Tieto potraviny sú bojovníci proti zápalom, konzumujete ich?

20.11.2018
Zdravé potraviny

Zdroj: Shutterstock

Páčil sa vám článok?

Konzumáciou vhodných potravín môžete ovplyvniť aj chronické zápaly v tele. Protizápalové potraviny vám pomôžu brániť sa pred nimi, alebo ich aspoň zmierniť.

Chronický zápal, ktorý v tele pretrváva dlhú dobu, môže spôsobovať začervenanú pokožku, akné či atopický ekzém. Ale býva príčinou mnohých,aj vážnych chorôb ako vysoký krvný tlak, ischemická choroba srdca, alergie, astma či cukrovka. Spúšťačov zápalových procesov je veľa, okrem zdravotných faktorov to môže byť aj stres, fajčenie či nesprávne stravovanie.

Citrusy

Tento vitamín je aj účinným bojovníkom proti zápalom. Šťavou z citróna  si ochuťte čaj, ideálny je jeden pohár citrónovej vody nalačno každý deň. Pozor, pri užívaní istých druhov antibiotík a iných liekov sa citrusové ovocie nemá konzumovať.

Kyslomliečne produkty

Bakteriálne kultúry, napr. v jogurtoch, pozitívne ovplyvňujú zloženie črevnej mikroflóry a sú nenahraditeľné vo chvíli, keď sa v tráviacom trakte naruší rovnováha baktérií, napr. po liečbe antibiotikami. Jogurtová kultúra napomáha i lepšiemu vstrebávaniu minerálnych látok a niektorých vitamínov v tráviacom systéme. Produkty s tzv. probiotikami sa totiž stávajú aj dôležitou funkčnou potravinou, lebo sú v nich prítomné probiotické mikroorganizmy, a potom čo sa dostanú do tráviaceho traktu, preukázateľne napomáhajú posilňovať prirodzenú obranyschopnosť nášho organizmu.

Čučoriedky

Tmavé bobuľky by sa mali nazývať superpotravina. Obsahujú množstvo antioxidantov, ktoré chránia telo pred škodlivými vplyvmi.

Listová zelenina

Listová zelenina je nabitá živinami: vitamínmi, minerálmi, stopovými prvkami, chlorofylom a mnohými ďalšími. Telo posilní i hydratuje, pretože je aj zdrojom vody. Dodá mu energiu i zasýti, pretože je bohatá na vlákninu udržujúcu krvný cukor na uzde.

Kyselina listová patrí do kategórie vitamínov skupiny B. Bez nej by boli stratené červené i biele krvinky. Znižuje riziko vzniku infarktu, mŕtvice, zlepšuje trávenie, prospieva pečeni a žlčníku, stimuluje produkciu serotonínu, prospieva vlasom i pleti. Vo veľkej miere ovplyvňuje vývoj nenarodeného dieťaťa v lone matky. Patrí sem rukola, kel, hlávkový šalát, polníček, špenát, k listovej zelenine radíme aj brokolicu či menej známy mangold.

Ryby

Tučné ryby obsahujú zdravé, ale vzácne omega 3-mastné kyseliny, ktoré sú účinné v boji proti zápalom. Rybu by ste si preto mali dopriať dva až tri razy do týždňa. Odporúčajú sa predovšetkým kvôli vysokému obsahu omega 3 a 6 mastných kyselín. Tie sú vynikajúce najmä pre náš kardiovaskulárny systém. Ich konzumácia tak nezaťažuje organizmus a napriek tomu, že dokážu rýchlo zasýtiť, nepocítite to na vašej váhe. Ryby priaznivo vplývajú i na našu pamäť.

Olivový olej

Tento rastlinný olej brzdí enzýmy podporujúce zápalové procesy. Zvlášť cenný je panenský, lisovaný za studena, lebo obsahuje veľa antioxidantov. Využijete ho najmä v šalátoch, ale ak zvládnete, prehltnite každý deň nalačno jednu lyžicu.

Tekvica a cuketa

Pri protizápalovom ovocí aj zelenine platí: čím tmavšia alebo sýtejšia farba, tým lepšie. Dužina tekvice obsahuje okrem veľkého množstva vody vitamín C a beta-karotén, ktorý sa v ľudskom tele premieňa na vitamín A. Tento antioxidant spolu s ďalším – vitamínom E- bráni poškodzovaniu buniek voľnými radikálmi a predchádza rakovine.

Vitamíny skupiny B posilňujú cievy a srdce, pomáhajú znižovať krvný tlak aj hladinu zlého cholesterolu. Tekvica obsahuje aj veľa minerálov, drasík, meď, železo a horčík, selén a vysoký obsah vlákniny podporuje trávenie a chráni sliznicu žalúdka. Tekvica by sa mala pravidelne objavovať na vašom tanieri, ak máte problém s pečeňou a potrebujete ju regenerovať. 

Strukoviny

Naši predkovia vedeli, čo robia, keď hlavnou súčasťou ich jedálneho lístku bola fazuľa, šošovica, hrach, bôb či cícer. Vysoký obsah vlákniny dobre pôsobí na trávenie a okrem toho znižuje zápalové hodnoty v krvi. Zima je ideálna na husté fazuľové či šošovicové polievky, ktoré človeka zahrejú v chladných dňoch. A nielen to. Je dokázané, že pravidelná konzumácia strukovín nám upravuje krvný tlak, či kontroluje hladinu cukru v krvi. Pozor, neplatí to však pre strukoviny z konzervy.

(nc)

Páčil sa vám článok?