Návod na to, ako byť pre malé deti dokonalým rodičom, aj keď ste chorí

13.6.2024

Zdroj: LIGHTFIELD STUDIOS/AdobeStock.com

Páčil sa vám článok?

Každý rodič veľmi dobre vie, že starostlivosť o deti akéhokoľvek veku je náročná úloha aj za normálnych okolností. Keď ste však chorí, výzvy sa znásobujú. Byť v takejto chvíli rodičom znamená vašu neustálu prítomnosť, aktivitu a pripravenosť riešiť rôzne situácie, čo vás môže v prípade prebiehajúcej choroby fyzicky aj psychicky oslabovať.

Ako túto dilemu vyriešiť a naučiť sa zvládať rodičovské povinnosti aj vtedy, keď sa necítite dobre?

Nepodceňujte preventívne odborné prehliadky

Ako prvé, aby ste mali energiu na východu svojich malých detí, je dôležité dbať na svoje zdravie. Okrem dodržiavania zdravého životného štýlu, kde pohyb a vhodná strava zohrávajú hlavnú úlohu, je nutné občas zamieriť aj k odbornému lekárovi. Preventívna prehliadka u kvalifikovaného gynekológa v Trenčíne má po určitom veku u ženy obrovský zmysel.

Umožňuje včasné odhalenie a liečbu rôznych skrytých zdravotných problémov, ako sú infekcie, hormonálne nerovnováhy a nádorové ochorenia vrátane rakoviny krčka maternice a prsníka. Pravidelné prehliadky pomáhajú udržiavať zdravie reprodukčného systému a celkovú pohodu ženy. Je tiež lepšie sa radšej viackrát nechať odborníkom prekontrolovať, ako potom s obrovským úsilím riešiť zdravotný problém, ktorý prerástol do väčších rozmerov a bráni vám v starostlivosti o malé deti.

Snažte sa čo najviac oddychovať

Ak vám nepríjemná choroba život aj výchovu detí napriek všetkej snahe predsa len skomplikovala, rýchlejšiemu zotaveniu napomáha oddych. Uvedomujeme si, že pri rodičovských povinnostiach nie je na túto činnosť takmer žiadny priestor, ale pri troche snahy by ste si ho predsa len mohli nájsť. Základom je organizácia denného režimu tak, aby ste si mali možnosť aspoň na pár minút posedieť, poležať a zrelaxovať sa.

Dosiahnete to tak, že si vyčleníte voľnú chvíľu na odpočinok, keď vaše deti spia alebo sa hrajú. Ak máte možnosť, skúste striedať starostlivosť o deti s partnerom alebo iným dospelým, o ktorého doplnenie potrebných hladín energie sa môže postarať pevný ručný mlynček na kávu a pár kvapiek tohto lahodného nápoja. Kofeín sa v našom tele uchováva po dobu šiestich hodín, takže deti by vášho zástupcu nemali tak rýchlo vyčerpať a vy si môžete naozaj dobre oddýchnuť.

Kreatívny outsourcing môže zachrániť nie jednu situáciu

Na to, aby ste mohli oddychovať, potrebujete aj adekvátny priestor, preto, keď ste chorí, nemali by ste sa báť požiadať o pomoc. Kreatívny outsourcing v tomto smere znamená využitie dostupných zdrojov a osôb vo vašom okolí na zdieľanie zodpovedností a konkrétnych úloh. Pri starostlivosti o deti vám vďaka nemu môže poskytnúť cennú pomoc nielen rodina, priatelia alebo susedia, ale aj špeciálne predškolské zariadenie určené na predprimárne vzdelávanie, ktorým môže byť napríklad dobrá súkromná  škôlka v Trenčíne.

Zvážiť môžete aj možnosti iných externých služieb, ako sú opatrovateľky, pomoc pri domácich prácach alebo donáška jedla. Dostatočne staré deti vám môžu s jednoduchými úlohami dokonca pomáhať, čo im koniec koncov dodáva pocit zodpovednosti a sebavedomia. Kreatívny outsourcing môže zahŕňať aj zábavné aktivity, ako sú virtuálne hry a edukačné videá, ktoré zabavia deti, kým vy odpočívate.

Nastavte sebe aj deťom pravidlá, ktorých dodržiavanie môžete odmeniť

Jedným z ďalších spôsobov, ako zvládať nie vždy jednoduchú východu detí, keď ste chorým rodičom, je vzájomná dohoda založená na pravidlách, ktorých dodržiavanie sa dá odmeniť.

Ide o rutiny a pravidlá, ktoré pomáhajú deťom cítiť sa bezpečne a zaisťujú hladký priebeh dňa. Odmeňovanie za ich dodržanie môže byť efektívnym spôsobom, ako motivovať deti k splneniu daného cieľa. Odmeny pritom nemusia byť materiálne; môžu zahŕňať chválu, objatie alebo špeciálnu aktivitu. Dôležité je, aby deti pochopili, že ich snaha a dobré správanie sú oceňované a majú zmysel.

Zvládanie rodičovských povinností, keď ste chorí, si vyžaduje plánovanie, flexibilitu a využitie dostupných zdrojov. Nepodceňujte ani preventívne prehliadky, využívajte kreatívny outsourcing, zabezpečte si dostatok odpočinku a nastavte pravidlá pre seba aj svoje deti, čím dokážete byť pre ne dokonalým rodičom, aj keď sa necítite práve najlepšie.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah
Páčil sa vám článok?