Vyskúšali sme cestu do Chorvátska. Na čo nové oproti minulosti sa musíte pripraviť?

31.5.2021
0
Cesta do Chorvátska  - hraničný priechod Letenye

Zdroj: jg

Páčil sa vám článok?

Dovolenková sezóna sa pomaly začína. My sme sa rozhodli otestovať, ako sa v súčasnosti cestuje do Chorvátska. Na čo sa musíte pripraviť?

Vyrazili sme v sobotu ráno, vybrali sme si cestu cez Maďarsko. Cez hranice sme prešli bez kontroly, nevideli sme situáciu monitorovať policajtom ani colníkom. Diaľnice u našich južných susedov boli relatívne prázdne. V našej pomerne svižnej a ničím nerušenej ceste nás stopli na hraničnom priechode s Chorvátskom Letenye - Goričan. Maďarský colník skontroloval občianske preukazy. Avšak Chorváti, narozdiel od minulosti, kontrolovali poriadne. Každé auto kontrolovali, či má všetky potrebné doklady na vstup, toto vytváralo približne hodinovú kolónu.  Každému vozidlu sa venovali cca 5 minút, počas vrcholnej sezóny môže byť teda zdržanie veľké. Okolo nás bolo najviac áut s poľskými a slovenskými EČV, mnohé aj z Bratislavy. Po kontrole dokladov sme pokračovali v ceste až k pobrežiu.

Náš cieľ cesty bola jachta v prímorskom mestečku Biograd na Moru.Je to prístavné a turisticky obľúbené mesto, ktoré nájdete približne 30 km juhovýchodne od Zadaru. Vonku bolo príjemne slnečno 26 stupňov, konečne letné teploty, na aké v našich končinách už nedočkavo čakáme. Teplota mora bola sviežich 18 stupňov. Dokonca od Chorvátov sme sa dozvedeli, že konečne to vyzerá po roku, že začne sezóna tak, ako má byť. 

Zdroj: jg

Jachty a člny v prímorskom mestečku Biograd na Moru.

Ministerstvo zahraničia odporúča pred cestou do Chorvátska vyplniť online formulár, určený na urýchlenie vybavenia prechodu cez hranice. "V prípade, ak tak občania neurobia vopred, musia rátať so zdržaním pri vstupe do Chorvátska," upozorňuje rezort zdravotníctva.

Aké sú ďalšie podmienky? Pri vstupe do Chorvátska potrebujete okrem platného cestovného dokladu alebo občianskeho preukazu, zatiaľ minimálne do 15. júna 2021 mať negatívny PCR test alebo antigénový test, oba nie staršie ako 48 hodín (od odobratia vzorky). Ak test nemáte, musíte ísť na 10 dní do karantény.

Zdroj: jg

Jachty a člny v prímorskom mestečku Biograd na Moru.

Test nepotrebujete, ak ste prekonali covid do 180 dní alebo ste kompletne zaočkovaný. Chorváti test nevyžadujú ani v prípade, ak ste ho prekonali a súčasne ste už absolvovali aspoň jednu dávku vakcíny. Certifikát o vakcinácii musíte mať v angličtine. "Upozorňujeme, že medzinárodný očkovací preukaz (knižka ŠEVT) s očkovacími vakcínami proti COVID-19 nie je uznávaný k vstupu do Chorvátska," informovalo ministerstvo zdravotníctva.

Jednotné očkovacie certifikáty, ktoré Slovensko vydáva od minulého týždňa, už akceptuje šesť krajín. K Česku a Rakúsku sa pripojilo Poľsko, Nemecko, Slovinsko a Chorvátsko. "Do krajiny umožnia vstup bez potreby predloženia negatívneho testu či absolvovania karantény," povedal štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus (SaS).

Pri PCR teste (s QR kódom) a rýchlom antigénovom teste (RAT) musí byť viditeľný výrobca (obchodný názov testu, vystavený zdravotníckou inštitúciou/laboratóriom a podpísaný/potvrdený lekárom/zodpovednou testovacou inštitúciou (anglický alebo chorvátsky preklad). QR kód by mal obsahovať: 1) meno a priezvisko vyšetreného; 2) dátum narodenia/rodné číslo; 3) dátum testovania; 4) špecifikácia použitého druhu PCR testu.

 Aké sú podmienky, ak cestujete s deťmi? Deti do 12 rokov cestujúce s rodičmi, ktorí majú osvedčenie o očkovaní (min. 14 dní od druhej dávky), o prekonaní COVID-19 alebo negatívny PCR alebo RAT (antigénový) test , nemusia mať negatívny test alebo ísť do samoizolácie. 

Zdroj: jg

​Teplota mora v Chorvátsku je v severnej Dalmácii v týchto dňoch okolo 18 stupňov Celzia.

Chorvátsko je medzi krajinami, ktoré pilotne testujú tzv. digitálne zelené certifikáty pre zjednodušenie cestovania. Predpoklad spustenia certifikátov Chorvátsko očakáva od 1. júna 2021. V rámci krajinyuž  cestujete už bez obmedzení.

Čo sa týka aktuálnych pandemických opatrení, v Chorvátsku je povinné nosenie ochranných masiek/rúšok vo všetkých interiéroch (vrátane MHD) a otvorených priestoroch - na uliciach a iných verejných miestach, všade tam, kde nie je možné dodržať bezpečnostnú vzdialenosť 1,5 metra. Otvorené sú kaviarne a reštaurácie na terasách aj v interiéri s dodržaním nariadení - rúška, dezinfekcia, 2 metre odstup.

(nc)

Páčil sa vám článok?