Bazény bratislavských kúpalísk už napúšťajú vodou. Aké zmeny nás čakajú a dotknú sa i vstupného?

8.6.2022
0

Zdroj: Magistrát

Páčil sa vám článok?

Kedy sa otvoria letné kúpaliská a Bratislavčania sa budú môcť v nich schladiť? Riaditeľ Správy telovýchovných a rekreačných zariadení hlavného mesta (STaRZ), ktorá letné kúpaliská prevádzkuje, Ladislav Križan, nám prezradil, či sa bude meniť cenník vstupného a aké novinky pripravili túto sezónu pre návštevníkov.

Letná sezóna je tu už čoskoro a keďže prvé horúce dni sú už aj u nás, verejnosť zaujíma, kedy sa otvoria letné kúpaliská. Kým prírodné vodné plochy, ako napríklad jazero Veľký Draždiak v Petržalke či čunovské jazerá, sú otvorené celoročne, prevádzka kúpalísk závisí od viacerých faktorov.

Letné kúpaliská Delfín v Ružinove, Tehelné pole v Novom Meste, obľúbená Rosnička v Dúbravke, Lamač, Krasňany a Rača sú vo vlastníctve mesta. Správa telovýchovných a rekreačných zariadení hlavného mesta SR ich prevádzkuje už niekoľko rokov, inak tomu nie je ani túto sezónu.

Ako nás informoval Ladislav Križan prípravy na letnú sezónu sú už niekoľko dní v plnom prúde a STaRZ začala postupne do bazénov napúšťať vodu. Zlaté Piesky sú zatiaľ sprístupnené zdarma a bez vodnej záchrannej služby. „Od soboty 11. júna v závislosti od počasia plánujeme postupne otvoriť i všetky ostatné kúpaliská vo vlastníctve mesta - LK Rosnička, LK Delfín, LK Tehelné Pole, LK Lamač, o týždeň neskôr LK Krasňany a ako poslednú LK Rača,“ uviedol Ladislav Križan zo STaRZ pre banoviny.sk s tým, že cenník vstupného a permanentiek zostáva oproti vlaňajšku aj napriek inflácii a zdražovaniu, ktoré ich neobišlo, nezmenený. Podotkol, že zvýhodnené vstupné bude možné zakúpiť aj vopred online.

Zdroj: Marián Dekan

​Kúpalisko Tehelné pole

Zdroj: ms

​Kúpalisko Rosnička

Križan podotkol, že aj napriek dvojnásobnému nárastu cien elektrickej energie ako komodity od 2020 či cez 1000 % nárastu cien plynu od 1.1.2022 ostalo zachované nezvyšovanie cien vstupného oproti minulému roku, a to pre strategický cieľ mesta i STARZ, aby boli kúpaliská dostupné i v tejto ekonomicky veľmi ťažkej dobe nielen kvôli inflácii.
"V čase prudkého zdražovania je takto zabezpečená dostupnosť našich prevádzok i počas leta 2022 pri opakujem nezmenených cenách oproti roku 2021," povedal Križan.

Mesto návštevníkom ponúkne zakúpiť si sezónnu permanentku na letné kúpaliská. "Od 10.6.2022 spúšťame akciu na sezónnu permanentku za zvýhodnenú cenu iba 89€ + 1€ za každé dieťa od 3 do 18 rokov (max. počet detí je 5). Permanentka je ideálnou kúpou pre rodičov s deťmi alebo pre pravidelných návštevníkov kúpaliska. Sezónna permanentka platí na neobmedzený počet vstupov počas celého leta na všetkých 7 kúpalísk," spresnil s tým, že detské lístky dokúpené k sezónnej permanentke platia tiež neobmedzený počet vstupov počas celej aktuálnej letnej sezóny a navyše ich môžu deti vo veku 3 až 10 rokov využívať aj s inými dospelými osobami so zakúpeným vstupom, nie len s držiteľmi sezónnych permanentiek. Deti staršie ako 10 rokov môžu kúpalisko navštíviť vďaka nim aj bez sprievodu dospelej osoby.

Akcia na sezónnu permanentku za zvýhodnenú cenu iba 89€ + 1€ za každé dieťa od 3 do 18 rokov bude trvať od 10.6. do 10.7.2022.

