Schaubmarov mlyn v Pezinku otvorí sezónu výstavou modernej slovenskej keramiky

9.5.2018
0

Zdroj: FB Schaubmarov mlyn

Páčil sa vám článok?

Novou výstavou modernej slovenskej keramiky pod názvom Z kruhu von otvorí v nedeľu 13. mája tohtoročnú sezónu Galéria výtvarného umenia v pezinskom Schaubmarovom mlyne.

Súčasťou otvorenia budú aj komentované prehliadky, workshopy a hudobný program. Informovala o tom Zuzana Gnacková zo Slovenskej národnej galérie.

"Základom výstavy je zbierka keramiky Slovenskej národnej galérie (SNG), ktorá je náhľadom hlavne do ateliérovej tvorby uplynulých dekád. Zbierkový fond vznikol v roku 1961 a keramiku 20. – 21. storočia v ňom zastupuje viac ako 600 diel prevažne slovenských autorov," uviedla kurátorka výstavy Viera Kleinová (SNG). Na výstave sa podľa informácií SNG predstaví takmer päťdesiatka tvorcov.

Súčasťou otvorenia sezóny v Schaubmarovom mlyne budú aj rôzne podujatia pre verejnosť – od "otváračky" 13. mája cez Noc múzeí a galérií 19. mája, až po novinku – trh remeselných potravín, pripravovaný v spolupráci so združením Slow Food Pressburg, ktorý bude 9. júna. "Toto leto sa chystáme otvoriť v mlyne aj kaviareň, aby si naši návštevníci u nás mohli nielen pozrieť historický mlyn alebo výstavu umenia, ale aj posedieť a oddýchnuť pri káve," prezradila programová manažérka Schaubmarovho mlyna Zuzana Palicová, podľa ktorej počas otvorenia sezóny čaká na návštevníkov aj hudobný program v podobe kapely Tolstoys a vystúpenia rapera Veca.

Schaubmarov mlyn je od 70. rokov 20. storočia súčasťou Slovenskej národnej galérie. Okrem funkčnej mlynskej technológie a expozície o mlynárstve sa tu nachádza aj galéria výtvarného umenia, ktorá sa zameriava na prezentáciu moderného a súčasného umenia a dizajnu.

(TASR)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie