Klimatická dohoda pre Bratislavu

10.9.2018

Zdroj: Oliver Kríž

Páčil sa vám článok?

(pr) Bratislavu opäť zaskočila sila prívalových dažďov. Zatopené cesty, podjazdy aj suterény budov sú varovným prstom pre nás komunálnych politikov. Zhoda na prijatí opatrení súvisiacich s klimatickými zmenami by mala byť našou absolútnou prioritou. Vlani sme preto s odborným tímom Mladej Petržalky navštívili Kodaň, ktorá už takéto opatrenia prijala.

S rizikom povodní si v Kodani poradili ako dobrí hospodári a zaviedli systém udržateľného odvodňovania. Hlavný architekt Jakob Matzen ma upozornil na nutnosť pasportizovať a zrekonštruovať súčasný odkvapový systém. Popri tom postaviť po meste nádrže na hromadenie dažďovej vody, podporovať budovanie zelených striech, ktoré vedia pohltiť dažde a začať s výsadbou takých drevín, ktorých koreňový systém saje vodu. Pri rekonštrukciách chodníkov a ciest používať priedušné materiály schopné vstrebávať vodu. Tá sa tak dostane na miesta, kde nepácha škody, ale pomáha.

Dánskej metropole tieto opatrenia priniesli výsledky. Vyzývam kolegov v komunálnej politike – nevymýšľajme vymyslené. Uzavrime veľkú klimatickú dohodu pre Bratislavu.

PaedDr. Oliver Kríž
poslanec, predseda Mladej Petržalky
www.kriz.sk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Páčil sa vám článok?