Premiér Matovič chce uvoľniť opatrenia na hraniciach: Do konca budúceho týždňa plánuje zaviesť domácu karanténu

10.5.2020

Zdroj: Úrad vlády SR

Páčil sa vám článok?

Okrem toho informoval, že v pondelok bude konzílium odborníkov hovoriť aj o otváraní škôl a škôlok. 4.fázu otvárania prevádzok plánuje spustiť 20. mája.

Premiér Igor Matovič hovorí, že je dobrá správa, že za posledné dni bol nízky počet pozitívne testovaných. „Nekričme hop, kým sme nepreskočili,“ povedal dnes v nedeľnej relácii v TA3. Okrem pozitívnych testov podľa Matoviča chodí po Slovensku 2500 ľudí, ktorí sú pozitívni, ale nie sú identifikovaní. Hovorí, že vychádza zo štúdií.

Zároveň chce, aby do konca budúceho týždňa začala fungovať domáca karanténa. „Štátna karanténa by sa mohla uvoľniť, ak budú prichádzajúci ľudia súhlasiť, že prídu o časť slobody a budú sledovaní mobilným telefónom a budú si robiť fotografie, že dodržiavajú domácu karanténu,“ povedal premiér v TA3.
Elektronické náramky sa podľa neho používať nedajú, lebo ich máme málo.

Okrem toho informoval, že v pondelok bude konzílium odborníkov hovoriť aj o otváraní škôl a škôlok.

Igor Matovič hovorí, že minulý týždeň komunikoval s českým premiérom Babišom o otváraní hraníc so susedným Českom. Česko má pravidlo, že ak niekto prechádza krajinou menej ako 24 hodín, nemusí mať ani negatívny test. „To je pre nás trochu riziko,“ povedal Matovič, ktorý chce stále čakať na podobné počty nakazených oboch krajín.

„Je veľmi blízko čas, keď budeme mať veľmi podobný počet nakazených,“ povedal s tým, že keď budú počty podobné, nebude dôvod mať zavreté hranice.

Vyjadril sa aj k poslednej fáze uvoľňovania slovenskej ekonomiky. O 10 dní by sme podľa premiéra mohli prejsť do 4. fázy uvoľňovania opatrení. V nej sú napríklad kúpaliská, kiná, fitnesscentrá aj obchodné centrá. Štvrtá fáza uvoľňovania opatrení proti šíreniu nového koronavírusu by mohla byť 20. mája. Všetky prevádzky z poslednej fázy by sa však nemali otvoriť naraz. Štvrtá fáza je podľa Matoviča akoby zásobník, z ktorého vyberú len niektoré veci, ktoré by sa od toho termínu otvorili. Predpokladom sú však dobré výsledky nakazených.

Ak by počet pozitívne testovaných stúpol, niektoré prevádzky sa začnú znova zatvárať. Závisieť to bude od kĺzavého mediánu, čo je priemer pozitívne testovaných ľudí za posledný týždeň. "Dnes je medián stanovený na 50, aby sme začali späť zatvárať prevádzky. Ak to bude pod 25, tak ich budeme otvárať ďalej," vysvetlil Matovič.

Premiér nepovedal presné obdobie, kedy by sme mohli prestať nosiť rúška. "Keď budeme mať x dní nových pozitívnych prípadov nula, tak nebudú rúška potrebné. Dokedy túto vojnu nevyhráme, rúško bude súčasťou nášho života,“ povedal.

(nc)

Páčil sa vám článok?