Rokovania o odpredaji Nemocnice Bory štátu neprebiehajú. Kollár by ju odkúpil, Fico nie

10.6.2022

Zdroj: nemocnica-bory.sk

Páčil sa vám článok?

Žiadne rokovania v súvislosti s odpredajom Nemocnice Bory štátu momentálne neprebiehajú. TASR to potvrdila investičná skupina Penta s tým, že ju chce určite prevádzkovať.

"Vždy sme mali záujem viesť so štátom dialóg o komplementarite a zlepšovaní ústavnej zdravotnej starostlivosti, keďže Nemocnica Bory by sa mala stať pevnou súčasťou koncovej nemocničnej siete pre Bratislavu a okolie," skonštatovala hovorkyňa skupiny Lenka Vargová.

Ministerstvo zdravotníctva tiež potvrdilo, že o odkúpení žiadnej nemocnice nerokuje. Aktuálne má predložiť vláde materiál o výstavbe nových nemocníc z plánu obnovy. "MZ SR sa pri príprave materiálu o výstavbe nových nemocníc, ktorý bude predložený na rokovanie vlády, riadi schváleným a platným Programovým vyhlásením vlády SR. Aj na základe toho je zrejmé, že nerokuje o odkúpení žiadnej nemocnice," uviedol komunikačný odbor.

Programové vyhlásenie vlády hovorí o pokračovaní v projekte výstavby novej martinskej univerzitnej nemocnice, ako aj o príprave koncepcie rozvoja univerzitných nemocníc v Košiciach a v Banskej Bystrici a presadzovaní vybudovania nemocnice na bratislavských Rázsochách do piatich rokov. Rezort zároveň uviedol, že vyhodnotil ponuky na projekt výstavby nemocne na Rázsochách. "Po kontrole Úradu pre verejné obstarávanie bude môcť podpísať zmluvu na projekt s víťazom súťaže," dodal. 

Predseda parlamentu Boris Kollár si myslí, že štát by Nemocnicu Bory odkúpiť mal, uviedol to v relácii TV Joj Na hrane. Je to podľa neho jediná šanca, ako otvoriť novú nemocnicu. Ozrejmil, že veľká nemocnica sa za éry súčasnej vlády nestihne postaviť, štát by mal preto kúpiť hotový projekt. "Vieme to získať pod štát, vieme tam presunúť peniaze, vieme tam napríklad presunúť personál zo starej štátnej nemocnice na Mickiewiczovej ulici a celý komplex vieme predať alebo zdevelopovať, prípadne prostriedky presunúť späť na štát," poukázal.

Šéf opozičného Smeru-SD a poslanec NR SR Robert Fico reagoval, že od skupiny Penta by nič nekupoval. Koncovú nemocnicu v Bratislave musí podľa neho postaviť štát. "Toto musí byť úloha štátu," zdôraznil v relácii TV Joj. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský v koncoročnom bilančnom rozhovore pre TASR nevylúčil, že dôjde k diskusii s vlastníkom nemocnice na bratislavských Boroch. "Prevádzkovateľom by mohla byť súkromná spoločnosť a majiteľom by mohol byť štát," povedal. Neskôr však vyhlásil, že štát Nemocnicu Bory zrejme nekúpi a bude podporovať výstavbu štátnej koncovej nemocnice na Rázsochách.

Lengvarského predchodca vo funkcii a poslanec parlamentu Marek Krajčí (OĽANO) nevidí najmenší dôvod, prečo by mal štát kupovať hotovú nemocnicu od súkromníka, keď za peniaze z plánu obnovy môže postaviť ďalšiu novú nemocnicu. "Verím, že minister zdravotníctva čoskoro predstaví funkčný projekt výstavby nemocníc tak, aby sa optimálne využili zdroje práve z plánu obnovy a odolnosti," reagoval.

(tasr)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie