Okresný súd Bratislava I je oslabený, dôvodom má byť vyhláška aj nezáujem sudcov

8.11.2019

Zdroj: Wikipedia

Páčil sa vám článok?

Vyhláška, podľa ktorej sa prerozdeľujú sudcovia na konkrétne súdy, nezohľadňuje metropolitné postavenie Okresného súdu Bratislava (OS BA) I v otázke obchodného registra. Tvrdí to jeho predseda Ján Golian. Rezort spravodlivosti odkazuje na rozpočet.

Jedným z hlavných problémov OS BA I je jeho metropolitný charakter, čo sa pretavuje v niekoľkonásobne zvýšený počet podaní na obchodný register. „Vyhláška Ministerstva spravodlivosti SR o pravidlách určovania počtu miest sudcov, zamestnancov súdov, voľných miest sudcov a rozdeľovania zamestnaneckých miest na súdy, nezohľadňuje metropolitné postavenie OS BA I z hľadiska agendy OR SR,“ vysvetľuje Golian s tým, že je nápad na bratislavskom súde niekoľkonásobne vyšší ako na iných registrových súdoch. Ako príklad Golian uvádza Okresný súd Košice I, oproti ktorému je obchodný register v Bratislave štyrikrát zaťaženejší.

Podľa Goliana pracuje v súčasnosti na najvyťaženejšom súde po odchode sudcov Vladimíra Sklenku a Miriam Repákovej (pre údajné kontakty s obžalovaným Marianom K. pozn. TASR) 36 sudcov s tým, že rozpočtovaných je na tento rok 47 miest. „Po odchode vyššie menovaných je v aktívnom výkone 36 sudcov. Štyria sudcovia sú na materskej, respektíve rodičovskej dovolenke, dvaja sudcovia stáž Krajský súd Bratislava, do stavu OS BA I sa zarátava aj Vladimír Sklenka. Jeden sudca dlhodobo pôsobí v štruktúrach EÚ. A dvaja kandidáti na sudcu čakajú na posúdenie Súdnou radou SR a predloženie prezidentke SR,“ uviedol pre TASR Golian.

„Ministerstvo spravodlivosti SR je pri určovaní zamestnaneckých miest limitované záväznými ukazovateľmi štátneho rozpočtu na príslušný rozpočtový rok, pričom v súčasnosti sú všetky zamestnanecké miesta, ktoré boli civilnej časti kapitoly MS SR určené zo strany Ministerstva financií SR na rok 2019, rozpísané na súdoch,“ reaguje v stanovisku rezort spravodlivosti.

„Problémom tohto súdu je veľká fluktuácia a následne, že tieto miesta je náročné obsadiť vo výberovom konaní vzhľadom na to, že sa hlási málo uchádzačov,“ dodalo ministerstvo s tým, že sa na voľné miesto často neprihlási žiadny uchádzač.

Riešenie situácie vidí rezort v efektívnej organizačnej štruktúre súdu s tým, že už požiadali Krajský súd v Bratislave, aby personálnu situáciu riešili a predložili ministerstvu konkrétny návrh prerozdelenia miest medzi jednotlivými okresnými súdmi. „Podotýkame však, že problematikou zamestnancov súdov sa ministerstvo spravodlivosti zaoberá, či už personálnymi otázkami alebo finančným ohodnotením zamestnancov súdov,“ doplnil rezort s tým, že podľa nich minister Gábor Gál (Most-Híd) situáciu už riešil prehodnotením platových zaradení a zvýšením platov.

(TASR)

Páčil sa vám článok?