako aj na medzinárodnej úrovni," uvádza Fáberová. Podotkla, že Gertler získal na 14. ročníku medzinárodnej súťaže mladých huslistov K. Lipinského a H. Wieniawského cenu Grand Prix. Táto cena doposiaľ nebola nikomu udelená, ako poznamenala organizátorka projektu.

Na prehliadke zahrá na klavíri aj Ryan Martin Bradshaw, ktorý má austrálsko-slovenský pôvod. Hrať sa učí na ZUŠ Jána Albrechta v Bratislave a na univerzite vo Viedni v triede pre mimoriadne nadané deti. "Taktiež je laureátom a víťazom mnohých medzinárodných klavírnych súťaží," uviedla riaditeľka.

Fáberová približuje, že projekt je priestorom pre výnimočné deti a ich vzájomnú interakciu. "Projekt poukazuje na Bratislavu ako na umeleckú kolísku a cenné kultúrne dedičstvo, podporu talentu ako fenoménu. Taktiež aj necháva mesto a ľudí v ňom, aby sa inšpirovali výnimočnosťou," uviedla riaditeľka ZUŠ.

Prehliadka sa koná pod záštitou primátora hlavného mesta Matúša Valla a predsedu Bratislavského samosprávneho kraja Juraja Drobu.

(TASR) 

Páčil sa vám článok?