Koledníci Dobrej noviny začínajú vinšovať v rodinách, akciu ukončia sprievodom v uliciach Bratislavy

24.12.2018
0
Koledníci Dobrej noviny

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Koledníci Dobrej noviny začínajú na Štedrý deň a na sviatok Narodenia Pána (25.12.) prichádzať do rodín v mestách a obciach po celom Slovensku.

Deti a mládež v sprievode dospelých dobrovoľníkov ohlasujú ľuďom radostnú zvesť o narodení Ježiša, spievajú koledy, vinšujú im zdravie a šťastie. Zároveň zbierajú finančné prostriedky na realizáciu projektov pomoci ľuďom v núdzi v afrických krajinách. TASR o tom informoval projektový manažér Jozef Magda z eRko – Hnutie kresťanských spoločenstiev detí, ktoré kolednícku akciu organizuje. 

Koledovanie sa uskutočňuje od 24. decembra a potrvá do sviatku Zjavenia Pána - Troch kráľov, ktorý sa slávi 6. januára. "Koledníkov Dobrej noviny spoznáte podľa toho, že budú mať označené pokladničky oficiálnymi nálepkami s označením verejnej zbierky. Za priebeh koledovania v každej farnosti je zodpovedná konkrétna osoba, ktorá sa na vyžiadanie môže preukázať osobitným poverením na vykonanie zbierky, ktoré je adresované na jej osobu a vlastnoručne podpísané riaditeľom Dobrej noviny Mariánom Čaučíkom," povedal Magda. Ako doplnil, do koledovania je prihlásených viac ako 1200 miest a obcí na celom Slovensku.

"Symbolickým ukončením 24. ročníka bude Trojkráľový sprievod ulicami Bratislavy, ktorý sa uskutoční v nedeľu 6. januára 2019 vôbec po prvýkrát," povedal Magda. Ako býva zvykom, so začiatkom roka býva spätá aj tradičná návšteva prezidentského paláca. "Prezident SR Andrej Kiska prijme 8. januára 2019 o 14.00 h tri kolednícke skupinky z Brusnice, Kysuckého Nového Mesta a z Podunajských Biskupíc, ktoré mu zaspievajú a zavinšujú všetko dobré do nového roka," priblížil Magda.

Vyzbierané finančné prostriedky z 24. ročníka Dobrej noviny budú určené pre deti, mladých ľudí a vdovy v Ugande.

Tradičnú kolednícku akciu Dobrá novina organizuje eRko – Hnutie kresťanských spoločenstiev detí v spolupráci s katolíckymi farnosťami v približne 1280 mestách a obciach na celom Slovensku. V predchádzajúcom 23. ročníku sa do nej zapojilo 24.297 koledníkov v 2522 skupinkách, ktorí spolu navštívili 65.938 rodín. Celkový výnos predstavoval viac ako 1.113.639 eur.

(TASR)

Páčil sa vám článok?