Búranie Istropolisu? Starosta Kusý poslal investorovi jasný odkaz!

3.9.2021

Zdroj: Rudolf Kusý

Páčil sa vám článok?

(pr) Starosta Nového Mesta Rudolf Kusý vyslal jasný odkaz majiteľovi Istropolisu, ktorý podal žiadosť o odstránenie budovy na Trnavskom námestí. „Istropolis nie je PKO a nemôže tak skončiť. Ak sa máme baviť o Novom Istropolise, trvám na tom, že kultúra a miesto pre významné spoločenské udalosti tu musí ostať zachovaná,“ vyhlásil starosta Kusý, ktorý zároveň vyzval investora na rokovanie.

Chátrajúca budova, mŕtve námestie

Istropolis, pôvodne Dom Revolučného odborového hnutia, bol postavený na účely konania zjazdov, spoločenské a kultúrne podujatia. Školy tu organizovali pionierske a zväzácke akcie. V čase postavenia išlo o mimoriadne modernú budovu. Pri jej výstavbe bol zbúraný tzv. Berchtoldov palác z 19. storočia.

Mestská časť Bratislava-Nové Mesto pred takmer asi 20 rokmi prejavila záujem budovu kúpiť, aby sa tu zachovala kultúra, ktorá má nielen bratislavský, ale celoslovenský význam. Odbory s tým vtedy nesúhlasili. Istropolis predali až v roku 2017 spoločnosti Immocap.

Pomedzi dlažbu vyrastá tráva, časť obsadili asociáli... „Povedzme si pravdu, odbory nechali Istropolis schátrať a pre mňa je neuveriteľné, že to nikto nerieši. Koľko peňazí za Istropolis dostali, sa nevie a čo s nimi spravia tiež nie. Veď Istropolis bol postavený zo štátnych peňazí a z príspevkov ľudí,“ hovorí starosta Nového Mesta Kusý.

„Ešte pred predajom som verejne povedal, že Istropolis nie je obyčajná budova, je to miesto bytostne spojené s kultúrou a spoločenským životom. Istropolis nemôže zmiznúť bez plnohodnotnej náhrady.“

Chátranie Istropolisu je dlhoročný problém. Vo vnútorných priestoroch sa objavili stánky s odevmi, aj stavebným sporením, jedna sála slúžila istý čas na premietanie erotických filmov. Rovnako mŕtvym sa stalo voľakedy výstavné námestie pred Istropolisom. Z miesta, kde sa voľakedy stretávali mladí ľudia, je mŕtva plocha.

Nový projekt? Starosta chce garancie

Spoločnosť Immocap vlani predstavila projekt Nového Istropolisu. „Uvedomujeme si význam územia Trnavského mýta a hodnotu tejto lokality, preto od začiatku k projektu pristupujeme maximálne zodpovedne s cieľom priniesť obyvateľom Bratislavy čo najkvalitnejšie riešenie,“ poznamenal developer.

Výsledky architektonickej súťaže a výstupy auditov odborníkov podľa developera ukázali, že Istropolis je v súčasnej podobe neudržateľný a aj preto prišiel s víziou zásadnej prestavby celého územia. „Absolvovali sme desiatky stretnutí s užívateľmi súčasného Istropolisu, aj možnými užívateľmi kultúrno-kongresového centra, pričom došlo k zhode v názore na potrebu a vhodnosť vybudovania iných priestorov, ktoré budú moderné, väčšie, multifunkčnejšie a budú vyhovovať súčasným európskym požiadavkám na kultúrny stánok," vyhlásil investor. 

