Ako môžete bojovať s rušením nočného kľudu?

15.10.2018

Zdroj: sc/Shutterstock

Páčil sa vám článok?

(pr) Bývanie v tesnej blízkosti železničnej trate, viac prúdovej rušnej cesty a v centre mesta, kde sa konajú rôzne kultúrne podujatia je vec jedna. Ako si ale poradiť so susedmi, ktorí vás svojim neustálym spôsobom hlučného života otravujú vo dne aj v noci?

Ticho je pre človeka nevyhnutné. Dokáže liečiť a podporiť viaceré životne dôležité funkcie mozgu. Naopak, pri nadmernom hluku sme my a náš organizmus vystavení obrovskému vplyvu stresových hormónov, ktoré sa pri pravidelnom výskyte môžu podpísať pod mnohé iné a ďalšie zdravotné ťažkosti.

Často sa hovorí, že "pomocnú ruku nájdeš na konci svojho ramena". V tomto prípade by vám mal pomáhať ale aj zákon, stanovené normy a samozrejme aj určitá morálka a slušnosť ľudí a osôb, ktoré sa vo vašom okolí nachádzajú a spolu s vami v jednom bytovom dome aj bývajú.

Ako je to s nočným kľudom?

Ľudia, ktorí žijú v panelovom dome dlhodobo, asi veľmi dobre vedia, že nočný kľud je stanovený od 22: 00 hod. do 06:00 hodiny ráno. V tomto čase by ste sa mali vyvarovať viacerým činnostiam, ktoré môžu rozšíriť zvukové vibrácie a spôsobiť tak nadmerný hluk, ktorý sa dostane aj k vašim susedom. Riešením môže byť špeciálna kročajová izolácia. Ide o penu, pri ktorej sa nemusíte obávať zbytočného navýšenia podlahy alebo naopak zníženia stropu, pretože jej kvality spočívajú v špeciálnom zložení, ktoré premení vaše bývanie na oázu pokoja.

Aby, sme sa ale vrátili k nočnému kľudu, samotný zákon ho nijako špeciálne nepopisuje. Spadá pod priestupkový zákon číslo 372/1990 Zb. o priestupkoch, § 47 ods. 1 písmeno b). Ten hovorí, že sa dopúšťate priestupku proti verejnému poriadku, ak porušíte nočný kľud v stanovenom čase. Sankcionovať vás za jeho porušenie môže privolaná polícia pokutou v stanovenej výške konkrétnej sumy.

Čo sa považuje za rušenie?

Väčšina ľudí si v rámci dobrých susedských vzťahov uvedomuje, že pri bývaní v spoločných priestoroch je nutné niektoré veci eliminovať  na únosné hladiny a normy. Je dobré, ak sa sťahujete a plánujete robiť väčšiu rekonštrukciu bytu, stavebné práce nahlásiť a oznámiť aj na spoločnej nástenke. Pri sťahovaní modernej sedačky v tvare U asi zrejme moc hluční nebudete, ale pri búraní priečky tu predpoklad na vibrácie a väčšie decibely už je.

Stavebné úpravy je dobré ohraničiť aj časovým harmonogramom. Aj keď chcete všetko stihnúť, prerobiť a zrekonštruovať čo najskôr, aby ste konečne mohli na peknú stenu v obývačke zavesiť obrazy, mali by ste myslieť na svojich susedov a nevyužívať na tieto veci celý deň.

 Využite prekážky vo svoj prospech

Mnohé rodiny bývajú s deťmi a nie vždy sa dá všetko do najmenšieho detailu zaistiť k úplnej spokojnosti. V takom prípade by ste naozaj mali investovať do spomínanej kročajovej izolácie, ktorá dokáže kroky a hluk veľmi dobre izolovať!

Občania bytov sú tiež povinní v čase nočného kľudu zaistiť, zamedzenie používania všetkých zariadení a strojov, ktoré sa svojím hlukom podpisujú pod vysoké decibely. Silný hlas a hudbu môžete dobre tlmiť aj inými prekážkami, ako sú moderné závesy a rolety. Vyskúšajte gumové tesnenia a iné izolácie, ktoré v mnohých prípadoch pomôžu aj samotnému dizajnu v interiéri. Všetko k maximálnej spokojnosti dotknutých strán a osôb. Tak, aby ste sa zároveň nemuseli veľmi obmedzovať a užívať si pokoj, pohodlie a dokonalý komfort, s tým, že na vás nebudú mať susedia ťažké srdce.

 

Páčil sa vám článok?