Zažite umenie svetoznámej husľovej hviezdy - Shlomo Mintz v Bratislave

8.10.2019

Zdroj: © Marcin Szpądrowski

Páčil sa vám článok?

(pr) Izraelský husľový virtuóz, Shlomo Mintz, spolupracujúci ako sólista a dirigent s najprestížnejšími orchestrami sveta, odohrá 24. októbra v Bratislave vlastný recitál s doprovodom vynikajúceho klaviristu Itamara Golana. Mimoriadne žiadaná hudobná udalosť sa deje pri príležitosti vzdelávacieho projektu určeného pre naše mladé husľové talenty.

Výnimočný koncert však bude otvorený aj pre širokú verejnosť. Limitovaný počet vstupeniek môžete získať za mimoriadnu, dotovanú sumu 5 eur.

Organizátorom jedinej vzdelávacej iniciatívy svojho druhu na Slovensku, projektu „Majstrovské kurzy svetových husľových virtuózov“ sa podaril ďalší obrovský úspech. Naše mladé talenty v hre na husliach príde podporiť jeden z najžiadanejších svetových interpretov klasickej hudby – fenomenálny Shlomo Mintz. Jeho návšteva v Bratislave je plne hradená z prostriedkov Nadácie VÚB ako aj z verejných zdrojov vďaka Fondu na podporu umenia.

Jedinečná šanca pre slovenské publikum

Počas unikátneho sólového recitálu, ktorý sa uskutoční vo štvrtok 24. októbra o 19.00 v priestoroch Veľkého evanjelického kostola na Panenskej ulici, zaznejú diela svetovej literatúry pre husle a klavír od Debussyho, Francka, Brahmsa a dokonca aj vlastná tvorba samotného Shloma Mintza. Vstupenky na koncert je možné získať za dotovanú sumu 5 eur prostredníctvom siete Ticketportal.  

Následne 25. októbra poskytne Mintz vyučovacie hodiny, tzv. „master class“, počas ktorých bude svoju techniku a hudobnú interpretáciu s týmto majstrom konzultovať 5 talentovaných študentov - huslistov. Kurzy sa budú konať v priestoroch Vysokej školy múzických umení v Bratislave a vstup na ne bude voľný pre všetkých študentov hudby, pedagógov ZUŠ, konzervatórií či VŠ. „K projektu podpory novej generácie husľových talentov na Slovensku sa rozhodol pripojiť aj Martin Kubiš, významný slovenský husliar pôsobiaci v írskom Dubline, ktorý pri príležitosti návštevy Shloma Mintza vyrobil majstrovské husle v hodnote 10-tisíc eur a ktoré veľkoryso poskytne do užívania jednému zo zúčastnených mladých huslistov,“ hovorí organizátor už 7. ročníka majstrovských kurzov Pavel Bogacz zo združenia Sinfonietta Bratislava.

Zdroj: archív

Kto je Shlomo Mintz 
Dnes 62-ročný Izraelčan Shlomo Mintz patrí medzi absolútnu špičku súčasných interpretov klasickej hudby. Svojimi kolegami, odbornou verejnosťou a aj publikom po celom svete ja uznávaný pre svoju vrodenú muzikálnosť, hraničiacu s genialitou, štylistickú všestrannosť a bezchybnú techniku. Ako mladý talent sa dostal vďaka patronátu legendárneho Isaaca Sterna až na prestížnu hudobnú školu Julliard v New Yorku. Už v 18 rokoch absolvoval svoje prvé turné po koncertných sálach Európy. Shlomo Mintz hosťoval vo filharmonických orchestroch napr. V New Yorku, Philadelphii, Chicagu, Berlíne či Viedni. Už v mladosti nastúpil na paralelnú profesijnú dráhu úspešného dirigenta. Tento všestranný umelec sa začal v ostatných rokoch venovať aj skladateľskej činnosti a jeho diela pútajú vo svete čoraz väčšiu pozornosť.

Sme vďační za to, aký úspešný projekt sa nám podarilo vďaka kľúčovému spojeniu s Nadáciou VÚB vybudovať. Každý rok nám otvárajú svoje nabité diáre tie najzvučnejšie mená v hre na husliach, ktorých umenie majú ľudia vo svete šancu zažiť spravidla len v tých najprestížnejších koncertných sálach,“ hodnotí Pavel Bogacz. Vďaka tejto iniciatíve prišlo v minulosti do Bratislavy už viacero husľových virtuózov. Boli medzi nimi napríklad Julian Rachlin, Ilya Gringolts, Alexandra Soumm, Renaud Capuçon, Midori Goto či Vadim Gluzman.

 Vstupenky na koncert je možné zakúpiť prostredníctvom siete Ticketportal

Páčil sa vám článok?