Vyskúšali sme ako cestujúci: Aké nástrahy vás čakajú na novej autobusovej stanici?

18.10.2021
Autobusová stanica Nivy vchod z Mlynských Nív

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Boli sme vyskúšať, ako funguje nová autobusová stanica Nivy. Na stanicu sme sa vybrali v čase plnej prevádzky počas dňa, a aj večer, ked funguje v obmedzenejšom režime.

Nová autobusová stanica Nivy, ktorá pribudla na mape mesta a ktorej súčasťou je aj nové nákupné centrum, funguje v ostrej prevádzke už takmer mesiac. Boli sme si ju "vyskúšať" ako cestujúci, ktorí každodenne, ale aj príležitostne stanicu využívajú.

Vchody do budovy a teda aj na stanicu pre peších sú tri, prvý je z Páričkovej ulice, druhý - hlavný vchod od Svätoplukovej ulice je otvorený pre cestujúcich nonstop 24 hodín denne. Tretí je z ulice Mlynské Nivy vedľa VÚB. Niektorí cestujúci sa však sťažujú na to, že vchod, ktorý je zo strany Mlynských Nív -VÚB, je ráno pred 6:00 zatvorený a cesta napríklad do práce, ak idú pešo do centra mesta, sa im potom predlžuje. Je to prípad aj pána Pavla, ktorý každodenne cestuje do Bratislavy za prácou zo Senca. „Pracovný čas mi začína o 6:00 hod. Takže vystupujeme pred šiestou hodinou ráno na novej autobusovej stanici Nivy. Potom idem krížom na Čulenovu," povedal Pavel s tým, že otvorený vchod Mlynské Nivy -VÚB by mu viac vyhovoval.

Zdroj: nc

Hlavný ​vchod zo strany Mlynských Nív - Svätoplukovej je otvorený nonstop, hneď pri vstupe/výstupe z neho cestujúci nájdu MHD zastávku s názvom Košická

Zdroj: nc

​Ak prídete na Nivy idete v čase od 23:00-06:00, ak idete smerom do centra, musíte to obchádzať pozdĺž budovy

Zdroj: nc

MHD zastávka Autobusová stanica, ktorá sa nachádza pri vchode/východe zo strany Mlynských Nív -VÚB

Zdroj: nc

​MHD zastávka Košická, ktorá sa nachádza pri vnonstop chode/východe zo strany  Mlynských Nív -Svätoplukova

​Zmätení sú aj cestujúci, ktorí pred 6 hodinou ráno vystúpia na zastávke MHD Autobusová stanica, pretože nevedia, že vchod od tejto zastávky je v tom čase zatvorený a chcú ísť na autobusovú stanicu. Vtedy musia použiť nonstop otvorený vchod, ktorý nájdu na druhej strane budovy. „Prečo nemôže byť otvorený aspoň už od 5-tej hodiny? Aj stará pôvodná budova stanice a aj dočasná stanica na Bottovej sa otvárala už od 4-tej hodiny ráno,“ pýta Pavel, ktorý každodenne dochádza do Bratislavy. Pavel vysvetlil, že cesta mu trvá dlhšie, ako keby bol otvorený aj vchod zo strany Mlynských Nív- VUB. Dodal, že by stačilo, keby otvorili o hodinu skôr, pomohlo by to podľa neho mnohým cestujúcim, ktorí prichádzajú do Bratislavy pred 6:00 ráno. Oslovili sme aj zástupcu developera, či neplánujú otváracie hodiny prípadne prehodnotiť, ak sa budú množiť podnety od cestujúcich. Podľa vyjadrenia Lucie Ballyovej zo spoločnosti ReputationN zatiaľ neplánujú. "Platí, že otváracie hodiny Nivy centra sú od 6:00 do 23:00 hodiny s jedným nonstop vstupom pre cestujúcich z autobusovej stanice," konštatovala pre banoviny.sk

Zaujímavosťou bolo, že keď sme prišli autom po 23:00 vyzdvihnúť cestujúceho a zaparkovali na -2 podlaží pod autobusovou stanicou, nevedeli sme sa veľmi orientovať, ktorá cesta vedie najbližšie na nástupištia na stanici. Tak sme šli pešo po eskalátore, pretože už bol vypnutý a dostali sme sa z neho do obchodného domu. Hneď oproti nájdete výťahy, tie však nefungovali, možno preto, pretože ich práve dezinfikovali a čistili. Tak sme hľadali iné výťahy smerom dole na stanicu. Obišli sme pár obchodov a našli sme schody aj eskalátor, a tak sme sa dostali na nástupištia.

