Lieči, no môže vás aj prekvapiť. Ako si vychutnať bezpečný pobyt v prírode?

12.6.2024

Zdroj: ipopba/Adobestock.com

Páčil sa vám článok?

Určite ste to už počuli, že iba niekoľkominútový pobyt v prírode má nespočetné množstvo priaznivých účinkov na naše fyzické i duševné zdravie. Potvrdila to aj jedna anglická štúdia, ktorá zistila, že ak strávite aspoň 120 minút týždenne v prírode môžete si zlepšiť svoje zdravie a pohodou. Avšak, aby sme mohli plne využiť benefity, ktoré nám toto prostredie ponúka, je potrebné byť pripravený a obozretný.

Príroda je miestom, kde sa môžeme osviežiť, získať energiu a nájsť útočisko od hektického života. Zároveň sa tu ale nachádzajú jej prirodzení obyvatelia, ktorí môžu našu prítomnosť považovať za hrozbu, pred ktorou sa musia brániť. Ako si vychutnať pobyt v prírode bez ohrozenia nášho komfortu a bezpečia?

Poistite si svoje pohodlie vhodným oblečením

Prvé čo vás môže v tomto prirodzenom prostredí nielen príjemne prekvapiť, ale zároveň aj ohroziť, je premenlivé a nevyspytateľné počasie. Správne oblečenie je preto základom pre pohodlný a bezpečný pobyt v prírode. Oblečenie by malo byť vrstvené, aby ste sa mohli prispôsobiť meniacim sa podmienkam, pričom základná vrstva by mala odvádzať vlhkosť od tela, stredná vrstva by mala poskytovať teplo a vonkajšia, ako je to napríklad pri štýlovej bunde Ixon, by mala telo chrániť pred vetrom a dažďom.

Okrem počasia je príroda „bohatá“ aj na neupravený a náročnejší terén, preto by rovnakými vlastnosťami mala disponovať aj zvolená obuv. V horských oblastiach sú teda nevyhnutné najmä pevné turistické topánky s dobrou trakciou. Nezabudnite aj na pokrývku hlavy, poprípade slnečné okuliare a ochranu pred slnkom v podobe opaľovacieho krému.

Nezabudnite na kvalitnú optiku

Okrem počasia a náročného terénu, sú ďalším rizikom pre človeka počas jeho pobytu v prírode aj prirodzení obyvatelia tohto špecifického prostredia. Tak ako nám prekáža vstup cudzej osoby na súkromný pozemok, podobne sú na tom aj zvieratá, ktorým však nezáleží na majetku, ale ich bezpečnosti.

Ak si preto chcete užiť krásu prírody bez svojho ohrozenia a nepredvídateľnej reakcie „miestnych obyvateľov“, zaobstarajte si na ich pozorovanie špeciálnu optiku. Kvalitná Minox optika, ktorá vyrába ďalekohľady, termovízie alebo nočné videnia, môže výrazne obohatiť váš zážitok z prírody a jej sledovania. Postará sa zároveň o detailné pohľady na divokú zver a vtáky z bezpečnej vzdialenosti, čím minimalizujete riziko stretnutia s nimi. Okrem toho, dobrá optika môže byť užitočná pri navigácii a vyhľadávaní trás v neznámom teréne.

Vyskúšajte pozorovanie prírody z vtáčej perspektívy

Ďalším bezpečným spôsobom, ako mať celý svet doslova na dlani a bez ohrozenia, je pozrieť sa naň z výšky, ako to robia napríklad vtáky. Všetko, čo k tomu budete potrebovať, je rezervácia príjemného letu lietadlom so skúseným pilotom a v dopravnom prostriedku, ktorý disponuje nielen povinným bezpečnostným vybavením, ale aj nádhernými výhľadmi na krajinu v okolí.

V priebehu niekoľkých minút tak môžete mať na dosah aj tie najvyššie vrcholy hôr, vidieť celé údolia, korytá riek alebo zvieratá s pomocou spomínanej optiky a vytvoriť si tak na túto udalosť krásne a celoživotné spomienky.

Čo vám môže pri pobyte v prírode ešte pomôcť?

Prirodzenými obyvateľmi prírody nemusia byť len medvede, ale aj hmyz, pavúky a iné podobné malé zvieratá, ktoré, ak nie ste pripravení, vám môžu spôsobiť oveľa väčšie nepríjemnosti. V tomto prípade sa pritom stačí chrániť repelentom, najmä v oblastiach, kde je vysoké riziko výskytu kliešťov a komárov. Aj dlhé rukávy a nohavice môžu minimalizovať ohrozenie hmyzom.

Ako reagovať pri strete so zverou?

Ak sa vám napriek všetkým opatreniam nepodarí stretu s voľne žijúcou zverou vyhnúť, dôležité je v takom momente zachovať pokoj, čo sa asi ľahko počúva, ale má to svoj zmysel.

Pomôcť upokojiť myseľ by vám mohol napríklad fakt, že medvede a iné veľké zvieratá, ak sa necítia ohrozené, väčšinou nemajú záujem na konfrontáciu s ľuďmi. Ak preto zistíte vo svojej blízkosti prítomnosť takéhoto alebo iného podobného zvieraťa, pomaly sa stiahnite, nevykonávajte náhle a hlučné pohyby a vyhnite sa očnému kontaktu.

Dobré je tiež mať počas pobytu v prírode po boku minimálne ďalšiu dospelú osobu. Niekto tvrdí, že je vhodné nosiť v batožine slzný sprej. V prípade stretnutia s medveďom, sa odporúča hovoriť pokojným hlasom a pomaly cúvať. Nie je vhodné sa otáčať mu chrbtom a bežať, pretože to môže vyvolať u zvieraťa lovecký inštinkt.

Ak to nebude medveď, ale rovnako napríklad nebezpečný had, aj v tomto prípade je lepšie reagovať pokojne a zostať nehybný a ustupovať pomaly. Ak na vás zviera predsa len zaútočí, snažte sa čo najrýchlejšie dostať k lekárskej pomoci.

Pobyt na čerstvom vzduchu zvyšuje hladinu kyslíka v krvi, čo prispieva k zlepšeniu fyzickej výkonnosti a celkovej vitality. Slnečné svetlo je zdrojom vitamínu D, ktorý je dôležitý pre zdravie kostí a imunitný systém. Prechádzky v prírode znižujú hladinu stresového hormónu kortizolu, čo vedie k zlepšeniu nálady a zníženiu úzkosti.

Je to teda úžasný spôsob, ako načerpať energiu a zlepšiť svoj zdravie. Dôležité je však zároveň sa v tomto prostredí aj vhodne správať a byť pripravený a obozretný, ak príde ku kontaktu s jeho prirodzenými obyvateľmi. S týmito opatreniami môžete potom bez obáv vyraziť do prírody a vychutnať si všetko, čo vám ponúka.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah
Páčil sa vám článok?