UK plánuje ubytovať na internátoch vyše 6-tisíc študentov. Ako sú pripravení na koronavírus?

18.9.2020
0
Internáty v Mlynskej doline

Zdroj: lb

Páčil sa vám článok?

Do Bratislavy prichádzajú tisíce vysokoškolských študentov, ktorí sa ubytujú na internátoch. Zisťovali sme, ako sa naša najväčšia vysoká škola - Univerzita Komenského pripravila na riziko šírenia koronavírusu. Počas septembra totiž zaznamenali na internátoch prvé dva prípady COVID-19.

V tomto semestri plánuje Univerzita Komenského, ako nám prezradila jej hovorkyňa Lenka Miller, len na svojich internátoch v Mlynskej doline obsadiť až 5900 voľných miesť (vysokoškolské mesto Ľ Štúra v Mlynskej doline má v plnej prevádzke  kapacitu až 6600 lôžok). Zvyšné miesta sú vyčlenené na rekonštrukcie. Záujem študentov je samozrejme obrovský a univerzita očakáva, že sa všetky voľné miesta zaplnia. "Voľné miesta, ktoré nevyužijú študenti Univerzity Komenského, ponúkneme študentom iných univerzít ako po minulé roky. UK ubytuje študentov spolu v ôsmich ubytovacích zariadeniach vrátane internátu Družba, Lafranconi či na internáte v Martine," dodala Lenka Miller. 

Zaujímalo nás, aké prijali v internátoch pravidlá, pokiaľ ide o hrozbu šírenia koronavírusu. "Univerzita počas leta podnikla všetky potrebné kroky k nastaveniu čo najbezpečnejšieho režimu prevádzky. Opätovne apelujeme na študentov, aby sa správali zodpovedne, nezúčastňovali sa hromadných podujatí, obmedzili návštevy v cudzích izbách a dodržiavali hygienické a bezpečnostné pokyny (rúško – odstup – ruky). Špeciálne upozorňujeme na používanie rúšok, ktoré zakrývajú ústa a nos, v spoločných priestoroch, hlavne na toaletách a vo výťahoch," vysvetlila hovorkyňa.

Študenti sú zároveň informovaní, že ak sa u nich potvrdí ochorenie COVID-19, aby čo najskôr kontaktovali študijné oddelenie svojej fakulty a študenti ubytovaní na internátoch aj vedenie internátov.

Pre koronavírus má UK zriadený aj permanentný krízový štáb, ktorý môže opatrenia sprísniť. "V prípade, ak sa študentovi potvrdí pozitívny test na ochorenie COVID-19, mu podľa dostupných možností poskytneme ubytovanie v izolačnej izbe a všetci spolubývajúci sa budú musieť na nevyhnutnú dobu izolovať v izbe/ubytovacej bunke v súlade s pokynmi RÚVZ. Ďalší postup koordinuje internát s permanentným krízovým štábom univerzity a RÚVZ," dodala Lenka Miller.

Počas septembra už na internátoch v Bratislave zaznamenali prvé prípady koronavírusu. Prvý prípad nahlásil Vysokoškolský internát Družba. "Ubytovaný strávil 3. septembra počas ubytovávania v internátnej izbe 20 minút a odcestoval domov. Následne 11. septembra sa u neho potvrdilo ochorenie COVID-19 a momentálne sa lieči doma. Vzhľadom na prísne hygienické pravidlá počas ubytovania univerzita nepredpokladá, že by mohol nakaziť inú osobu," informovala ešte minulý týždeň Martina Mášiková z rektorátu UK.

Druhý prípad evidovalo Vysokoškolské mesto Ľ. Štúra – Mlyny UK, išlo o študentku, ktorú po pozitívnom teste ubytovali na izolačnú izbu.

 (ms)

Páčil sa vám článok?