Ako znížime chudobu? Kniha Paradox prosperity sa dočkala slovenského prekladu, krstila ju Brigita Schmögnerová

13.10.2023
0

Zdroj: United Philanthropy

Páčil sa vám článok?

Už aj v slovenčine si môžete prečítať známu knihu profesora z Harvardu Claytona Christensena Paradox prosperity. V kníhkupectve Martinus v nákupnom centre Nivy ju včera slávnostne pokrstila exministerka financií Brigita Schmögnerová.

Kniha, ktorá v slovenčine vyšla vďaka nadácii United Philanthropy, nás môže inšpirovať, ako  inováciami zo sveta znížiť i na Slovensku mieru chudoby a naštartovať prosperitu. Dielo, ktoré v origináli vyšlo v roku 2019, sa môže popýšiť naozaj  prestížnym autorským kreditom. Okrem Claytona Christensena sú spoluautormi členovia jeho inštitútu Efosa Ojomo a Karen Dillon. 

Paradox prosperity inšpiruje štátnikov, politikov, podnikateľov, intelektuálov, ale aj bežných ľudí. Slúži totiž ako zdroj nápadov, ako organizovať štát, ako vytvárať procesy, ako dosahovať úspechy a ako aplikovať v praxi rôzne inovácie.

Zdroj: United Philanthropy

Brigita Schmögnerová s Andreou Vadkerti počas krstu.

Hoci je každá krajina a spoločnosť iná a žiadnu inováciu nemôžete aplikovať automaticky, Paradox prosperity prináša okrem množstva konkrétnych príkladov aj účinné vzorce úspechu. Nájdete tu rôzne príklady úspešných štátov, v ktorých sú inovácie a prosperita  vzájomne prepojené a zmenili ráz celých krajín, hoci im spočiatku nikto nedával šancu.

Napríklad projekt výroby rezancov v Afrike, vďaka ktorému vznikol jeden z najväčších podnikov na kontinente či telekomunikačná služba zameraná na najchudobnejšie časti Afriky.

FOTOGALÉRIA (Krst knihyParadox prosperity):

Jedna z hlavných myšlienok knihy je, že ak sa má spoločnosť posunúť vpred a odstrániť chudobu, potrebuje ľudí, ktorí dokážu "vidieť to, čo sa nedá vidieť". A čím viac ľudí na Slovensku, najmä v riadiacich pozíciách sa nechá dielom inšpirovať, tým je väčšia šanca na premenu Slovenska v prosperujúcu krajinu, ktorej patrí budúcnosť.

Kniha bola uvedená prostredníctvom edície nadácie United Philantropy (www.nadaciaup.sk) a podpore sponzorov vydania spoločnosti Wood & Company Financial Services a.s. a Wanderer Capital, a.s.

(ms)

Páčil sa vám článok?