V Schaubmarovom mlyne môžete s deťmi zažiť výnimočný rozprávkový večer

11.2.2019
0
Detská noc literatúry

Zdroj: SNG

Páčil sa vám článok?

Mimoriadne úspešné medzinárodné podujatie Noc literatúry a unikátne priestory Schaubmarovho mlyna mlyna v Pezinku sa stali imnšpeiráciou pre pracovníkov Slovenskej národnej galérie, ktorí v spolupráci so spisovateľkou Monikou Kompaníkovou pripravili na sobotu 16.2. zaujímavé podujatie pre deti a ich rodičov. Akcia prepojí život v mlyne s literatúrou a dobrodružstvom.

Schaubmarov mlyn je už pomerne známym kultúrnym bodom, no nie všetky priestory samotného mlyna sú bežne prístupné. "Počas noci literatúry otvoríme okrem mlynice, kováčskej dielne  a strojovne aj pivnicu s valenou klenbou, v ktorej sa voľakedy uskladňovali potraviny alebo rozľahlú povalu a prostredníctvom rozprávkových príbehov predstavíme návštevníkom starodávne remeslá, ktoré boli každodennou súčasťou života v mlyne. Šesť príbehov sa bude skrývať na šiestich stanovištiach, pričom jeden z nich bude určený výlučne ušiam dospelých," prezradila Veronika Němcová zo SNG..      

Šesť zastávok, šesť osobností, šesť príbehov

Mlynom a príbehmi trpaslíkov, permoníkov, mlynáriek či kováčskych synov vás prevedú osobnosti Pezinka a SNG: spisovateľka a knihovníčka Veronika Šikulová, divadelný a filmový režisér a scenárista Patrik Lančarič, lektorka dramatiky Barbora Jurinová, výrazný pezinský tenor Juraj Illavský, lektorka zo Schaubmarovho mlyna a multidisciplinárna umelkyňa Nikola Čemanová a grafický, dizajnér SNG Braňo Matis.

Schaubmarov mlyn je ideálnym miestom na rodinné podujatie tohto typu, pretože jeho štyri poschodia ponúkajú množstvo útulných zákutí a autentických kulís mlynskej techniky. Večerné podujatie s baterkami bude podľa organizátorov veľkým zážitkom pre deti aj dospelých, pričom spoznajú aj osobnosti spojené s regiónom a Slovenskou národnou galériou, ale aj život remeselníkov, ktorí v podobných priestoroch voľakedy žili a pracovali. 

PROGRAM (16.2.)

17.00 – 17.30 Otvorenie detskej noci literatúry v priestore mlynice

Čítania budú prebiehať v 20 minútových intervaloch:

17:30 - 17:50

17:50 - 18:10

18:10 - 18:30

18:50 - 19:10

19:10 - 19:30

19:30 – 20:00 Ukončenie

Vstupné

Vstupné: 5 € (1 dieťa + 1 dospelý)
predpredaj lístkov - Esteházyho palác Bratsilava, Schaubmarov mlyn Pezinok, Artforum Pezinok

Počet návštevníkov je obmedzený vzhľadom na kapacitu mlyna. Maximálna kapacita Detskej noci literatúry je 80 vstupeniek.

Zdroj: SNG

Schaubmarov mlyn je súčasťou Slovenskej národnej galérie. Ide o jediný zachovalý potočný mlyn na Slovensku s funkčnou mlynskou technológiou. Okrem expozície o mlynárstve sa tu nachádza aj galéria, v ktorej dostáva priestor najmä moderné a súčasné umenie a dizajn. Mlyn sa venuje aj organizovaniu sprievodných podujatí zameraných na vizuálne umenie, prírodu, životné prostredie, remeslá a jedlo. Priebežne počas roka sa v ňom konajú workshopy, komentované prehliadky, trhy, koncerty, rezidencie a ďalšie podujatia pre odbornú aj širšiu verejnosť. Prebiehajúca výstava Z kruhu von, ktorá sa venuje médiu keramiky, silno spätej so zemou, s malokarpatským regiónom, s remeslom či s históriou, je vyskladaná najmä zo zbierok SNG. Na výstave tak môžete vidieť okolo 300 súčasných a moderných keramických diel.

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?