FOTO: Naše skúsenosti: Boli sme venčiť "útulkáča" zo Slobody zvierat

4.8.2021
0
venčenie psík

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Prázdniny sa prehupli do ich druhej polovice a ak vám dochádzajú nápady, aký program prichystáte deťom a zároveň pomôžete dobrej veci, zoberte ich venčiť psa, ktorý žije v útulku. V bratislavskej Slobode zvierat je veľa psíkov, ktoré sú vďačné za každú prechádzku a pohladenie.

Deti naučíte touto aktivitou aj zodpovednosti pri starostlivosti o psíka, prebehnete sa na čerstvom vzduchu a spokojní budete na konci dňa vy, psík aj vaše deti. My z redakcie chodíme venčiť niekoľkokrát za mesiac do útulku Slobody zvierat v bratislavskej Dúbravke. Psy, ktoré sa nachádzajú v útulku, sú vďačné za každé prebehnutie a za čas, ktorý im venujete.

Na to, aby ste mohli venčiť, je potrebné zriadiť si venčiarsky preukaz a zaregistrovať sa. Jednorázový poplatok za vystavenie preukazu je 5 eur. K dispozícii na venčenie máte vôdzky, v prípade dlhšej prechádzky fľaše s vodou, môžete si so sebou vziať aj granule pre psíka, ktoré vám dá útulok. Príďte oblečení skôr športovo a vo veciach, ktoré znesú trochu špiny, pretože psíky môžu byť od blata z výbehov alebo z prechádzky po leseAk nemáte 18 rokov, je potrebné, priniesť písomný súhlas od rodiča, aj s jeho podpisom.

Zdroj: nc

​Psíky sa nachádzajú v takýchto kotercoch, ošetrovateľ vám vhodného psíka odporučí.

Zdroj: nc

​Klietky  - psíky z jedného výbehu.

Po vybavení si preukazu idete následne do areálu útulku, kde vám psa ošetrovateľka odporučí podľa jeho povahy a správania. Ak je na výber, môžete si vybrať, niekedy vám psa pridelia, keď sú napríklad všetky psy v tom čase už na prechádzke. Ak idete aj s deťmi, ponúkajú vám takých psov, ktoré sú vhodné aj k deťom.

Zdroj: nc

Môžete si prípadne zobrať aj dve vôdzky, dieťa drží jedno a vy druhé, v prípade bezpečnosti, ak by sa psík náhodou urobil nečakaný pohyb a dieťa by ho neudržalo

Sloboda zvierat odporúča, aby ste sa pred venčením informovali u ošetrovateľa o povahe psa. "Nechajte psa, aby si vás oňuchal a zoznámil sa s vami. Môže ísť aj o týrané zviera, môže byť plaché a na základe zlých skúseností s ľuďmi nedôverčivé," vysvetlila ošetrovateľka. Je dôležité vybrať si takého psa, ktorého dokážete zvládnuť na základe jeho veľkosti a povahy. 

Ak venčíte, psa treba mať pod kontrolou, nemôžete ho púšťať na voľno. Ak venčíte ako skupinka, treba si vziať psov z toho istého výbehu.

Zdroj: nc

​Venčenie v lese na neďalekej Železnej studničke, je tu príjemný chládok a zeleň potrebná pre psíka

Zdroj: nc

​Po psíkoch, ktorých venčíte, zbierate samozrejme, aj výkaly. V útulku v areáli sú vám vrecká na tento účel k dispozícii. Počas venčenia musíte brať ohľad aj na okoloidúcich a iných napríklad turistov či bežčov. Prehnaný výcvik ani trestanie psa útulok nedovoľuje.

Zdroj: nc

​Individuálnym potrebám psíka sa musíte prispôsobiť, napríklad jeho tempu či chuti skúmať svoje okolie.

Zdroj: nc

Venčiť môžete prísť v ktorýkoľvek deň v týždni, denne od 12:00 do 16:00. Mimo týchto hodín sa v útulku čistia priestory a kŕmia zvieratá. Útulok Nájdete na Poliankach, Pod brehmi 1/A.

Zdroj: nc

Treba myslieť na to, že niektoré psy sú živšie, temperamentnejšie, treba sa im prispôsobiť. My sme mali sučku Cibi, s ktorou sme si zabehali aj spoločne oddýchli.

Zdroj: nc

Areál Slobody zvierat.

Zdroj: nc

​Na tomto mieste v rámci areálu si psa vyzdvihnete.

(nc)

Páčil sa vám článok?