FOTO a VIDEO: Bratislavské letisko sa zmenilo na veľké parkovisko pre lietadlá zahraničných spoločností

15.5.2020
0
Pracovníci spoločnosti Austrian Technik Bratislava - hangár letiska BTS

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Letisko v Bratislave je počas pandémie koronavírusu dočasným parkoviskom pre lietadlá. Zároveň sú servisované a čakajú na svoje opätovné vzlietnutie. Minister dopravy Andrej Doležal načrtol aj termín, kedy by sa letisko mohlo opäť rozlietať pre civilné lety.

Na základe žiadosti ministerstva dopravy a následne udelenej výnimky od hlavného hygienika boli povolené technické a premiestňovacie lety, vďaka čomu je v súčasnosti dráha bratislavského letiska dočasným parkoviskom pre lietadlá rôznych zahraničných spoločností. 

"Je to legitímny zdroj príjmov pre bratislavské letisko," uviedol minister dopravy Andrej Doležal s tým, že lietadiel je zatiaľ niekoľko desiatok, v blízkej dobe by malo pribudnúť ďalších 40 lietadiel. Zdôraznil tiež druhú rovinu - synergický efekt, čo znamená, že lietadlá sú zároveň servisované a udržiavané spoločnosťou Austrian Technik Bratislava, kde dnes pracuje viac ako 300 Slovákov. "Dávame tým prácu a možnosť firme ATB opravovať a udržiavať lietadlá, aj v tejto ťažkej dobe sa dajú prinášať rozumné ekonomické riešenia, ktoré dovoľujú aspoň čiastočne podnikať," povedal minister Doležal.

Po prílete na bratislavské letisko boli lietadlá v stojiskách v súlade s pokynmi hlavného hygienika a Útvaru vedúceho hygienika rezortu ministerstva dopravy denzifikované a následne po dezinfekcii v hangári spoločnosti Austrian Technik Bratislava boli vykonané povinné úkony údržby  a konzervácie niektorých častí pred ich dlhodobým parkovaním na rolovacích dráhach letiska.

"Zakonzervované sú motory, zakonzervovaná je pomocná jednotka, vykonalo sa tam určité mazanie, kde sú výfuky a vstupy do motorov. Všetky ventilačné otvory sa prekryli fóliami, aby tam nevzniklo nejaké poškodenie a aby tam nenapršalo a čo sa týka menších otvorov, aby sa tam neuhniezdili napríklad vtáky či hmyz," informoval nás prevádzkový riaditeľ Austrian Technik Bratislava Matúš Petrek.

Takto pripravené čakajú na údržbu s tým, že sa lietadlá pravidelne na týždennej báze kontrolujú. Kým sa však dostanú opäť do vzduchu, musí nastať proces ukončovania uskladnenia lietadla. „Je potrebné vykonať kroky, ako odkonzervovanie motorov, samotné znovupremazanie riadiacich systémov, podvozku, odstrániť všetky krycie fólie a potom musí prebehnúť tá ťažká údržba," hovorí Matúš Petrek.

FOTOGALÉRIA:

​Ten vyslovil aj svoj osobný názor, ako by mohla osobná letecká preprava vyzerať po koronakríze. Odborníci vyslovili viaceré opatrenia, ako by cestovanie po novom malo v budúcnosti vyzerať. Napríklad nainštalované plexisklo medzi sedadlami sa mu javí ako neúčinné, možným riešením podľa neho je častejšie vymieňanie filtrov, ktoré filtrujú vzduch v kabíne či vylepšenie filtra, aby zachytávali viac častíc v ovzduší.

Prevádzkový riaditeľ Austrian Technik Bratislava Matúš Petrek:

Ako nás informoval generálny riaditeľ letiska Jozef Pojedinec, parkovné je rádovo 1 500 eur za lietadlo, letisko si podľa jeho slov tak dokáže za „parkovné“ zarobiť mesačne niekoľko desiatok tisíc eur a pripomenul  synergické efekty v súvislosti s údržbou lietadiel. Letisko rokuje aj s ďalšími leteckými spoločnosťami, je podľa jeho slov viacero spoločností, ktoré prejavili záujem o parkovanie na bratislavskom letisku.

