Hranice s Rakúskom a Maďarskom sa úplne otvorili, oznámil Matovič

5.6.2020
minister vnútra mikulec a premiér matovič

Zdroj: FB OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti

Páčil sa vám článok?

Slovensko úplne znovuotvorilo hranice už s tromi susednými štátmi. Prvá bola Česká republika. Dnes k nej pribudlo Maďarsko a Rakúsko.

Dnes o ôsmej sa otvorili všetky hraničné priechody s Maďarskom. Obmedzenia, ktoré sťažovali občanom voľný pohyb a cestovanie, budú zrušené, oznámil premiér Igor Matovič s maďarským vicepremiérom Zsoltom Semjénom na hraničnom priechode Medveďov – Vámoszabadi.

"Dnes sme tu symbolicky na hraniciach a pozeráme sa do budúcna," zdôraznil Matovič, podľa ktorého je tento deň návratom slobody občanom Slovenskej republiky i Maďarska, ako aj návratom do normálneho režimu. Premiér ocenil, že občania oboch krajín pristupovali ku koronavírusovej pandémii zodpovedne.

Podľa Semjénových slov bola dohoda medzi uvedenými štyrmi krajinami o zrušení doterajších epidemiologických opatrení možná z toho dôvodu, že pandémia je už na ústupe - preto je možné uskutočniť veľmi dôležitú etapu otvárania.

Na Slovensko môžu od dnes prísť všetky osoby s trvalým alebo prechodným pobytom aj v Rakúsku. Platí to bez povinnosti karantény alebo predloženia negatívneho testu na koronavírus a bez časového ohraničenia.

"Som veľmi rád, že teraz stojím na tomto mieste s pánom ministrom vnútra Mikulcom, ktorý zabezpečoval, že na Slovensku sme si mohli užívať najlepšie medicínske výsledky vo zvládaní koronakrízy. Dnes sme tu však preto, aby sme slovenským občanom oznámili, že nastáva nová doba a opäť budeme môcť slobodne cestovať aj do Rakúskej republiky," uviedol premiér Matovič dnešný ranný brífing na hraničnom priechode s Rakúskom Berg.

Ako podotkol premiér, slobodne môžu ľudia prechádzať nielen cez priame hraničné priechody. "Umožnené je prechádzať či cez priechody alebo cez zelenú hranicu, môžete to aj preplávať," dodal Matovič.

Minister vnútra Mikulec upozornil ľudí, aby naďalej boli zodpovední. "Síce sa budeme voľne pohybovať, ale treba si uvedomiť, že korona týmto nekončí úplne a zodpovednosť je stále na nás všetkých a občanov, ktorí sa budú vracať z rizikovejších oblastí," povedal Mikulec.

Čo sa týka príchodu ľudí z tretích krajín napríklad Brazílie či Británie, "Tu sa dostávame do situácie, kedy musia byť zodpovedné aj tie krajiny, kde ľudia z týchto rizikových krajín budú prvýkrat prekračovať vonkajšiu schengenskú hranicu. Keď priletia na letisko, tam musia byť také opatrenia, že my si musíme si byť istí, že títo ľudia, ktorí môžu byť pozitívni, sa k nám nedostanú, " dodal na záver Mikulec s tým, že ale žiadna krajina nebude mať stopercentné opatrenia, ale urobia všetko pre to, aby to tak bolo. Matovič deklaroval, že príchod ľudí z tretích krajín sveta a ich kontrola bude otázkou pri najbližších rokovaniach s európskymi krajinami.

(nc)

Páčil sa vám článok?