Traja zmrznutí Pankrác, Servác a Bonifác prinesú zajtra výrazné ochladenie

11.5.2020
Ľudia sa prechadzajú, veľa z nich športuje

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

SHMÚ upozorňuje, že prichádza nezvyčajne výrazné ochladenie. V utorok sa po prechode frontu ochladí v hlavnom meste v priemere o 10-15 stupňov. Fúkať bude silný vietor.

Už dnes sa v Bratislave rozfúka, miestami vietor dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť
18 - 23 m/s (65 - 85 km/h) s priemernou rýchlosťou ojedinele v pondelok okolo 13 m/s (45 km/h). Táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaná rýchlosť vetra môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

"Zajtra bude do našej oblasti pred brázdou nízkeho tlaku vzduchu nad západnou Európou ešte prúdiť veľmi teplý vzduch od juhozápadu. Popoludňajšie maximá teploty vzduchu preto budú podobné, prípadne ešte trochu vyššie, ako dnes, " informuje Slovenský hydrometeorologický ústav na svojej sociálnej sieti.

Súčasne od severozápadu postúpi nad Nemecko, Poľsko a Česko teplotne výrazný studený front, ktorý prejde cez naše územie v noci na utorok. Za ním sa k nám dostane studený vzduch, v ktorom sa zo dňa na deň citeľne ochladí.

​Kým v pondelok bude v Bratislave teplota 23- 25 stupňov Celzia, v utorok sa po prechode frontu ochladí v priemere o 10-15 °C. V utorok hlási SHMÚ dennú teplotu už len 12-14°C. Celá situácia bude sprevádzaná aj silným vetrom, pred frontom prevažne južným, za ním severozápadným, ktorého nárazy miestami presiahnu 70 km/h.


(nc)

Páčil sa vám článok?