Kúpalisko Krasňany prejde veľkou premenou, zväčší sa jeho plocha a využité bude i v zime

16.3.2022
0

Zdroj: MIB

Páčil sa vám článok?

Architekti ukázali, ako sa zmení letné kúpalisko Krasňany v mestskej časti Rača. Kúpalisko sa zväčší o takmer 3300 m2 novej plochy, zmodernizujú sa všetky bazény, zrekonštruuje sa súčasný bufet, v rámci areálu sa premiestnia športoviská a vďaka sezónnemu nafukovaciemu prístrešku sa bude môcť plavecký bazén využívať aj v zime.

Kúpalisko sa po konzultácii s mestskou časťou dostalo do Programu obnovy verejných priestorov Živé miesta. Získa nový vstup, šatne a kolonádu, ktorá bude spájať všetky objekty do jedného celku. Plánovanú obnovu zastrešuje hlavné mesto spolu s Metropolitným inštitútom Bratislavy a Správou telovýchovných a rekreačných zariadení. Informuje o tom Metropolitný inštitút na svojej stránke

Spolupracujúci architekti z ateliérov PLURAL, zerozero a Diervilla aktuálne dokončili architektonickú štúdiu, v ktorej ukázali, akou obnovou prejde celé kúpalisko v najbližšom období.

„Rekonštrukcia začne obnovou bazénov, kde sa zmodernizujú technológie a povrchy bazénov. Novinkou bude úplne nový koncept bazénov. Veľký plavecký bazén sa rozdelí na plavecký a menší relaxačný bazén so sedením po obvode. V blízkosti bistra, pod dohľadom rodičov a pri hlavnom vstupe do areálu, sa budú nachádzať tri kruhové detské bazény s rôznymi vodnými atrakciami. Vďaka sezónnemu nafukovaciemu prístrešku bude veľký bazén otvorený pre plavcov počas celého roka,“ priblížil Marcel Dzurilla, riaditeľ Sekcie tvorby mestských priestorov z MIB-u.

V prvej etape sa tiež obnovia šatne a vybuduje prvá časť kolonády s novým vstupom na kúpalisko. Kolonádu, ktorá predstavuje kľúčový prvok celého návrhu, tvoria pergoly porastené popínavou zeleňou. Celá konštrukcia bude prirodzene prepájať bistro, nový hlavný vstup do areálu, a tiež altán na jej západnom konci. Ďalej plochy s novými bazénmi a k nim prislúchajúce šatne, hygienické zázemie a skladové priestory. Kolonáda bude v severnej časti ukončená športovými ihriskami.

V druhej etape sa zrekonštruuje existujúci objekt bistra a dobuduje sa ďalšia časť kolonády.

„Aby bolo bistro dostupné aj zvonku pre obyvateľov štvrte, jeho prevádzka bude obojstranne prístupná. Patričný komfort a tieň zabezpečí zachovaná existujúca zeleň, ktorá bude ešte doplnená o novú výsadbu. V poslednej tretej etape bude areál rozšírený o pozemok v jeho zadnej časti, kam budú sústredené športové ihriská,” doplnil architekt Martin Jančok z ateliéru PLURAL.

Susediaci pozemok s veľkosťou 3256 m2, o ktorý sa rozšíri areál kúpaliska, vlastní hlavné mesto a momentálne je nevyužitý. Architekti preto navrhli premiestniť všetky športové ihriská na novozískaný pozemok, ktorý sa nachádza v severnej časti areálu. Novinkou bude ďalšie volejbalové ihrisko, čo znamená, že v areáli budú dve pieskové volejbalové ihriská a tiež workoutové preliezky.

(ts MIB) 

Páčil sa vám článok?