Za spravodlivé Slovensko: Protesty pokračujú, dôvodom je kauza Gorila

18.10.2019
0

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Iniciatíva Za slušné Slovensko v reakcii na nahrávku z kauzy Gorila zvolala v piatok protesty pod názvom Za spravodlivé Slovensko vo viacerých slovenských i svetových mestách.

"Aj keď sme pravdepodobný obsah nahrávky poznali už roky, až teraz, pri jej počúvaní, sa nám potvrdzujú snahy o absolútny rozpad štátu," uviedli predstavitelia iniciatívy na sociálnej sieti. "Naše požiadavky na dôsledné vyšetrenie káuz a dôveryhodnú vládu stále trvajú. Dnešnými zisteniami sa rozširujú na ďalších ľudí," dodali. Generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára žiadajú, aby konal. Volajú tiež po očiste súdov a politiky.

Zhromaždenia s názvom Za spravodlivé Slovensko sa budú v piatok konať v Bratislave, Trnave, Banskej Bystrici, Košiciach, Prievidzi, Lučenci, Brezne a Dolnom Kubíne. Tiež v britskom Londýne, Luxemburgu, dánskom Aalborgu, kenskom Nairobi, austrálskom Melbourne a amerických mestách New York, Boston a Raleigh.

V Bratislave sa začne o 18:30 h na Hodžovom námesti. "Zhromaždíme sa na Hodžovom námestí, pochodovať budeme cez ulicu Palisády až k Národnej rade, pred ktorou bude postavené pódium," uvádzajú organizátori. Akcia by mala tvrať do 20.00 h.

Viaceré redakcie slovenských médií dostali mailom link na zvukovú nahrávku, na ktorej má byť údajne zachytená kauza Gorila. Spis Gorila zverejnil anonym v decembri 2011. Má zachytávať rozhovory v konšpiračnom byte medzi spolumajiteľom Penty Jaroslavom Haščákom a politikmi o províziách v štátnych obchodoch v rokoch 2005 a 2006. Haščák aj Penta autenticitu nahrávky spochybňujú.

(tasr, ms)

Páčil sa vám článok?