Ako najlepšie pripravíte svoje auto na chladné obdobie

16.10.2019

Zdroj: Shutterstock /SC

Páčil sa vám článok?

(pr) Príprava automobilu na tvrdú zimu je dôležitým postupom, ktorý je potrebné aplikovať na každé jedno vozidlo. Len potom sa môžete tešiť z pohodlnej a bezpečnej jazdy, na ktorej vás už nič vážne neprekvapí. Predsa len, jazdné vlastnosti niektorých účastníkov na vozovke ovplyvniť nemôžeme. S autom je to už inak.

Príprava na chladnú sezónu je pre mnohých majiteľov automobilov obmedzená iba na výmenu pneumatík a vody za nemrznúcu kvapalinu. Mimochodom, keď si už teda pre ňu prídete do obchodu, nezabudnite si zobrať zásoby zimnej výbavy, škrabky na ľad, lopatu a kefu.

Čo by ste mali urobiť ako prvé?

Pamätajte, že v dôsledku znečisteného čelného skla dochádza v zime často k nehodám. Ak je stav stieračov problémom číslo jedna, venujte pozornosť novým a kvalitnejším modelom. Skontrolujte aj elektromotor, ktorý ich môže poháňať, rovnako ako aj iné časti v aute.

Skontrolujte autobatériu

Pred začiatkom chladného počasia nezabudnite ani na batériu vo vozidle. Musí sa dať opraviť a nabiť. Je preto lepšie, ak máte vždy po ruke a v kufri auta novú nabíjačku autobatérií. Samozrejme, je ešte výhodnejšie, ak si raz za čas necháte všetky časti prekontrolovať a premazať aj v autoservise.

Pozor na brzdy

Nezabudnite na brzdový systém a všetky dôležité riadiace jednotky motora. Počas jazdy sa môžu všetky nečistoty usadiť na brzdových mechanizmoch, čo potom sťažuje pohyb a opotrebovanie brzdových doštičiek.

Stav vnútorných prvkov brzdového systému je tiež ovplyvňovaný hladinou vlhkosti v brzdovej kvapaline.

Je možné ušetriť na príprave automobilu na zimu?

Auto je predmetom zvýšeného nebezpečenstva a každý vodič si musí byť istý jeho technickým stavom. Kvôli vašej bezpečnosti sa odporúča skontrolovať vozidlo najmenej raz za šesť mesiacov.  Najmä v oblasti prevodoviek, podvozkov a elektriky. Úspora pri príprave automobilu na zimu je nežiaduca a dobré investície vám naopak môžu zachrániť život.

Páčil sa vám článok?