FOTO: Jedným slovom katastrofa! Porovnali sme kemping na Zlatých pieskoch s konkurenciou v susednom Maďarsku

26.8.2020
0

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Stačí zájsť 40 kilometrov do kempingu v maďarskom Lipóte, aby ste pochopili, ako biedne sú na tom Zlaté piesky. Porovnali sme dva kempingy, jeden sa nachádza v metropole Slovenska a druhý v malej maďarskej dedinke. Rozdiel je priepastný, bohužiaľ, v náš neprospech.

Bratislavská organizácia cestovného ruchu pravidelne konštatuje, že väčšina turistov zostane v Bratislave na jednu noc a potom pokračujú ďalej. Kemping v blízkosti hlavného mesta s krásnym jazerom by mohol byť jedinečnou príležitosťou, ako „zdržať“ turistu v Bratislave dlhšie. Bohužiaľ, to nielen nevyužívame, priam naopak, klient areálu a kempingu na Zlatých pieskoch odchádza skôr znechutený.

Pritom kúsok za hranicami, v maďarskom Lipóte, máme názorný príklad, ako by to mohlo a malo fungovať. Tam je tiež cieľom kempingu „zdržať“ návštevníkov termálneho kúpaliska na viac ako jeden deň. Prečo sa to im darí a areál Zlaté piesky nám chátra pred očami, hoci obe majú podobnú východiskovú pozíciu - k dispozícii pekné prostredie s obrovským potenciálom?

Rozdiely sú v podstatných detailoch:

PRÍCHOD

Zlaté piesky - Už príchod na recepciu signalizoval problémy. Pred recepciou žiadne parkovacie miesto nenájdete. Keď prídete na troch autách, slušne žiadate vrátnika, aby vám otvoril bránu do areálu, veď chcete zaparkovať a ísť sa ubytovať. Vrátnik nadáva, že ste mu zatarasili vjazd, ale keď to chcete vyriešiť, je nepríjemný a neochotný. Napokon sa na recepciu dostanete. Namiesto tri týždne vopred objednaných chatiek dostávate iné. Prečo? Preto, že v tých vašich už niekoho ubytovali. Smola.

Zdroj: Marián Dekan

​​Vstup na Zlaté piesky.

Recepčná vás vybavuje a popritom nadáva nejakej nešťastnici, „ako to, že nie je čistá bielizeň“. Neviete, či sa rozpráva s vami alebo s ňou, tón má rovnaký. Platiť treba hneď. (Neskôr pochopíte, že málokto má chuť predĺžiť si tu pobyt.) Máte konečne v rukách kľúče od dvoch chatiek pre osem ľudí, žiadate vjazd pre tri autá a motorku. Recepčná odmieta – jedna chatka, jedno auto, koniec, ona nebude počúvať kritiku nadriadených. Argumentujeme, že kemp je poloprázdny, nikomu nebudeme zavadzať. Naveľa učiní gesto – tri autá, motorka vonku. Veľmi logické riešenie....

Samozrejme, parkovisko pred Zlatými pieskami je za poplatok a aj tak je plné. To pred Lipótom je obrovské, bezplatné a s toaletami.

Lipót – pred recepciou je priestranné parkovisko. Vojdete na recepciu, pripadáte si ako klient. Vybavia vám za pár minút, dostávate náramky na bezplatný vstup na termálne kúpalisko. Jedno auto na parcelu je v cene. Spýtajú sa vás, či poznáte ich kemp, ak nie, dostávate leták. Orientačne ich zaujíma, dokedy chcete zostať, platiť vopred nemusíte, uvidíte, ako sa vám bude páčiť.

UBYTOVANIE

Zlaté piesky – zvolili sme drevené chatky, ako nostalgiu za detstvom. Za 32 eur na noc (plus 2eurá auto, plus 1,70 eura daň z ubytovania/deň/osoba) sme nemali veľké oči. Že ich zvonku pomaly pohlcujú pavučiny, na to ste pripravení, ale že pavučiny nikto neodstráni ani vo vnútri, to vás trocha zarazí. Je s podivom, že tento typ ubytovania hygienik ešte nezavrel. K dispozícii sú ešte bungalovy (41eur/noc) a dva apartmány (67eur/noc). Za tri noci v chatke sme zaplatili dokopy 128 eur. Vstupné na Zlaté piesky, ktoré máte v cene, sú 4 eurá na dospelého.

