FOTO a VIDEO: Prvý autobus odviezol cestujúcich z novej stanice Nivy, obchody a gastro ešte dokončujú

30.9.2021
Autobusová stanica Nivy

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Dnes otvorili novú autobusovú stanicu v komplexe Nivy na Mlynských nivách. Developer ju ráno symbolicky odovzdal dopravcovi Slovak Lines, ktorý ju má prevádzkovať najbližších 40 rokov. Spolu so stanicou otvorili aj nákupné centrum so zelenou strechou, aj prvú cyklovežu v hlavnom meste. Najslabšou stránkou centra je zatiaľ gastro zóna.

Pôvodne mala byť nová autobusová stanica hotová v lete minulého roka, pre pandémiu sa otvorenie oddialilo najskôr na leto 2021, neskôr na jeseň. Developer minulý rok otvoril najskôr priľahlú ulicu, ktorú nazval mestský bulvár Mlynské Nivy. Dnešným dňom otvoril aj samotnú budovu novej autobusovej stanice spolu s nákupným centrom, cyklovežou a zelenou strechou.

Nová stanica Nivy sa nachádza na -1. podlaží, má rozlohu 30-tisíc štvorcových metrov a tvorí ju sedem výstupísk a 36 nástupísk. Je to zásadná zmena oproti starej stanici na povrchu s chátrajúcimi nástupiskami a schodiskami a tiež oproti dočasnej stanici.

Generálny riaditeľ dopravcu Slovak Lines Pavol Labant povedal, že majú bohaté skúsenosti so spravovaním autobusovej stanice a verí, že sa pretavia aj do prevádzkovania nového terminálu. "Dnes sme odtiaľto vypravili prvý autobus o 3.00 h na letisko Schwechat. Od rána sem bez problémov prichádzajú aj autobusy prímestskej regionálnej dopravy," priblížil. Verí, že stanica na Mlynských nivách nebude len modernou, ale pomôže aj zvýšiť počet cestujúcich vo verejnej hromadnej doprave.

Župan Juraj Droba podotkol, že autobusová stanica je vstupnou bránou do hlavného mesta i Bratislavského kraja. "Teší ma, že vyzerá unikátne, a podľa toho, čo som zisťoval, nie je veľa európskych miest, ktoré majú takúto modernú stanicu s takým štandardom," vyhlásil. Dúfa, že sa aj vďaka tomu stane cestovanie autobusmi o niečo kultúrnejšie a ľudia začnú viac využívať verejnú dopravu. V kraji totiž obyvatelia využívajú na prepravu predovšetkým svoje autá. "Individuálnou automobilovou dopravou sa prepravuje 75 percent ľudí a 25 percent využíva prostriedky hromadnej dopravy," spresnil. Droba vyjadril potešenie, že sa už netreba za autobusovú stanicu v Bratislave hanbiť.

Primátor Bratislavy Matúš Vallo uviedol, že nie je ťažké nájsť desať rozdielov medzi starou a novou stanicou. "Som rád, že vstup do Bratislavy pre návštevníkov i obyvateľov mesta bude na úrovni 21. storočia," skonštatoval. Víta, že sa podarilo s developerom dohodnúť a dosiahnuť v projekte zlepšenie týkajúce sa chodníkov, cyklociest, zelene či zachovania počtu parkovacích miest v okolí. "Teším sa, že Bratislava bude mať aspoň jednu z dvoch staníc na svetovej úrovni," povedal Vallo. Deklaroval zároveň snahu v spolupráci so štátom dosiahnuť premenu aj na železničnej hlavnej stanici.

Viaceré prevádzky však dnes ešte neboli otvorené, ich otvorenie je naplánované na ďalšie mesiace. Ak sa sem prídete najesť, výber je zatiaľ obmedzený, z gastro prevádzok v časti tržnice bolo v čase našej návštevy otvorené len jedno ázijské bistro a na prízemí jeden fastfood, ktorý ponúkal pre všetkých len jedlo formou take-away. Známa predajňa potravín tu otvorila aj svoju kaviareň s bistrom a raňajkami.