Po vyzdvihnutí cestujúceho sme išli naspäť do foyer budovy, kadiaľ sme prišli. Môžete ísť schodmi alebo eskalátorom, keďže sme mali kufor, šli sme eskalátorom a po vystúpení sme boli navigovaní červenými páskami, ktoré upozorňujú, ktorá časť budovy je zatvorená a navedie vás von. Smerová tabuľa navigovala na parkovisko k výťahom, tie však nefungovali. Ďalšie výťahy sme nakoniec našli po ceste k východu z hlavného vchodu. Dostali sme sa do garáže, auto však bolo na opačnom konci garáže. 

Zdroj: nc

​Cestujúci vystúpi, ide do autobusovej haly, kde môže ísť schodiskom alebo eskalátorom

Zdroj: nc

Cestujúci, ktorí prichádzali autobusom 23:45 z Viedne, tak zostali zmätení, niektorí sa pokúšali nastúpiť do otvoreného výťahu, ktorý nefungoval.

Zdroj: nc

​Aj smerová tabuľa nás po vystúpení z eskalátora navigovala na parkovisko k výťahom, ktoré však boli vypnuté

Zdroj: nc

​Červená páska určuje, kam nemáte ísť a určuje smer východu  smerom k nonstop otvorenému hlavnému vchodu pre peších

Zdroj: nc

​K východu z budovy vás navádzajú aj takéto smerové tabule

Výhodou nonstop otvorenej budovy v nočných hodinách je, že tam môžete prípadne počkať na autobusový spoj, alebo keď idete niekoho vyzdvihnúť. Pôvodná stanica sa na noc úplne uzamykala, počkať sme mohli jedine tak vonku. Na informáciách pri vstupe z exteriéru z hlavného vchodu sa nachádza SBS, u ktorého sa môžete prípadne informovať. Nás však navigoval do výťahov, ktoré nefungovali.

Zaujímavosťou, ktorú sme si všimli, je eskalátor idúci z podzemných garáží prechádzajúci cez nástupištia na autobusovej stanici bez možnosti vystúpiť a končiaci v obchodnom dome, ktorý sme spomínali na začiatku. Z podzemných garáží vedú na autobusovú stanicu aj výťahy alebo eskalátor do foyeru autobusovej stanice.  Ale ktovie, či taká bude aj realita všedných dní pri tomto riešení. Problémom môže byť napríklad situácia, keď cestujúci vystupuje z auta v podzemnej garáži aj s batožinou, je v strese a ponáhľa sa na autobus. Ide hneď k prvým eskalátorom smerujúcim hore, pretože tam je nápis  „public transport“, ak si ho všimne. Po ceste na eskalátore sa ocitnete v presklenom tuneli s výhľadom na autobusy, no vystúpiť tu nemôžete.Eskalátor vás vyvezie o poschodie vyššie a to rovno do obchodného domu.
Ak sa cestujúci ponáhľa a chce vystúpiť a v ideálnom prípade sa nesnaží vrátiť sa v protismere eskalátora dolu sa ocitá v obchodnom dome, s kuframi sa prediera pomedzi ľudí a hľadá cestu k autobusom. K nim sa dostane výťahmi hneď oproti východu z eskalátora, ktoré síce fungujú počas dňa, naša skúsenosť po 23.00 hodine však bola taká, že nefungovali. Takže mu to môže zabrať dlhší čas, kým sa dostane na nástupisko. 

Zdroj: nc
​Vstup na eskalátor z podzemných garáží

Zdroj: nc

​Eskalátor z podzemnej garáže

Zdroj: nc

​Počas cesty na eskalátore vidíte nástupištia, vystúpiť však nemôžete.

Zdroj: nc

​Tu vystúpite, oproti sú výťahy vedúce na autobusovú stanicu, v noci však nefungujú. 

(nc) 

Páčil sa vám článok?