Zdroj: (in)

​Chatky na Zlatých pieskoch.

Zdroj: (in)

​Pavučiny vonku.

Zdroj: (in)

​Pavučiny v interiéri.

Zdroj: (in)

​Zariadenie chatky.

Lipót – najjednoduchšie ubytovanie sú „vagóny“. Je to aj cenovo porovnateľné s chatkou na Zlatých pieskoch (50 eur na noc), s tým rozdielom, že na oknách aj dverách je sieťka a vo vnútri pred vaším príchodom upratali. Kto žiada väčší komfort, má k dispozícii mobilné domy alebo drevené chatky s kúpeľňou, kuchynkou aj terasou. Za tri noci sme vo vagóne pre štyroch zaplatili 150 eur. Vstupné na kúpalisko, ktoré máte v cene, je 11 eur na dospelého.

Zdroj: (in)

​Mobilný dom v Lipóte.

Zdroj: (in)

​Vagón v Lipóte.

Zdroj: (in)

​Vagón v Lipóte vo vnútri.

VYBAVENIE KEMPINGU

Zlaté piesky - Komfort ubytovaného klienta je jeden z najväčších problémov kempu na Zlatých pieskoch. Všade čítate tabule s obmedzeniami. Cez deň zatvorené jedny sprchy, „prosím používať sprchy pri jazere“, hlása tabuľa pri sociálnych zariadeniach len pre hostí kempingu. V noci máte smolu aj na toalety, takže sa vám stane, že večer pobehujete po kempe a márne hľadáte otvorené toalety. Tie na pláži môžete použiť, ale sú bez toaletného papiera a po celom dni v biednom stave, druhé sú pekné, ale po 20.00 h zatvorené. Na recepcii vás o tom bohužiaľ nestihli informovať. Kým vám dôjde, že na kľúčoch od chatky máte ďalší kľúč od jediných normálnych a prístupných toaliet, máte chuť poriešiť to v kríčkoch, ako to tu robí mnoho tu ubytovaných. Sú to totiž zväčša len párty partie, rodiny s deťmi to v chatke nerisknú.

  • V malej kuchynke nájdete jedinú dvojplatničku a napodiv funkčnú trúbu, hoci bez plechu.

  • Altánok s možnosťou grilovania si môžete rezervovať za 20 eur, ale rátajte s tým, že o 22,00 h večer prídu páni, ktorí na vás len z okna auta zarevú, aby ste už vypadli.

  • Preplnené koše pri chatkách a odpadky okolo nich vás ani neudivujú.

Zdroj: (in)

​WC na Zlatých je otvorené, iba keď sa vyberá vstupné.

Zdroj: (in)

Obmedzenia pre hostí kempingu.

Zdroj: Marián Dekan

​​​​O odpadky v areáli Zlatých pieskov nie je núdza. 

Lipót – Nie nadarmo sa hovorí, že úroveň areálu či prevádzky človek pozná podľa sociálnych zariadení. A od pocitu z nich sa odvíja aj váš pocit komfortu. V Lipóte sa premelú denne stovky ľudí, ale nikdy, a je to až neuveriteľné, ale nikdy sme tam nenarazili na špinavú toaletu alebo záchod bez toaletného papiera či utierok na ruky. Nehovoriac o tom, že sociálne zariadenia sú na každom kroku, rovnako ako sprchy k dispozícii celú noc. A vidíte, ako ich pravidelne čistia a dokladajú, čo chýba.

  • Kuchyniek je tu niekoľko, čistých, s dvojplatničkami a mikrovlnkami ako samozrejmosťou. Žiadna sa nezatvára ani na noc. Okrem práčovne je práčka aj v kuchynke.

  • Voľne k dispozícii je tu ohnisko aj gril s letnou kuchynkou.

  • V areáli je čisto. Skutočne platí, že ak je niekde neporiadok, človeku neprekáža, prihodiť aj ten svoj, ale ak niekde vidí poriadok, ani mu to nenapadne. Je tu dostatok udržiavanej zelene, takže aj keď je kemp plný, máte vďaka nej stále pocit súkromia.

