Slovenská technická univerzita otvorila vlastnú materskú školu: Pomôcť má mladým rodinám zamestnancov a študentov

7.9.2020
Otvorenie materskej školy STUbačik

Zdroj: TASR Martin Baumann

Páčil sa vám článok?

Do prvej univerzitnej materskej školy, ktorá je oficiálne zaradená do siete materských škôl na Slovensku, nastúpi v utorok 8. septembra 22 detí vo veku od dvoch do šiestich rokov.

Rektor Slovenskej technickej univerzity v Bratislave Miroslav Fikar v pondelok počas otvorenia materskej školy poznamenal, že otvorením vlastnej univerzitnej materskej školy chce STU pomôcť mladým rodinám zamestnancov a študentov, aby pre nedostatok miest vo verejných materských školách nemuseli zvažovať kariéru mimo výskumu a akademickej sféry. 

"Nové materské školy na Slovensku potrebujeme, obzvlášť v situácii, keď vstúpi do platnosti novela o povinnej škôlke pre deti od piatich rokov, a preto podobné aktivity na akademickej pôde podporujeme a budeme podporovať aj naďalej," uviedol šéf rezortu školstva Branislav Gröhling. STU je prvá vysoká škola na Slovensku, ktorá je zriaďovateľom vlastnej univerzitnej materskej školy zaradenej do siete škôl.

Projekt materskej školy vznikol v roku 2017 v reakcii na výsledky ankety medzi zamestnancami a študentmi STU. "V minulosti prišli za nami študenti, že majú problém so škôlkami. Z vlastnej skúsenosti poviem, že ma bolelo srdce, keď šikovná kolegyňa učila a jej malé deti boli na chodbe, lebo ich nemala kde dať," uviedol koordinátor projektu Ladislav Štibrányi z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU.

Univerzita poskytla vlastné priestory v budove internátu Jura Hronca a projekt zafinancovala z vlastných zdrojov sumou 129.000 eur. Na realizáciu projektu prispel tiež Úrad vlády sumou 15.000 eur a pridalo sa aj niekoľko sponzorov. V roku 2017 sa do prípravy zapojili tiež študenti Fakulty architektúry STU, ktorí v rámci školského zadania pripravili ideové návrhy na rekonštrukciu priestorov. Materská škola vznikla rekonštrukciou troch bývalých služobných bytov v zadnej časti internátu.

Zdroj: TASR Martin Baumann

Na Bernolákovej ulici v Bratislave otvorili prvú univerzitnú materskú školu na Slovensku s názvom STUbáčik

Materská škola je jednotriedna s kapacitou 22 detí, s vyučovacím jazykom slovenským. Výuka v materskej škole sa riadi školským vzdelávacím programom Malí vedci, ktorý je v súlade so štátnym vzdelávacím programom pre predprimárne vzdelávanie.

Okrem celodennej starostlivosti bude škôlka ponúkať služby takzvaného denného stacionára s kapacitou päť až sedem detí. Ten bude určený pre študentov – rodičov, ktorým zabezpečí krátkodobú starostlivosť o ich dieťa v čase, kým budú na vyučovaní alebo na skúške.

(TASR)

Páčil sa vám článok?