Unikátny projekt Deti a architektúra učí slovenských žiakov o výškových budovách

16.10.2019
Páčil sa vám článok?

Už po piatykrát spustilo neziskové združenie OZ Euroarch osvetový projekt Deti a architektúra, ktorého cieľom je hravou a interaktívnou formou priblížiť deťom poznatky o architektúre. Do projektu, ktorý je určený žiakom 5. a 6. ročníkov základných škôl sa zapojilo viac ako 120 škôl z celého Slovenska. Hlavným partnerom je developer, ktorý stojí za prvým slovenským mrakodrapom a podporovateľ vzdelávacích projektov, spoločnosť JTRE.

Prečo učiť deti vnímať architektúru?

Architektúra a budovy sú všade okolo nás. Všetci ich využívame, ale o ich filozofii a tvorcoch sa vie všeobecne veľmi málo. Deti sa o architektúre neučia v školách, nevedia rozlišovať hodnotnú architektúru od tej menej kvalitnej. Pritom  práve architektúra sa výrazne podieľa na tom, ako človek vníma mesto či obec, v ktorej žije. V 5. kapitolách interaktívneho e-learningového kurzu sa žiaci dozvedia viac o prvých vysokých budovách na svete, ktorými boli egyptské pyramídy, o najvyšších katedrálach, o Eiffelovej veži, ktorá držala 40 rokov rekord najvyššej budovy vo svete, o prvých amerických mrakodrapoch, najnovších ázijských aj európskych vysokých budovách. Kurz nezabúda ani na históriu slovenských výškových budov a plánovaný prvý mrakodrap Eurovea Tower. Kurz končí veľkým kvízom, kde si žiaci preveria získané vedomosti.

Zdroj: JTRE

Malí architekti

Každý rok sa žiaci môžu deti zapojiť aj do veľkej výtvarnej súťaže. Tento rok je témou "Prvý slovenský mrakodrap".

 „Veríme, že tak ako po minulé roky, sa deti zapoja aj do výtvarnej súťaže. Minulý rok nám poslalo krásne výtvarné práce na tému Moja zelená škola až 600 detí. Z tých porota vybrala 20 najkrajších a ich autorov sme pozvali do Bratislavy na slávnostnú vernisáž“, priblížila projekt autorka projektu architektka Darina Lalíková.

Zdroj: JTRE

​Aj tento rok sa bude vernisáž konať v lobby administratívnej budovy Pribinova 19 v zóne Eurovea City, kde už prebiehajú prípravné práce na stavbe mrakodrapu. Po vernisáži sa ocenení žiaci zúčastnia na tematickej vychádzke po Bratislave, aby niektoré vysoké budovy predstavené v kurze videli aj na vlastné oči. Pripravená je aj vyhliadka na Bratislavu z najvyšších poschodí Tower 115, kde budú mať hlavné mesto ako na dlani.

Viac informácií na: www.detiaarchitektura.sk

 (npr)

 

Zdroj: JTRE

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie