Za oddychom i históriou na juh Slovenska

28.10.2019

Zdroj: WHP

Páčil sa vám článok?

Juh Slovenska možno nie je prvý plán pri výletoch po našej krajine, práve preto však stojí za to objaviť, čo ponúka. Začať môžete v Patinciach.

Oblasť pri Komárne patrí medzi tie končiny, kde na našom území zanechali stopy ešte starí Rimania. Najväčšia pamiatka z tej doby na Slovensku sa nachádza v obci Iža, kde nájdete pozostatky pevnosti Kelemantia. Pri jej náročnej stavbe prepravovali všetok materiál cez rieku Dunaj. Dnes už z niekdajšej pevnosti ostali len nízke múriky, no celý areál je zapísaný ako národná kultúrna pamiatka. Verejnosti je celoročne voľne prístupný.

Zdroj: WHP

Termálne pramene využívali už Rimania

Práve Rimania začali využívať aj kúpeľný potenciál tejto oblasti. V dokumentoch z 13. storočia sa spomínajú teplé pramene s liečivými účinkami a kúpele z rímskych čias. Šlo o pramene, ktoré nájdete na území dnešných Patiniec a doteraz sa využívajú na relaxačné účely. Voda z nich má okolo príjemných 27 °C a priaznivo pôsobí na pohybové ústrojenstvo. Tak, ako vyviera zo zeme, si ju môžete dopriať v rímskom bahennom kúpeli pri vrte vo Wellness Hoteli Patince. V jazierku, ktoré vzniklo z tohto prameňa, sa výborne darí sumcom africkým. Zážitok je najmä pozorovať kŕmenie týchto majestátnych rýb, ktoré v hoteli pravidelne organizujú pre návštevníkov.

Zdroj: WHP

Ak vám je prírodných 27 °C málo, zohriať sa môžete v horúcom bazéne Wellness Hotela Patince, kde túto minerálnu vodu zohrievajú až na 35 °C, alebo sa rovno telo vyhriať v niektorej z rôznych sáun hotelového saunového sveta. Krytý bazénový svet je k dispozícii po celý rok a na svoje si tam prídu deti i starší hostia.

Zdroj: WHP

Vo Wellness Hoteli Patince, respektíve jeho okolí, si môžete vyskúšať aj čoraz populárnejšiu aktivitu nordic walking, teda chôdzu so špeciálnymi palicami. Vďaka nim do chôdze zapojíte celé telo a najlepšie je, že tento pohyb je vhodný pre všetky vekové kategórie. Palice vám za malý poplatok požičajú na recepcii hotela. Prejsť sa môžete napríklad k Dunaju, ktorý tvorí prirodzenú hranicu medzi Slovenskom a Maďarskom.

Zdroj: WHP

Po stopách histórie v Komárne

Z Patiniec to máte na skok do Komárna, kde odporúčame navštíviť Monoštorskú pevnosť - najväčšiu novodobú pevnosť v strednej Európe. Komárno patrilo medzi strategické obranné body vo viacerých obdobiach - od tureckých vpádov po Napoleonovo ťaženie Európou. Jej prehliadku je možné absolvovať so sprievodcom.

Ďalšou z unikátnych pamiatok v Komárne je Nádvorie Európy, kde stavby na rozsiahlom námestí reprezentujú rozmanitú architektúru, typickú pre rôzne európske krajiny. V jeho strede sa nachádza funkčná kópia pôvodnej studne, ktorá stála pred komárňanskou radnicou. Aj táto zaujímavosť je celoročne voľne prístupná.

Milovníci histórie by si nemali nechať ujsť Podunajské múzeum v Komárne, ktoré má rozsiahle zbierky historických predmetov. K múzeu patria aj vysuté expozície Obrazáreň, Rímske lapidárium či Zichyho palác.

Síce o kúsok ďalej, ale stále dosť blízko zas nájdete Štúrovo, z ktorého sa pešo cez most dostanete do maďarského Ostrihomu. Mestu dominuje nádherná katedrála, ktorá patrí medzi najväčšie kostoly v Európe.

Náš tip: Využite zvýhodnený pobytový balík pre seniorov, ktorý pripravili vo Wellness Hoteli Patince, aby podporil medzigeneračné pobyty a rodinné trávenie voľného času. K polpenzii a neobmedzenému vstupu do wellness a saunového sveta v ňom pribalili aj prípitok na privítanie, termický zábal, hodinové požičanie palíc na nordic walking, vstup do Monoštorskej pevnosti a ďalšie zľavy a výhody. Hotel je navyše bezbariérový a pri stravovaní dbá aj na špeciálne diéty, ktoré jeho hostia môžu mať. Pri rezervácií si môžete objednať aj odvoz z Komárna priamo pred hotel. Viac informácií o ponuke nájdete tu.

 (pr)

 

 

 

 

Páčil sa vám článok?