Deň bielej palice: Bratislavskí vodiči spolu s prešovskými sú voči nevidiacim najmenej pozorní

15.10.2019
0
Páčil sa vám článok?

Slovenskí motoristi sú voči nevidiacim a slabozrakým chodcom ohľaduplnejší ako v minulom roku. Skonštatovali to organizátori Dňa bielej palice, ktorý v utorok už desiatykrát testoval, či vodiči dodržia ustanovenie cestného zákona a človeku s bielou palicou po signalizácii dajú na priechode pre chodcov prednosť.

 "Oproti vlaňajšku sa motoristi zlepšili o 2,3 percenta,“ informovala Dušana Blašková z Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS). "Tých, ktorí nezastavili, hoci videli, že cez priechod chce prejsť nevidiaci alebo slabozraký človek, bola necelá pätina, presne 18,8 percenta vodičov,“ sumarizovala celoslovenské výsledky, ktoré zozbierali v 49 mestách a na 54 priechodoch pre chodcov.

Najohľaduplnejší boli šoféri v Trnavskom kraji, kde na bielu palicu nereagovalo len 11,7 percenta motoristov. Druhé miesto obsadil Žilinský kraj s 12,4 percentami a tretie Banskobystrický kraj so 16,3 percentami vodičov, ktorí si nesplnili povinnosť. Medzi najmenej pozorných či slušných vodičov patrili tí, ktorých konanie zaznamenali na cestách Bratislavského a Prešovského kraja. "V Bratislavskom kraji nedalo prednosť nevidiacim 24,7 percenta vodičov, v Prešovskom to bolo 27,5 percenta šoférov," konkretizovala Blašková.

Zdroj: Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska

Koordinátorka Dňa bielej palice Dušana Blašková a predseda Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS) Branislav Mamojka:

Zdroj: TASR - Pavel Neubauer

Dianie sledovali i policajti, ktorí každému z vodičov adresovali podľa jeho konania buď pochvalu, alebo poučenie.

V užšom centre Bratislavy sa Deň bielej palice 2019 zameral na to, či do reliéfnych prvkov na chodníkoch a ich blízkosti zasahujú vozidlá, prípadne iné, napríklad reklamné predmety. "Počas jednej hodiny sme identifikovali šesť vozidiel, ktoré parkovali na umelých vodiacich líniách. Vodiči boli poučení,“ dodala Blašková.

(ms, tasr)

Páčil sa vám článok?