Nábytok z masívu predstavuje udržateľnosť v bývaní

8.9.2018

Zdroj: sc/Shutterstock

Páčil sa vám článok?

(pr) Ľahký, vzdušný a skladateľný nábytok, ktorý sa v našich domácnostiach objavuje predovšetkým v posledných rokoch, predstavuje zásadnú zmenu v štandarde zariaďovania domácností.

Kým naši rodičia a starí rodičia investovali nemalé peniaze do kvalitného zariadenia, ktoré nielenže malo rásť spolu s rodinou, ale neraz sa stávalo aj hodnotným dedičstvom pre ich potomkov, dnešný výber skriniek, postelí či stolov je iný.

Nábytok, ktorý k nám dorazil predovšetkým zo škandinávskych krajín využívali pôvodne najmä študenti a mladí ľudia, ktorí vo svojom živote nepočítali so stálym bývaním. Cestovali, sťahovali sa menili prácu, takže zariadenie ich bývania muselo byť cenovo dostupné, praktické a variabilné.

Zariaďovanie domácností masívnym nábytkom sa týkalo predovšetkých tých mladých, ktorí sa rozhodli usadiť, založiť rodinu a investovať nemalé financie do vysnívanej nehnuteľnosti.

Avšak trend lacného nábytku, ktorý si aj poslabší kutil jednoducho poskladá doma v obývačke, k nám pred niekoľkými rokmi dorazil celou silou. Odrazu sa týka všetkých domácností, ktoré túžia zariadiť si bývanie rýchlo a v modernom duchu. Vďaka neprebernému množstvu v ponuke nábytku si dnes dokáže za pár eur vybaviť domácnosť naozaj ktokoľvek.

Je však toto riešenie optimálne?

Nábytok, ktorý dozrieva spoločne s vami

Jedným zo základných problémov pri zariaďovaní bytu sú pochopiteľne financie. Avšak spočítali ste si niekedy, akú návratnosť má investícia do nekvalitného nábytku? V prvom rade sú to opakované náklady, pretože ak sa rozhodnete presťahovať, je nevyhnutné nábytok nanovo rozkladať a opätovne poskladať. To sa vzhľadom na nedostatok kvality pri výrobe vždy nedá.

Neraz sa stáva, že už po niekoľkých rokoch musíme opätovne investovať do nového nábytku. Pretože ponuky v obchodoch sa neustále menia, objavujú sa nové vzory, tvary, iné kombinácie a túžba spotrebiteľa po zmene pochopiteľne rastie.

Takéto riešenie- neustále nákupy nového nábytku a zbavovanie sa toho starého - rozhodne nemá najlepší vplyv na životné prostredie a ani na vašu peňaženku.

Masív je rozhodne lepší

Skôr, ako sa teda rozhodnete zainvestovať do nového konferenčného stolíka či sústavy políc, popremýšľajte o tom, či sa vám neponúka lepšie riešenie. Poobzerajte sa vo svojom okolí po predajni nábytku, firme alebo kliknite na www.nabytokzmasivu-atp.sk

Oslovte tých, čo vyrábajú špecializovaný typ nábytku na mieru a namiesto zariadenia celej obývačky investujte do potrebného kusu, ktorý vám vložené financie vráti v podobe desiatok rokov, počas ktorých vám bude slúžiť.

Jednou z nespočetného množstva výhod masívneho nábytku je, že sa aktívne prispôsobuje potrebám vašej rodiny. Dozrieva spolu s vami a vašimi deťmi. Masívnu skriňu môžete využiť nielen ako svoj súkromný šatník, ale nájde sa v nej miesto na detské vecičky, prvé spoločenské šaty vašej dcéry, zmestia sa do nej zimné kabáty, obrus po starej mame aj sviatočný porcelán, ktorý používate len na Vianoce.

Veľký návrat masívu, ktorý nestráca na hodnote

Už niekoľko sezón sa aj v našich končinách začína prejavovať narastajúca túžba predovšetkým mladších ročníkov po výnimočnosti, exkluzivite, originalite a ručnej práci. Popri nábytku z bežných reťazcov sa mladé rodiny začínajú obzerať po zariadení bytu, ktoré si pamätajú z detstva. Okrem povaly starej mamy a blších trhov či starožitníctiev si na svoje prídu aj remeselníci.

Čoraz viac začínajúcich gazdiniek túži vybaviť svoju domácnosť originálnym sekretárom, ktorý obdivovali ešte na prázdninách u babičky. Nábytok z dreva, ktorý so sebou ponesie škrabance po deťoch a do ktorého ukryjeme svoje spomienky z pekných chvíľ v našom živote, totiž nestráca na hodnote. Práve naopak, je jednou z vecí, ktoré vytvárajú atmosféru domova, robia ho osobitým a vnesú doň čaro.

Krásnu vyrezávanú skriňu, netradičný nočný stolík či jedálenský stôl, za ktorým sme trávili spoločné večery, si možno raz do svojej domácnosti prinesú aj naše deti.

Masívny nábytok odráža náš životný štýl

Rozhodli ste sa investovať do šatníkovej skrine či masívneho pracovného stola? Vyberte si vzory a farby, ktoré odrážajú váš vkus a dokonale zapadnú do domácnosti. Kým ženy milujú okrasný a romantický rustikálny štýl, vyrezávané vzory, detaily a patenty, muži zas uprednostnia minimalizmus a jednoduchosť.

Jednou z noviniek, ktoré sa začínajú objavovať pri zariaďovaní domácností, sú aj indické dreviny, ktoré sú charakteristické sviežou škoricovo hnedou farbou a jemným tieňovaním a vzorom pripomínajúcim exotické listy. Taký nábytok je vhodný predovšetkým do obývacích izieb, salónov a spální. Netradičný dizajn pripomínajúci ďaleké krajiny vytvorí spolu s perzským kobercom a zaujímavými dekoráciami zónu oddychu v každej domácnosti.

Masívny nábytok môžete rozžiariť rôznymi farebnými nátermi či lakom, ktoré váš milovaný bytový doplnok zároveň chránia pred vlhkom, poškriabaním či poškodením. Predtým, ako začnete masívom zariaďovať celú domácnosť, je dobré poradiť sa s odborníkom, ktorý vám odporučí vhodné umiestnenie jednotlivých kúskov.

Nezabúdajte, že o masívny nábytok je potrebné sa aj príkladne starať a pravidelne ho ošetrovať odporúčanými prostriedkami. Len tak ho udržíte roky nepoškodený a krásny. Vyrezávané komody či knižnica sa rýchlo stanú súčasťou vašej domácnosti a kedykoľvek po nich letmo prejdete rukami, budete vedieť, že ste doma.

 

 

Páčil sa vám článok?