Zdroj: (in)

​Toalatey v Lipóte, môžu ich využívať návštevníci kempu i kúpaliska.

Zdroj: (in)

​WC, umyvárka a sprchy v Lipóte.

Zdroj: (in)

​Chemické WC v Lipóte.

Zdroj: (in)

​Kuchynka poskytuje niekoľko dvojplatničiek.

Zdroj: (in)

​Umyvárka v Lipóte.

Zdroj: (in)

​Kuchynka, nájdete tu i práčku.

Zdroj: (in)

​Gril s kuchynkou a ohniskom.

Zdroj: (in)

​Personál v Lipóte dbá o poriadok.

JEDLO

Zlaté piesky - Predajňa potravín v kempingu nie je, treba ísť do blízkeho supermarketu. Zabudnite tiež, že sa na Zlatých pieskoch ráno normálne naraňajkujete v nejakej prevádzke. Tých bufetov je tu aj cez deň k dispozícii v porovnaní s časmi slávy už len zopár a bojujú o prežitie. Niektoré aj šialenými cenami porovnateľnými s reštauráciami v centre mesta. Bufet pri pláži? Jeden rezeň s hranolčekmi a vyprážaný syr s hranolčekmi, spolu 20 eur. To vás zbaví nálady. A zabudnite, že ste v 21. storočí, kartou tu nezaplatíte nikde.

Zdroj: Marián Dekan

​​​Hejk na Zlatých pieskoch.

Lipót - Naraňajkujete sa tu od siedmej ráno vo veľmi solídnej reštaurácii hneď vedľa recepcie, kde nájdete aj malé potraviny otvorené od rána do večera. To vám spraví náladu. V tunajšej reštaurácii na kúpalisku dáte za rezeň s hranolčekmi 7 eur, ale tá porcia je neporovnateľná. Bufetov je tu viacero, ponuka klasická – langoše, pizza, palacinky - ale systém rokmi praxe vyšpičkovaný, aby minimalizoval čakanie v rade. Platba kartou je samozrejmosťou.

Zdroj: (in)

​V Lipóte priamo pri recepcii nájdete reštauráciu.

Zdroj: (in)

Raňajky v Lipóte.

Zdroj: (in)

Raňajky v Lipóte.

KÚPANIE

Bolo by nespravodlivé porovnávať termálne kúpalisko s niekoľkými bazénmi s jazerom, areál a atrakcie však porovnať možno. Na Zlatých pieskoch sa len smutno usmejete, že jedna jazda na tobogane stojí 50 centov. V Lipóte máte samozrejme všetky v cene. Rovnako ako saunu v štýlovom mlyne. Keď sa povie udržiavaný areál, v Lipóte to nie je fráza, krásna zelená tráva, zložiť deku môžete kdekoľvek, zákutia so kvetinovými záhonmi, fontána, pre deti viacero ihrísk... V areáli nevidíte na zemi jediný špak, niežeby tam chodili iní ľudia, ale pomaly na každom kroku máte popolníky. A studne s pitnou vodou pre váš komfort.

Na Zlatých pieskoch trávu tiež polievajú, ale len tú pri vode, na zbytok areálu sa už nedostane. Prechádzať sa môžete cez veľké nevyužité plochy a blaho na duši vám žiaden kvetinový záhon nevyvolá.

Zdroj: Marián Dekan

​Pláž na Zlatých pieskoch.

Zdroj: (in)

​Areál v Lipóte.

Zdroj: (in)

​Veľký bazén v Lipóte.

Zdroj: (in)

​Detské bazény v Lipóte.

Zdroj: (in)

​Areál v Lipóte je celý zelený.

Zdroj: (in)

​Domček so saunami v Lipóte.

Zdroj: (in)

​Deky si v Lipóte môžete rozložiť kdekoľvek.

Zdroj: (in)
Na pitnú vodu v Lipóte narazíte na každom kroku.

Toto sú dôvody, prečo Zlaté piesky zomierajú a v Lipóte, ktorý najmä v sobotu praská vo švíkoch, počuť slovenčinu. Kemping Zlaté piesky dávno nepatrí do 21. storočia a bolo by načase niečo s tým robiť.

(in)

Páčil sa vám článok?