Držitelia online lístkov majú podľa jeho slov tiež výhodu v tom, že kúpalisko môžu počas dňa opustiť a vrátiť sa neskôr, prípadne v priebehu dňa navštíviť rôzne kúpaliská. Všetky typy permanentiek sú neprenosné a môže ich využívať iba jedna osoba. Výnimka je pri celodenných lístkoch (3,5€), kedy môže jedna osoba zakúpiť aj viacero lístkov a hromadne ich uplatniť napr. ak ide na kúpalisko s partiou kamarátov.

Pre skrátenie čakania v rade na pokladňu, obzvlášť v horúcich dňoch, ide o možnosť jednoduchého a rýchleho online nákupu lístka na kúpaliská. Pre tých, ktorí si lístky zakúpia online, bude na väčších kúpaliskách zriadený samostatný vstup a na menších kúpaliskách budú mať možnosť prednostného vstupu. Lístky zakúpené online nie sú viazané na deň ani na konkrétne miesto – je možné ich použiť počas celej aktuálnej letnej sezóny a na všetkých 7 vyššie uvedených kúpaliskách vo vlastníctve mesta a v správe STARZ. Lístky bude možné prehľadne a rýchlo kúpiť na stránke kupaliska.bratislava.sk, ktorá ponúka jednoduchý spôsob prehľadávania či platieb. Po zakúpení online lístka obdržíte email s QR kódmi, ktoré sa dajú pri vstupe na kúpalisko ukázať priamo v mobile. Alternatívou je i možnosť ich stiahnutia a tlače z formátu PDF.

Na výber budú 4 typy lístkov s možnosťou zakúpenia online – celodenný lístok (3,5€), ktorý je výhodnejší ako na kase, permanentka na 10 dní (29€), permanentka na 10 dní po 17:00 (19€) a sezónna permanentka (od 1.7.2022 99€ + 1€ za každé dieťa).
"Jednou z priorít hlavného mesta Bratislava i STARZ je totiž digitalizovať, ale najmä skvalitňovať služby ponúkané obyvateľkám a obyvateľom Bratislavy. Kombinácia rýchleho a jednoduchého procesu spolu s cenovou výhodnosťou a vyššie spomínanými benefitmi by mali motivovať návštevníkov kúpaliska, aby pri nákupe lístka prešli do online priestoru. Tento projekt je súčasťou Bratislavského digitálneho konta, kde v budúcnosti budú môcť obyvatelia nájsť pokope všetky digitálne služby, ktoré Bratislava ponúka," konštatoval Križan.

Čo sa týka noviniek pripravených pre návštevníkov, popri tradičných každoročných opravách a údržbách kúpalísk po zime by návštevníkov malo potešiť nové workoutové ihrisko na LK Delfín či tienenie na detskom bazéniku a pieskovisku na LK Lamač.
Mesto Bratislava spolu s MIB a STARZ zároveň po mesiacoch príprav predstavili pripravovanú komplexnú a totálnu rekonštrukciu prvého z kúpalísk, a to v Krasňanoch. Do konca roka 2022 architekti majú dopracovať projektovú dokumentáciu, na základe ktorej sa určí bližší harmonogram prác obnovy. Predpokladaný začiatok rekonštrukcie je nasledujúci rok.

Obľúbené kúpalisko v Starom Meste Ekoiuventa, známe aj ako Mičurin, nájdete na Búdkovej ulici. Ministerstvo školstva, ktoré kúpalisko spravuje, ho už pripravuje na letnú sezónu a pre verejnosť ho plánuje otvoriť v piatok 1. júla. Aktuálne revitalizujú areál a amfiteáter.

Zdroj: minedu.sk

​Kúpalisko Mičurin

Obľúbeným kúpalisko nielen Petržalčanov je počas leta aj Matadorka. Kúpalisko na Facebooku informuje, že tohtoročnú sezónu plánuje rozbehnúť v prvej polovici júna. Ak si hľadáte letnú brigádu, môžete sa uchádzať o pozície ako plavčík, práca vo výčape či pomocné práce v bufete.

(nc)

Páčil sa vám článok?