FOTO a VIDEO Šéf envirorezortu Budaj daroval premiérovi Matovičovi včelí úľ, následne pred ministerstvom zasadil strom

5.6.2020
Ministerka Milanová a minister Budaj sadia strom na Námestí Ľudovíta Štúra

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Pri príležitosti Svetového dňa životného prostredia otvoril minister Ján Budaj a premiér Igor Matovič kanceláriu prvého kontaktu - Zelenú linku, kde môže verejnosť oznamovať podnety pri podozrení z porušenia envirolegislatívy. Okrem toho symbolicky posadili na Námestí Ľudovíta Štúra nový strom.

Na Svetový deň životného prostredia, ktorý pripadá na 5. júna, obaja deklarovali, že ochrana prírody patrí medzi priority tejto vlády. K oslave Svetového dňa životného prostredia sa pridali aj niektorí veľvyslanci, poslanci parlamentu a členovia vládneho kabinetu. Následne symbolicky ministerka kultúry Natália Milanová  spolu s Jánom Budajom nahradili zlomený strom pred ministerstvom novým - jaseňovcom metlinatým na Námestí Ľudovíta Štúra v centre mesta a otvorili zelenú kaviareň na Štúrovom námestí.

Pred súsoším Štúrovcov, ktoré sa vypína pred budovou ministerstva životného prostredia, sa v minulosti uskutočnili desiatky stretnutí a protestov za kvalitnejšie životné prostredie. Tentokrát sa na miesto, kde stávali protestujúci, postavil minister Ján Budaj a predseda vlády Igor Matovič.

„Štúrovci boli prvými, ktorí vo svojej tvorbe cielene povzbudzovali ku obdivu slovenskej prírody ako dedičstva slovenskej identity. Dnes si hlavne uvedomujeme, že je pred nami veľa práce s cieľom zlepšiť kvalitu životného prostredia na Slovensku,“ povedal minister životného prostredia Ján Budaj.

​Ochrana národných parkov, boj s envirokriminalitou či odstraňovanie neriešených ekologických záťaží - to sú najvypuklejšie environmentálne problémy. Pri odhaľovaní environmentálnej kriminality má pomôcť kancelária prvého kontaktu: Zelená linka, ktorú dnes otvoril minister Ján Budaj spoločne s premiérom Matovičom. Prostredníctvom linky bude verejnosť oznamovať porušovanie envirozákonov. "Tu naozaj horí životné prostredie, a vy, ktorí vidíte konkrétne príklady porušenia životného prostredia, neváhajte tam zavolať," informoval Ján Budaj.

Šéf envirorezortu Budaj odovzdal predsedovi vlády 3 rodiny včelích úľov, ktoré budú osadené na Úrade vlády. Premiér sa neobyčajnému darčeku potešil, povedal, že závidel prezidentke jej včelie úle a teraz ich má aj on. Jeden si však premiér Matovič berie aj domov do Trnavy. "Naše ministerstvo úradu vlády daruje 3 rodiny včiel a štvrtý mi dovoľ, aby som ti symbolicky daroval, " povedal Ján Budaj premiérovi, ktorý sa poďakoval a zaželal Jánovi Budajovi, aby sa jeho želanie, aby sa stala včela chráneným druhom, podarilo naplniť.

Na ministerstve životného prostredia podľa Budaja pripravujú stratégiu na zlepšenie monitorovania kvality ovzdušia, ktorá má byť súčasťou nového zákona o ovzduší. Zahŕňa aj záväzok vybudovať 15 nových monitorovacích staníc. "

Staníc tak má byť na celom Slovensku spolu 52, čo minister stále považuje za nízke číslo. "Je to komický počet vzhľadom k tomu, že ide o celé Slovensko, keby tých 15 je len v Bratislave, tak poviem, že akurát, " povedal pre banoviny.sk Ján Budaj. Ani jedna z týchto 15 staníc však nebude v Bratislave. Okrem toho pripravujú aj tzv.menšie stanice kvôli informovanosti, chcú lacnejšiu verziu, ktoré budú takmer okamžite dávať informácie. "My máme oficiálnu monitorovaciu sieť, ktorá nám vyplýva z legislatívy, tam máme teraz 38 staníc po celom Slovensku a potrebujeme 52, to je minimum. Plus okrem tejto siete, pripravujeme aj informačné a tie nemusia merať úplne všetko od ozónu a CO2, bude to mať takú informačnú hodnotu," doplnil Budaj. Práve tieto plánuje ministerstvo sfunkčniť aj v hlavnom meste. V Bratislave je podľa ministra Budaja najväčším znečisťovateľom ovzdušia Slovnaft v Podunajským Biskupiciach.

(nc)

Páčil sa vám článok?