Starosta Rudolf Kusý je k vízii investora zdržanlivý

Viete, už som sa v Bratislave naučil, že papier znesie veľa. A že sľuby tu majú pramalú váhu. Takto v Bratislave bez náhrady zaniklo PKO, ale aj napríklad neďaleký cyklistický štadión.  Uvedomujem si, že z pozície stavebného úradu sú moje možnosti obmedzené. Na druhej strane, žijem tu od narodenia, ľudia ma zvolili za starostu a pretože Istropolis stojí u nás, musím sa starať, čo s ním bude. Musím sa starať, aby sa sem kultúra znova vrátila,“ zdôraznil starosta Rudolf Kusý. Preto žiada, aby sa práve nové kultúrno-spoločenské centrum postavilo ako prvé a aby boli garancie, že sa tak stane. „My nemôžeme byť závislí od toho, či investor získa úver, predá projekt, alebo jednoducho zmení názor. Ak chce stavať, musí postaviť aj nový Istropolis,“ upozornil starosta Kusý.

Súčasťou Istropolisu sú viaceré hodnotné kultúrne artefakty. Preto Kusý požiadal investora, aby ich zachoval a vo vhodnej podobe využil v novom projekte. Týka sa to napríklad vitráže od grafika a maliara Milana Dobeša, keramického reliéfu od Juraja Martha, Zverokruhu od Imricha Vaneka, fontány pri Dome techniky, exteriérových svietidiel, stožiarov na zástavy. „Ako starosta sa nejdem vyjadrovať k architektúre, ale vnímam, že revitalizácia celého okolia Trnavského mýta je potrebná, súčasný stav je neudržateľný a do toho by mala mať možnosť hovoriť mestská časť, aj mesto,“ uzavrel starosta Kusý.

Búranie na dohľad

Spoločnosť Immocap pred časom požiadala o zbúranie starého Istropolisu. V súvislosti s tým doložila súhlasné stanovisko všetkých dotknutých orgánov. Mestská časť ju navyše požiadala, aby doložila aj stanovisko Mestského úradu ochrany pamiatok. Ten konštatoval, že budova Istropolisu nie je vedená v zozname pamiatok a nevzťahuje sa na ňu žiadna špeciálna ochrana. Istropolis je síce zaradený na zoznam pamätihodností mestskej časti, ale podľa pamiatkarov štatút pamätihodnosti nemá takú váhu a nemôže byť použitý pri zasahovaní do práv majiteľa stavby.

Konflikty s developermi

Nie je to po prvý raz, čo v bratislavskom Novom Meste developerské projekty narazili na Kusého nesúhlas.

Známe je, že zabránil postaveniu heliportu Jurajovi Širokému, aj to, že si dovolil exekuovať (úspešne) podnikateľa Ivana Kmotríka. Na Račianskej ulici sa postavil hneď niekoľkým investičným skupinám a dosiahol zníženie stavieb. Najznámejší a najväčší projekt s názvom Slovany so 42 poschodiami mala Penta. Na Vajnorskej ulici zas s miestnymi obyvateľmi roky odporoval podnikateľovi Ladislavovi Baštrnákovi, až kým projekt neznížil na úroveň okolitej zástavby.

Po tom, ako zamietol niekoľko stavieb, dokonca vlani skončil vo väzbe na základe vykonštruovaného obvinenia. Generálny prokurátor však po niekoľkých mesiacoch potvrdil, že starosta žiadny trestný čin nespáchal. Aj preto starosta vraví, že ani v tomto prípade nemá obavy.

Kultúra tu musí byť bez ohľadu na okolnosti

Vláda bude v blízkom čase rozhodovať o tom, kde v Bratislave bude v budúcnosti stáť Národné kultúrne a kongresové centrum. Štát pred časom prisľúbil podporu až do výšky 60 miliónov eur. V hre sú tri projekty. Prvým je práve Nový Istropolis od spoločnosti Immocap, druhým je Nové Lido od JTRE a tretím je centrum v areáli Incheba. „Nás sa nemôže týkať, či a koľko peňazí napokon štát schváli pre NKKC. Od získania dotácie nemôžeme byť závislí. Áno, chápem, že ak bude dotácia, tak sa postaví nádherné centrum kultúry, ale ak dotácia nebude, nový priestor musí splniť svoj prísľub - zachovať v Istropolise kultúrno-spoločenskú funkciu,” zdôraznil na záver Kusý.

Páčil sa vám článok?