Meteorológovia varujú: V hlavnom meste počas víkendu opäť udrú horúčavy

19.7.2019

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Slovenský hydrometeorologický ústav varuje pred víkendovými horúčavami, ktoré dosiahnu nielen v Bratislave až 33 stupňov Celzia. Informuje o tom na svojom webe. V súvislosti s vysokými teplotami bratislavskí hasiči vyhlásili obdobie zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiarov v lesoch Bratislavy.

Na sobotu (20. 7.) vydali meteorológovia výstrahu prvého stupňa v niekoľkých okresoch Bratislavského, Nitrianskeho a Trnavského kraja, kde môže dosiahnuť teplota medzi 14.00 až 18.00 h až 33 stupňov Celzia. V rovnakom čase v nedeľu (21. 7.) môže dosiahnuť teplota 33 stupňov Celzia v piatich slovenských krajoch.

Ako uvádza SHMÚ, "v okrese Bratislava sa zajtra očakáva ojedinele dosahovanie maximálnej teploty vzduchu 33 °C".
Vysoká teplota môže predstavovať potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov.

Uvedená teplota vzduchu nie je v danej ročnej dobe a oblasti nezvyčajná, ale pravdepodobnosť nadmerného zaťaženia organizmu u niektorých osôb je vysoká. 

V súvislosti s vysokými teplotami bratislavskí hasiči vyhlásili obdobie zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiarov v lesoch Bratislavy. Informujú o tom na sociálnej sieti.

Výstraha sa týka lesných pozemkov a ich ochranného pásma 50 metrov od hranice lesného pozemku. V rámci nich hasiči zakazujú fajčiť, používať otvorený plameň so zvýšeným nebezpečenstvom vzniku požiaru, vypaľovať porasty bylín, kríkov a stromov alebo zakladať oheň na miestach, kde môže dôjsť k jeho rozšíreniu. V súvislosti s prevenciou hasiči taktiež zakazujú odhadzovať horiace alebo tlejúce predmety na miestach so zvýšením nebezpečenstvom vzniku požiaru.

Výstraha platí od piatka 9.00 h do odvolania. 

(TASR)

Páčil sa vám článok?