Skleróza multiplex: Cyklojazda Od Tatier k Dunaju sa bude konať po piaty raz

20.11.2018
Od Tatier k Dunaju

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Pacienti so sklerózou multiplex (SM) a ich sympatizanti sa piaty raz vyberú na cyklojazdu po Slovensku s názvom Od Tatier k Dunaju. Ročník 2019 má byť ročníkom výziev, pôjde o doteraz najnáročnejšiu trasu. Účastníci budú od 20. do 25. mája 2019 bicyklovať takmer po celom Slovensku.

Štartovať sa bude tradične na Štrbskom plese, trasa bude pokračovať so zastávkami v mestách Zuberec, Považská Bystrica, Prievidza a Dudince. Pelotón príde do cieľa vo Veľkom Mederi. Bratislavskí účastníci budú mať teda z cieľa domov určite ďalej ako minulý rok, keď trasa podujatia končila priamo na Hviezdoslavovom námestí v Starom Meste. Súčasťou zastávok v slovenských mestách bude aj divadelné predstavenie jednej herečky s názvom Duet pre jedného. Divák sa má cezeň možnosť dozvedieť o ochorení viac a vžiť sa do situácie pacientov, ktorí bojujú s touto nevyliečiteľnou chorobou.

"V uplynulých dvoch desaťročiach sa udiali výrazné pokroky a zmeny v chápaní diagnózy SM, jej liečení, a hlavne v osvete. Aj takýmto spôsobom chceme našim sympatizantom a širokej verejnosti ukázať život z perspektívy pacienta, ako aj otvoriť priestor na diskusiu," hovorí Jaroslava Valčeková, predsedníčka Združenia sclerosis multiplex Nádej (adresa: Na Hrebienku 32 v bratislavskom Starom Meste). Posolstvom tohto i ostatných ročníkov je podľa jej slov to, že ochorenie je v hlave. "Pokiaľ človek myslí pozitívne, nevzdáva sa a má okolo seba dostatok ľudí, ktorí ho motivujú k ďalším výzvam, môže nad ochorením vyhrať aj napriek tomu, že je nevyliečiteľné," dodala.

Skleróza multiplex je chronické celoživotné autoimunitné degeneratívne ochorenie, ktoré postihuje bielu a sivú hmotu centrálnej nervovej sústavy. Na Slovensku je ňou postihnutých približne 10.000 ľudí. Často je nesprávne spájaná s demenciou či zabúdaním. Najčastejšie diagnostikovanou skupinou sú mladé ženy medzi 20. a 40. rokom života.

"Približne polovica pacientov žije s chorobou 30 a viac rokov a približne tretina pacientov má pomalý a mierny priebeh ochorenia. U ďalších postupuje pomaly s pribúdaním symptómov. Približne tri až päť percent má ťažké priebehy, ktoré sa do piatich rokov od začiatku ochorenia končia smrteľne. Nesmierne dôležité sú preto včasná diagnostika a nasadenie správnych liečebných postupov, ktoré môžu ochorenie spomaliť, pacienta stabilizovať a viesť k primeranej kvalite života," zhrnul Ľubomír Lisý, neurológ z Nemocnice Ružinov v Bratislave.

(TASR) 

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie