Ako si vybrať žalúzie? Takto nájdete tie pravé

10.6.2024

Zdroj: DragonImages/Adobestock.com

Páčil sa vám článok?

Páliace slnko, zvedavé pohľady susedov či potreba intímnej atmosféry? Žalúzie môžu byť kľúčom k dosiahnutiu pohodlia aj štýlu vášho domova. Neviete, ako si vybrať tie správne? V nasledujúcich riadkoch sa žalúziám pozrieme na zúbky. 

Vnútorné vs. vonkajšie žalúzie

Pri výbere žalúzií sa najskôr zamyslite nad tým, prečo ich chcete. Existuje množstvo typov žalúzií, ktoré ponúkajú rôzne možnosti ovládania svetla, súkromia a energetickej efektivity v miestnosti. Ak chcete svetlo a súkromie absolútne pod kontrolou, ideálnou voľbou sú rolety alebo vnútorné žalúzie.

Ak je však pre vás dôležité ochladzovanie interiéru a energetická účinnosť, môžu byť správnym riešením zase vonkajšie žalúzie. Tie sa postarajú o izoláciu tepla, slnečných lúčov, ale aj prachu a hluku zvonku. Keďže slnečné lúče zachytia skôr, ako sa dostanú do interiéru, tak bránia nežiaducemu prehrievaniu priestoru. Pri vonkajších žalúziách je však dobré mať na pamäti, že ich inštalácia je náročnejšia a v porovnaní so štandardnými vnútornými žalúziami sú obvykle drahšie.

Žalúzie ako doplnok

Hľadáte štýlový a funkčný doplnok do svojho domova? Elegantným riešením sú vertikálne žalúzie, ktoré priestor oživia a zároveň sa dá spoľahnúť na ich praktickú funkčnosť. Často sa využívajú na zatienenie veľkých plôch v kanceláriách alebo na chodbách, no v súčasnosti sú stále viac obľúbené aj v domácom prostredí, najmä v obývacích izbách alebo pracovniach.

Vďaka modernému a minimalistickému dizajnu sa hodia do rôznych interiérov. Pri výbere takýchto žalúzií je dobré myslieť aj na ostatné prvky interiéru, ako sú koberce či kreslá, a vybrať také, ktoré budete môcť spolu zladiť.

Doladiť štýl interiéru môžu aj klasické horizontálne žalúzie. Treba však ich výber prispôsobiť štýlu vášho domova. Ak uprednostňujete nadčasový alebo klasický vzhľad, dobrým riešením sú žalúzie z dreva alebo jeho imitácie. Pre pridanie textúry a farby do interiéru zvoľte látkové žalúzie a pre moderný vzhľad zase kovové alebo hliníkové s čistým dizajnom.

Dvakrát vyberaj a raz kupuj

Výber žalúzií pre váš domov môže byť rozhodujúci pri vytváraní atmosféry a funkčnosti interiérov. Zvážte preto nielen estetické hľadisko, ale aj praktické potreby a preferencie vašej domácnosti. Nech už sa rozhodnete pre ktorýkoľvek typ, dôležité je, aby vaša voľba odrážala váš jedinečný štýl a zabezpečovala pohodlie a súkromie. Vďaka širokým možnostiam na trhu môžete bezpečne vybrať žalúzie, ktoré budú ideálne dopĺňať váš domov.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah
Páčil sa vám článok?