Zdroj: nc

Gastro prevádzky v priestoroch tržnice až na jednu ešte zatiaľ neotvorili

Nivy priniesli do centra mesta aj približne kilometer nových cyklotrás a dnes už aj najväčšie parkovisko pre bicykle. 

A ako funguje cykloveža v praxi? Celý proces zaparkovania bicykla trvá 25 sekúnd. "Pri úschove stačí umiestniť bicykel do vyznačeného žľabu predným kolesom k dverám, počkať na otvorenie otvoru vo dverách a vsunúť doň predné koleso bicykla. Po odstúpení zo žltej zóny a stlačení tlačidla štart na ovládacom paneli už všetko potrebné urobí plne automatizovaný systém cykloveže," spresnil zástupca developera René Popik. Po uložení bicykla na konkrétne miesto vám systém vydá unikátny kód, ktorý je potrebné si dôkladne uschovať. Budete ho skenovať na ovládacom paneli pri vyzdvihovaní vášho bicykla. Na základe tohto kódu, vám cykloveža bicykel vydá na tom istom mieste, na akom ste si ho odkladali.  

Zdroj: nc

Ako prvý uskladnil bicykel v cykloveži  primátor Vallo

Zdroj: nc

​Návod na uskladnenie a vstup bicyklov

Vďaka unikátnemu kódu máte istotu, že sa k vášmu bicyklu nik iný nedostane. Cykloveža na Nivách je  vybavená aj kamerovým systémom a všetky bicykle sú po dobu úschovy poistené proti poškodeniu a krádeži. Cykloveža má chrániť nielen pred zlodejmi, ale tým, že je uzatvorená, aj pred zlým počasím. Odložiť spolu s bicyklom si môžete aj prilbu, tašku, detskú sedačku a iné príslušenstvo.

Čo sa týka ceny, odparkovať bicykel v cykloveži si budete môcť zadarmo po dobu 4 hodín, potom každá ďalšia začatá hodina uskladnenia bicykla bude stáť 1 euro. Cena za využívanie cykloveže je však podľa slov Cyklokoalície neprimeraná. Kritizujú spoplatnenie jedného eura za každú ďalšiu hodinu, podľa nich to nemožno nazvať podporou dochádzania na stanicu na bicykli.

Zdroj: nc

​Automatizovaná cykloveža má vstup z Páričkovej

„Pre porovnanie, hojne využívaná cykloveža pri autobusovej stanici v Trnave stojí 10 centov za 24 hodín, parkovanie bicyklov na holandských železničných staniciach je pre cestujúcich štandardne prvých 24 hodín bezplatné,“  informuje občianske združenie a upozorňuje, že cestujúci, ktorí využívajú medzimestskú autobusovú dopravu, väčšinou potrebujú zaparkovať bicykel na viac ako 4 hodiny.

Bezplatné parkovanie na prvé 4 hodiny podľa nich cieli na návštevníkov obchodov a pripomínajú, že ide v prvom rade o autobusovú stanicu s dopravnou funkciou, nie iba o obchodné centrum, na čo sa zrejme "pozabudlo". 

Starosta Ružinova Martin Chren verí, že si najmä obyvatelia v okolí Mlynských nív trocha oddýchnu po rokoch života pri najväčšom stavenisku v strednej Európe. "Verím, že sa život v 500 bytoch a v okolí vráti do normálnejších koľají, vďaka tisícom parkovacích miest v novej budove sa zlepší situácia s dopravou a s parkovaním a špeciálne dobre riešené cyklotrasy sú kvalitatívnym skokom vpred," povedal pre banoviny Chren. Zároveň spresnil, že niekoľko desiatok parkovacích miest v garážach novej stanice by malo byť prednostne určených pre obyvateľov Páričkovej.

Verejnosti bola dnes symbolicky odovzdaná aj zelená strecha Nív zasadením zelene v komunitnej záhrade, spolu so starostkou Starého Mesta Zuzanou Aufrichtovou. 

Zdroj: nc

Zdroj: nc

Vyvýšené záhony k komunitnej záhrade, nájdete tu zasadené rôzne ovocie či zeleninu

(nc)

Páčil sa vám článok?