FOTO a VIDEO: Rozhľadňa na Devínskej Kobyle slávnostne otvorená - pozrite sa, aké výhľady ponúka...

15.7.2020
0
výhľad rozhľadňa Devínska Kobyla

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Na Devínskej Kobyle v areáli bývalej raketovej základne dnes bola slávnostne sprístupnená vyhliadková veža. Je vysoká 21 metrov a z troch vyhliadkových plošín dovidíte na tri rôzne krajiny.

Na dnešnom ceremoniáli pri príležitosti otvorenia vyhliadkovej veže na Devínskej Kobyle sa zúčastnili viacerí predstavitelia bratislavských samospráv. Primátor Bratislavy Matúš Vallo, starosta Devínskej Novej Vsi Dárius Krajčír, starostka Devína Ľubica Kolková, starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová, starosta Dúbravky Martin Zaťovič či architekti zo štúdia Šebo Lichý, ktorí vyhliadku navrhli. Otvorenia sa zúčastnila aj podpredsedníčka BSK Elena Pätoprstá. 

Zdroj: Marián Dekan

Slávnostného otvorenia sa zúčastnil aj primátor Matúš Vallo a viceprimátor Juraj Káčer

Vallo pripomenul, že po pandémii Covid-19 bude veľa ľudí tráviť leto v Bratislave a jej okolí. "Toto leto bude a už je iné ako tie predošlé letá, približne 50 percent ľudí, ktorí by inak boli na dovolenkách, zostávajú v Bratislave a budú tráviť svoj čas aj v bratislavských mestských lesoch alebo v Malých Karpatoch. Preto som rád, že tu máme architektonicky veľmi peknú vežu a ľudia dnes majú nový dôvod, prečo ísť do lesa," povedal Vallo s tým, že je to pre nich zároveň záväzok, aby Devínska Kobyla bola čím skôr vyhlásená za chránené územie.

"Vyhliadková veža má veľký potenciál stať sa ďalšou významnou turistickou atrakciou Slovenska a Bratislavy. Výhľad do troch susediacich krajín bol motívom pre umiestnenie troch vyhliadkových plošín v rôznych výškových úrovniach. Najvyššia z nich je osadená vo výške 20,17 metra nad okolitým terénom," priblížil Dárius Krajčír, starosta Devínskej Novej Vsi, ktorá stojí za projektom vyhliadkovej veže. Plošina na piatom poschodí má takmer 15 metrov relatívnej výšky nad terénom, plošina na šiestom poschodí 17,29 m výšky nad terénom.

Z jej vrcholu si môžete vychutnať panoramatický výhľad smerom do troch našich susedných krajín, do Rakúska, Česka aj Maďarska. Z vrcholu rozhľadne uvidíte aj Alpy či Viedeň, v prípade dobrého počasia údajne aj Zobor v Nitre. Rovnako aj na neďalekú Devínsku Novú Ves, hrad Devín či rakúsky zámok Schloss Hof. Dostanete sa tam peši aj na bicykli. Vstup na rozhľadňu je zadarmo, samospráva už v minulosti uviedla, že vstupné neplánuje vyberať, no v zime bude na vyhliadku vstup zakázaný. Vyhliadkový ďalekohlad umiestnený na najvyššej plošine vám ponúkne bližšie pozorovanie prírody a okolitej panorámy.

Aj starosta Dúbravky Martin Zaťovič si prišiel pozrieť výhľad z novej rozhľadne, aj keď sa nám priznal, že má strach z výšok. "Je tam krásny výhľad, každému odporúčam sa sem prísť pozrieť, budete mať pekné zážitky," odporúča Zaťovič.

Nová vyhliadková veža meria až 21 metrov, teda zhruba ako sedemposchodová budova, má 112 schodov a nachádza sa vo výške 514 metrov nad morom na priesečníku obľúbených turistických trás. 

Podľa architekta Igora Lichého z architektonického štúdia, ktoré vežu navrhlo, má stavba viacero aspektov. Ekologický aspekt podporuje lokálnu turistiku, prispieva k znižovaniu uhlíkovej stopy. Geopolitický rozmer stavby je v tom, že spája krajiny, z jedného bodu máte výhľad na tri rôzne štáty. V okolí stavby vyhliadkovej veže je niekoľko veľkých bunkrov, podľa jeho slov by vyhliadka mala byť prvý štartovací bod, aby toto územie nadobudlo aj historicko-edukačný charakter aspekt a v budúcnosti sa pracovalo aj napríklad s okolitými bunkrami, ktorých je na okolí hneď niekoľko. Je to podľa neho úloha pre miestnu samosprávu či mesto, aby sa na toto územie zamerali ako na lákadlo aj pre turistov. "Nachádzame sa na mieste bývalej raketovej základne, po ktorej tu zostalo množstvo vojenských stavieb a betónových bunkrov, ktoré sa vyslovene núkajú pretvoriť na nejaké edukačné centrum, ktoré by hovorilo o histórii tohto miesta, ktorá tadiaľto prechádzala, o železnej opone či studenej vojne a o tých významných udalostiach, ktoré dnešná generácia mileniálov nemá ako zažiť a konfrontovať sa s nimi," povedal pre banovíny.sk Igor Lichý.

Architektúra stavby podľa Lichého vychádzala z genia loci daného miesta. "Z tohto miesta je vidno z jednej krajiny do troch rôznych krajín, takže sme pracovali s výhľadom, z toho vyplýva trojuholníkový pôdorys aj motív trojuholníka sa opakuje v celkom dizajne veže," vysvetlil Lichý s tým, že mnohým tvar veže pripomína modlivku zelenú, teda endemický druh, ktorý sa vyskytuje na tomto území, ale to je podľa neho ten sekundárny efekt vnímania stavby. 

Pozrite si pohľad zdola na rozhľadňu, takto prebehla ceremónia jej otvorenia.

​Po slávnostnom otvorení a sprístupnení bola veža požehnaná kňazom. 

Zdroj: Marián Dekan

​Takéto výhľady si z nej užijete:

Zdroj: Marián Dekan

Zdroj: Marián Dekan

Zdroj: Marián Dekan

Pôvodne sa uvažovalo, že by vyhliadková veža ako nová atrakcia hlavného mesta mohla byť vybudovaná a sprístupnená na jeseň 2018, výstavba sa mala začať v auguste toho roka.

Proces však predĺžilo získavanie povolenia od okresného úradu a vyňatie pozemku z Lesníckeho pôdneho fondu pod vyhliadkovú vežu. Termín bol preto posunutý na rok 2019.

(nc)

Páčil sa vám článok?