„Je dôležité, že sa nám podarilo vytvoriť podmienky, aby sem lietadlá v rámci technických a premiestňovacích letov mohli vôbec priletieť, inak by letisko zostalo prázdne a prázdne by boli aj hangáre s údržbou. Každý príjem v tejto situácii je dobrý. Je dôležité, že udržiavame v chode aj servis, ktorý zamestnáva okolo 300 kvalifikovaných pracovníkov,“ dodal riaditeľ BTS Jozef Pojedinec.

Letisko zatiaľ nepristúpilo k hromadnému prepúšťaniu v dôsledku koronakrízy. Podľa slov riaditeľa BTS boli ukončené pracovné pomery v skúšobnej dobe a tiež nezamestnávajú aktuálne ľudí na brigádnické zmluvy. Zároveň dúfa, že situácia sa zlepší, na letiská na vráti sa život a preprava postupne ožije. "Pracovná sila v letectve je špecifická a kvalifikovaná, chceme podľa možností aj v súčinnosti s ministerstvom dopravy letisko rozlietať, " dodáva Jozef Pojedinec.

Čo sa týka ekonomiky, de facto letisko zatiaľ funguje z vlastných zdrojov. V porovnaní však s minulým rokom v rovnakom období mesiacov apríl-máj malo letisko zhruba 150-160 tisíc pasažierov mesačne, dnes je z toho len jedno percento pasažierov, ktoré tvoria len repatrianti, kargo preprava či pár súkromných letov. „Straty rátame v státisícoch eur, všetko sa odvíja od toho, ako rýchlo sa letisko opäť rozlieta, aké budú ďalšie prijaté opatrenia a hlavne, aká bude opätovná dôvera a záujem ľudí o leteckú prepravu," povedal riaditeľ Pojedinec.

Podľa neho sa však v počte prepravených pasažierov na "predkrízové čísla" dostane bratislavské letisko tak o tri-štyri roky, ako však dodal, sú to zatiaľ iba hrubé odhady. Samozrejmosťou budú rúška, povinné odstupy či rukavice.

Letecká prevádzka a tzv. "rozlietanie" by sa podľa ministra dopravy Andreja Doležala mohla naštartovať už v  priebehu júla tohto roka. Premiér Matovič hovorí, že letiská sa budú otvárať "na konci". Minister pripustil aj možnosť vstupu súkromného kapitálu do letiska.

Podľa slov Andreja Doležala, ministerstvo ako vládny akcionár má veľmi obmedzené možnosti ako dokáže investovať do letiska, musia rešpektovať schému štátnej pomoci. Zároveň potvrdil, že budú hľadať všetky dostupné spôsoby ako letisku a nielen bratislavskému v tejto ťažkej situácii pomôcť. „Ak letisko nemá vlastné prostriedky, aby vykonalo zásadné investície v desiatkach či stoviek miliónov eur a štát nemôže investovať do letiska a jediná možná legitímna cesta, ako letisko rozlietať, je práve vstup súkromného kapitálu tzv. koncesionára, nie je to skrytá privatizácia," povedal Doležal. Minister uvažuje o prenájme bratislavského letiska súkromnému investorovi na 25 až 30 rokov. Ako dodal, letisko však pritom naďalej zostane strategickým majetkom krajiny.

Ministerstvo podľa neho v súčasnosti vzhľadom na koronakrízu so žiadnym záujemcom nerokuje. „Celý tento proces je vzhľadom na súčasnú situáciu pozastavený, ale pripravujeme letisko do maximálnej možnej kondície, aby bolo pripravené na začatie týchto rokovaní,“ dodal minister.

(nc)

Páčil sa vám článok?