Naozaj zaujímavé. Viete, prečo naši predkovia uverili, že kuvik prináša smrť?

17.10.2021
0

Zdroj: dravce.sk/Stanislav Harvančík

Páčil sa vám článok?

Aj v tesnej blízkosti Bratislavy môžete naraziť na sovu, ktorá je opradená mýtmi. Z kuvika obyčajného mali naši predkovbia veľký strach, bol poslom smrti. A ochranári vysvetlili, prečo je to tak.

Kuvik obyčajný (Athene noctua) je malá sova opradená mýtmi. Naši predkovia naozaj verili, že prináša smrť. Ochranári z mimovládky Ochrana dravcov na Slovensku na sociálnej sieti vysvetlili, prečo Slováci v minulosti niečomu takému uverili. Kuvik v tom bol samozrejme nevinne. 

"V období, keď bol v domácnosti ťažko chorý alebo umierajúci člen rodiny, príbuzní dávali horiacu sviečku k oknu. Vtedy sa ozvalo plačlivé „kíiv“ a povera bola na svete. Pritom kuvik sa v tejto pozícii ocitol úplne nevinne. Pri love sa riadi najmä zrakom, preto mu svetlo zapálenej sviečky pomáhalo nájsť veľký hmyz," vysvetlili ochranári. Zapálená sviečka teda lákala k oknu hmyz a ten zas prilákal kuvika. A tak sa naozaj stalo, že ak niekto umieral, zvonku sa bežne ozval kuvičí hlas. Kedysi bol totiž výskyt kuvika obyčajného úplne bežný.

Zdroj: dravce.sk/Stanislav Harvančík

Úžasný záber. Kuvik obyčajný a nad ním holub.

Dnes sa početnejšie vyskytuje najmä v poľnohospodárskych objektoch obcí južného Slovenska. Odhaduje sa, že v súčasnosti u nás hniezdi  800 až 1.000 párov a zimuje 2.000 - 3.000 jedincov tohto druhu. 

(ms)

Páčil sa vám článok?